Montura pentru scobar,la pluta
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
drept ii ca sta in locuri mai linistite, cu curent slab. noi am prins bine iarna "la brod" la blandiana. dadeam in aval de brod (un fel de pod plutitor) cu fund mare, sa stea mai mult in loc decat sa circule.dadeam la vierme in 2 ianuarie, la -10 grade, si culmea - prindeam.
The WORST day fishing is better than the BEST day working!
hmm... unde prinzi acum scobarul....
Eu l-am prins la apa mica (1m-1-5m), altii l-au prins la apa mai adanca (2-2.5 m). Dar ce mi se pare mie ciudat e ca in multe locuri inca l-am vazut aproape toata ziua, cel putin daca era soare afara, la apa mica. (30 cm). Si statea aproape in aceleasi zone ca vara, deci in curent. Doar dimineata si seara venea in locurile cu apa mai adanca si mai domoala, si evident ca doar in acele perioade il prindeam.
Momeala...doi viermi. Nada...paine amestecata cu ceva "sange"
Eu l-am prins la apa mica (1m-1-5m), altii l-au prins la apa mai adanca (2-2.5 m). Dar ce mi se pare mie ciudat e ca in multe locuri inca l-am vazut aproape toata ziua, cel putin daca era soare afara, la apa mica. (30 cm). Si statea aproape in aceleasi zone ca vara, deci in curent. Doar dimineata si seara venea in locurile cu apa mai adanca si mai domoala, si evident ca doar in acele perioade il prindeam.
Momeala...doi viermi. Nada...paine amestecata cu ceva "sange"
Re: Montura pentru scobar,la pluta
ce ai citit pana acum nu mi se pare ca e ceva care sa te ajute la prinderea scobarului dar cred ca cel mAI APOAPE dintre toti a fost veteranul ASPHD ATI RECOMAND ca daca pescui la scobar in primul rand si cel mai important constituie nada pe care trebuie sa o prepari sa ai rezultate bune iar a doua etapa este localizarea lui adica trebuie sa urmaresti cand ajungi pe rau unde sare scobaru e foarte important daca nu manaca nu prea sare in acest caz trebuie sa induci unde e de cele mai multe ori il gasesti la apa adanca iarna si mai mica vara ( repezisuri , ai place sa stee in apa un pic mai repede si cu fundul pitros neaparat)al mai masesti si in locuri cu putin mal dar in aclesi timp si pietris eu pescui la scobar cu un prieten din calan care are vreo 28 ani de pescuit numai la scobar nu si la alta specie din 2000 pescui cu el si cred ca am ceva experienta ati spun sigur ac el nu da gres niciodata sin cand manaca scobarul fara juvelnicu plin nu cred ca aplecat vreo data acum cateva zile am fost cu el la scobar si a luat o plasa plina de scobar in in alta plasa mai avea vreo 20 de bucati darsa ati zic putin de nada pui apa la fiert intr un ciaun (neaparat),in alta oala amesteci mamaliga cu faina alba (faina alba trebuie sa fie 3 sferturi in greutatea celei de malai cand apa fiebe adaugi faiana de malai amesteci cu o lingura de lemn pana la omogenizare daca ai arome de scobar poti sa adaugi nu trebuie neaparat daca ai dupa ce o iei de pe foc o lasi vreo 10 minute si incepi sa o framanti cu mainile dupa care trebuie sa o amesteci cu praf de turtoi neaparat pt ca da rezultate foarte bune se gaseste in piete de cumparat turtoi 9 kg roata respectiva de turtoi o tai cu flexu(bomfaier) in patratele miciiar praful rezultat de la taiere(amesteci cu respectiva mamaliga) patratele de turtoi le iei cu tine la pescuit dar mai iei si elestice ele trebuie legate pe piatra (adica bacatele de turtoi)mamaliga deasemeni faci cocoloase si o pui pe piatra (framanti mamaliga apoi o indesi in piatra nu foarte mare asta te ajuta cand momesti neparat trebuie sa momesti la cel putin 6 metri de mal asta inseamna ca trebuie sa ai bolognesa ^( 6 sau 7 metri e cel mai indicata) o mulineta foarte mica te va ajuta mult pt ca nu e grea la un bat de 6 -7 metri cu o mulineta mare sa stai toata ziua cu batu in mana e greu asadar cel mai indicat e firul de 0.10 nu 0.12 sau mai mare ptca scobaru vde simte dar din experinta ati zic ca am folosit si 0.12 si nu prea am avut rezultate cele mai bune plute sunt cele facute de pescari nu ce vezi in magazine pluta nu trebuie sa fie grea maxim trei grame si sa fie fara antena (credema ) si echilibrata corespunzator ace gamakatu sunt cele mai bune pt ca sunt foarte subtiri conteaza mult la intepatura nr 12 cele mai indicate pulumb culisabil deci primul acu apoi o prima alica la o distanta de 2 palmi apoi la alta distanata de2 palmi un opritor apoi plumbul culisabil apoi pluta NU UITA adncimea trebuie sa fie CORECTA si acest lucru al stii doar cand iei scobaru de buza de sus nu de jos FIRU cand pescuiesti trebuie sa stea intins cand vezi ca e la pluta doar contrezi usor si lai luat sigur dar ce pui in CARLIG???? cel mai bine e sa folosesti miez de paine manaca cel mai bine iei miezu din 2 felii e paine al pui in tifon pui apa la fiert cand fierbe apa scufunzi tifonu cu paine in apa clocotita il scoti repede si incepi sa l framanti mult poti sa adaugi sofran pt colorarea painii si sa mai adaugi si o lingura de miere si gata nada de carlig viermusi folosesc rar cand nu prea manaca sper ca ti am fost de folos (**** pe bat)old_radu scrie:Rog conoscatorii pescuitului de scobar,la pluta,sa prezinte cum se face acest tip de montura si eventuale sfaturi in ce priveste pescuitul acestui peste.Fir intins ! tuturor.
- micutsebastian
- utilizator constant
- Mesaje: 148
- Membru din: 26 Iul 2006, 08:48
- Localitate: Timisoara
- Contact:
da am c am lipsit de la orele de gramatica
da ai dreptate am auzit ca pe la timisoara se pescuie la scobar cu alge interesant ar trebui sa incerec poate da rezultate la voi in zona ce nade se folosesc??micutsebastian scrie:Nada si momeala cea mai potrivita depinde mult de obisnuinta pestilor din locul in care pescuiesti.
Nu o sa dea randament peste tot nada aia, oricum buna reteta! ii mai lipsesc niste virgule
Re: da am c am lipsit de la orele de gramatica
FELICITARI pt d-l Caulea a dezvaluit in sfarsit nada care innebunea scobari,hategani au tinut-o secret multa vreme,pe canal (Hateg)daca nu ai turta esti spectator nici un mix nu face fata,obisnuita bato vina 

-
- senior
- Mesaje: 351
- Membru din: 16 Ian 2006, 17:41
- Localitate: Timisoara
Caulea, n-am pescuit cu alge la scobar, in schimb am vazut la o emisiune a sarbilor cum pescuiau ei: aveau legate doua carlige, pareau a fi de 14, unul dupa altul, pe acelasi fir, cam la 1 cm. unul de altul. Culegeau alge de pe pietrele din repezisurile cu apa mica, luau putina si o rulau pe cele doua carlige si pe firul dintre ele. Scoteau scobari f. frumosi dar si aveau scobar mult in apele alea, am inteles ca era o zona prohibita unde nu aveai voie sa retii peste, paza se facea cu arma!!Exclus sa mai zic ca toate capturile erau eliberate! 

Fir intins tuturor celor ce-si doresc acest lucru!