"Silicoane" fosforescente-cand prinzi cu ele?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 23 Noi 2005, 08:35

eugen scrie:am prins eu cativa cleni cu tubbies, dar dupa prea multe incercari. nu zic sa nu incerci, poate n-am avut eu ce trebuia si sigur nu erau multi cleni unde le-am testat eu.

nu mai dau cu jiguri intre ape decat la stiuca si biban care nu au mari fitze la prezentare. nu prea mi-a iesit bine cu plastice la avat, clean, pastrav de lac si alti din astia de pescuit intre ape.

cred ca jigul e best of cand il pescuiesti exact pe substrat, intre ape doar in viteza mare si pe jiguri usoare da rezultate si nici atunci nu bate un vobler sau o lingura. cred ca e din cauza actiunii pe verticala, orice ai pune pe el ca sa-i dai portanta tot pica prea repede.
Eugen,

Nu ai 100% dreptate am prins cu jig la suprafata mult mai multi pesti(sea trout,sand trout) decat cei din jurul meu cu voblere,dar adevarat batul meu lung ma ajuta la o recuperare normala cu zvagnirile din varful batului sa tin jig-ul unde cred ca vrea pestele si in cazul specificat la suprafata apei(desi aveam ca intodeauna plumbi suplimentari pe fir).
Cu un bat de 2m. nu aveam nici o sansa sa tin jig-ul la suprafata,dar cu un bat aproape de 4m.,nu e mare lucru si daca ai stiut sa alegi marimea jig-ului corespunzator pestelui asteptat si ai folosit si plasticul adecvat ca marime si culoare,mai prinzi si pesti(cel putin aici ).

Jean Scurtu

adrian frunza
veteran
veteran
Mesaje: 877
Membru din: 14 Oct 2004, 19:15

Mesaj de adrian frunza » 23 Noi 2005, 09:42

salut Adi_.scuze,am interpretat gresit mesajul tau.daca vrei un raspuns competent la problema ai in "la peche et .... nov.2005 un articol care explica cum functioneaza retina salaului.articolul da peste cap toate speculatiile din topic.
walleye

Avatar utilizator
Adi_
veteran
veteran
Mesaje: 3329
Membru din: 27 Apr 2004, 09:34
Localitate: Timisoara

Mesaj de Adi_ » 23 Noi 2005, 10:48

nu stiu ce spun specialistii, dar eu ma gandesc ca salaul s-a adaptat sa vada in conditii de luminozitate scazuta. nu cred ca e nevoe de naluci fosforescente.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

adrian frunza
veteran
veteran
Mesaje: 877
Membru din: 14 Oct 2004, 19:15

Mesaj de adrian frunza » 23 Noi 2005, 12:04

salut Adi_.vara trecuta intr-o zi cu activitate slaba ,pe luminozitate puternica ,un coleg incepator ia 2 salai ,eu nimic.intreb de culoare ,imi spune sidef ,bag sidef, nimic .ma ia dracii ma duc langa el si vad naspeta fosfo ,bag fosfo si incep sa-l iau .seara cand a inceput sa se miste apa ,
l-am ars.uneori salaul prefera culorile mai discrete.pentru mine ramane o arma secreta in masura in care stii cand si cum sa o folosesti.
daca vrei sa ai o vedere din alt unghi iti recomand articolul,e profesionist.
walleye

Avatar utilizator
Sorin
Moderator
Moderator
Mesaje: 4694
Membru din: 17 Mai 2004, 10:39
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Sorin » 23 Noi 2005, 12:32

Adrian ai un link cu articolul?
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 23 Noi 2005, 12:58

jean,

nici nu sustin ca am dreptate, depinde mult de pesti si de locuri. ca sa raman la topic, de exemplu, eu unul nu dau doi bani pe plasticele fluorescente, am prins o singura data un salau si am incercat de foarte multe ori, imi cumparasem multe pe marimi si culori care mergeau, dar n-au mers nici atunci cand era pestele acolo. da' asta nu inseamna ca pentru altii nu merge.

legat de teoria mea cu jigurile pescuite altundeva decat pe fundul baltii, pur si simplu eu asa am observat. sigur ca se pot pescui in suprafata, am dat la marle si am prins pescuind exact in film ca la popper aproape, se pot maneva foarte bine si cu bat scurt. merg bine oriunde daca pestele vaneaza in viteza si tu recuperezi in viteza.

dar la viteze mici de recuperare nu prea am prins multi pesti intre ape cu jiguri (ma refer in special la avat, clean, pastrav, nu la bibi, stiuci, salai, astia nu sunt atat de fitzosi la prezentare). dar si salaul pe olt cand sta ridicat nu prea da in plastice, dovada ca foarte rar se prinde intre ape cu plastice desi lumea incearca. in schimb la voblere se prinde, exista un lac din cele unde mergeam cu dan anul trecut care avea reputatia ca poti prinde numai la vobler. eu abia anul asta am prins pentru prima data salau intre ape si dadeam la oscilanta.

eu cred ca nu-s bune jigurile intre ape pentru ca esti conditionat de viteza ca sa pastrezi o evolutie buna si nu prea o poti varia. daca se nimereste sa dea pestele pe recuperare rapida merg, daca nu, nu. la clean de exemplu e nevoie sa pescuiesti static, de foarte multe ori nu-ti da decat cand te opresti din recuperare. d-aia e bun voblerul fiindca poti sa faci pauze si sa variezi recuperarea. cand nu e nevoie de pauze si recuperari lente, situatii cand merge mai bine rotativa, poti sa-i prinzi si la oscilanta, dar nu la jig. la jig cum ai facut pauza cum face baldabac, nu poti sa-l joci pe loc in curent, e prea fast sinking oricat ar fi de usor.

clean am prins intr-o singura situatie si numai tarand pe fund foarte incet niste plastice mici de tot, intre ape nimic niciodata, nici macar urmariri. la fel la pastrav si la avat. la asta din urma jigul poate merge uneori mai bine ca voblerul dar numai atunci cand trebuie mulinat foarte foarte repede sa iasa fum din mulineta, dar nu oricand si oricum. am prins mai multi avati din greseala cand aduceam repede prin apa jigul de pe fund la barca decat pescuind dupa ei chiar cu acelasi jig. din cauza asta cand e de dat intre ape pun lingura si prind cu aia mai bine.

in fine, e doar o teorie a mea, nu e musai sa fie si conforma cu "realitatea" altora. de curiozitate, la tine cand ii prinzi cu rotative sau voblere intre ape, ti-ar da la fel de bine pe jiguri?

Scrie răspuns