Stuk la mort manie

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Sorin
Moderator
Moderator

Stuk la mort manie

Mesaj de Sorin » 21 Sep 2005, 17:16

Vazui deunazi pe canalu Shasenpesh ( Chasse & Peche) o emisiune despre pescuitu stucii la rosioara in montura gen dracovici ala, dar avea montata in fatza si o mica elice astfel incat la recuperare tanti Rutillus se invartea ca suveica
Ati pescuit careva in stilu asta sau altele inrudite ? ( mort manie)
ce rezultate ati avut, cum recuperati mortaciunea si ce monturi folositi?

Multumesc de pe acum pt raspunsuri .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 21 Sep 2005, 18:10

:))

off topic: ce firma de cablu te lasa sa te uiti la chasse & peche?

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 21 Sep 2005, 19:13

Am vb cu o rosioara (Scardinus erythrophthalmus), care plingea dupa un miel, cica a fost botezata :twisted: :lol: :twisted:

In legatura cu subiectul, poate are Calone ceva de spus :lol:

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 21 Sep 2005, 21:20

bogdane, nu da de gol secrete de aur!!! :wink:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

cosmin81
veteran
veteran

Mesaj de cosmin81 » 21 Sep 2005, 23:40

v-ati luat toti afis de-ala cu pestii romaniei de la Pescar Modern? :lol:

@Sorin

Cauta si tu, men, pe site-uri europene, mai ales franceze ca mai mult astia dau la monturi de-astea "ciudate"! Americanii nu se incurca ei cu prostioare...jigul e sfant....mai ales daca atarni o rosioara sau o rutilus rutilus caspicus :lol: :

poti sa dai un search cu "monture mort manie" si o sa gasesti chestii ca:

http://www.alliancepeche.net/modules.ph ... ode=thread

sau

http://www.carnavenir.com/articles/mort_manie.htm

sau mai bine il intrebi pe Tudor ca cred ca stie mai multe despre

anyway, daca nu stai prea bine cu franceza si nu gasesti in alte limbi te ajut cu traducerea
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 22 Sep 2005, 00:06

Montura "mort manié" a fost inventata de Albert Drachkovitch la sfirsitul anilor 60. El pescuia salau. Montura pentru salau o vezi pe link-urile de mai sus. Merge si pentru stiuca insa nu asa de bine. De aceea a fost modificata ca sa fie la fel de eficace si la stiuca. Se modifica in modul urmator :

Plumbul din capatul monturii se reduce, insa pe tija care se introduce in pestisor ori se pune o oliva de plumb sau daca nu se infasoara cu sirma groasa de cupru. Asta da pestisorului o alura mai plananta in apa.

Deci pentru salau tehnica consista sa ai montura cu plumbul la capat in fata pestisorului. O lansezi, astepti sa atinga substratul, si o aduci in dinti de fierastrau. Cu mici pauze.

Pentru stiuca, plumbul fiind etalat, pestisorul nu se mai scufunda repede cu capul in jos. Se recupereaza deci montura intre doua ape cam ca o oscilanta.

Eficacitatea : la salau am facut de mai multe ori experienta, fiind trei pescari in barca, sa incercam doi la shaduri, twistere si voblere si al treilea la mort manié. In zilele cind salaul era mofturos cel care dadea cu montura Drachkovitch prindea cam 25% mai multi pesti decit cei cu artificiale. Insa in zilele cind salaul tragea bine, artficialele au depasit cu mult montura. Si e normal. Pestisorul mort se face repede praf si trebuie schimbat des, deci pierdere de timp.

La stiuca nu am facut aceeasi experienta. Am incercat aceasta tehnica de mai multe ori si m-am intors repede la artificiale. Sunt unii care sunt pasionati de mort manié, nu am pescuit din aceeasi barca in acelasi timp cu ei, insa rezultatele pe care le aveau, la stiuca, nu m-au impresionat deloc. De cele mai multe ori am prins mai mult la artificiale.

In concluzie as spune ca e foarte OK la salau si asa si asa pentru stiuca.

Tudor

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 22 Sep 2005, 07:59

deh ma bogdanek, o facui babusca ... :D .....da in afara de ochiu roshu in loc de galben si de oareshce pozitionare a dorsalei si nu mai stiu ce drecu nu e mare diferenta :D :D
oricum frantzujii ceia cu babusti dadeau

cosmine, am un postar d-ala pe usa de la bucatarie :D

eugen,
Astral se cheama ma , da-s niste nenorociti .....postu cu pricina ti-l dau la un pachet suplimentar care abunda in posturi noi inutile ( Tanti de la caseria imi anunta cu mandrie ca Taraf TV se afla printre ele ....mai lipsea sa ma intrebe daca nu vreau un fash roz)

tudor,
multumesc pt raspuns

Eu am mai citit pe undeva ca si pe Olt se mai da cu asa ceva in zilele in care cumatra se face ca ploo , cu mentiunea ca , din cate imi aduc aminte era mai mult o montura cu 2 strune de otel care se treceau prin branhiile rosi...ptiu....babust....ptiu ..ca iar gresesc :D si apoi se continuau pe lateralele pestelui ....

se pare insa ca mai mare daraua decat okua
pescuiasca si el va

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 22 Sep 2005, 11:07

multam de raspuns! la mine e rds, deci n-o sa am taraf tv :D

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 22 Sep 2005, 11:17

deh , unii are cablu :D

cosmine, acu vazui partea cu franceza
ma , pana cu stiam in franceza asa:
- Qui est QIQI?
- Nous alons a la montagne
- Ou sont les elephants?
- volulez vous couchez avec moi.

si consideram ca e arhisuficient :D

acu tre sa ma mai luminez si in limba lu Volter daca vreau sa pricep ceva din emisiunile alea :roll:
pescuiasca si el va

cosmin81
veteran
veteran

Mesaj de cosmin81 » 22 Sep 2005, 12:30

Eu am avut si un bat special de "mort manie"...daca te bate gandul sa-ti iei, imi spui mie si te trimit la tipul care l-a cumparat de la mine si care am inteles ca aum vrea sa-l dea! E vorba de un "par"(a se citi "bata,toiag,japa" :lol: ) de 3.00 m lungime de la firma ARCA din Franta sau Belgia, de actiune 25-50 gr si care era super "fulg" pentru dimensiunile ei (avea vreo 190 de grame)! Ulterior mi-a parut foarte rau ca am dat-o, ca ma puteam baza pe ea indiferent ce peste mi-ar fi dat, inclusiv somn! Sunt lansete foarte rigide astea de "manie"
Mai e firma ASTUCIT care, daca nu ma-nsel, e chiar a lui Drachkovitch, care produce echipamente specializate si GARBOLINO, dar mi se par cam scumpe si pe la noi nu prea ajung! Mai gasesti pe la TRABUCCO care sigur sunt si pe la noi si sunt destul de ieftine si bune.

Cat despre mulinete...Drachkovitch da si acum cu aceeasi mulineta antica si de demult, un Crack de la Pezon-et-Michel din gama Luxor:

http://perso.wanadoo.fr/pechantic/crack.htm
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

Scrie răspuns