jean,
nici nu sustin ca am dreptate, depinde mult de pesti si de locuri. ca sa raman la topic, de exemplu, eu unul nu dau doi bani pe plasticele fluorescente, am prins o singura data un salau si am incercat de foarte multe ori, imi cumparasem multe pe marimi si culori care mergeau, dar n-au mers nici atunci cand era pestele acolo. da' asta nu inseamna ca pentru altii nu merge.
legat de teoria mea cu jigurile pescuite altundeva decat pe fundul baltii, pur si simplu eu asa am observat. sigur ca se pot pescui in suprafata, am dat la marle si am prins pescuind exact in film ca la popper aproape, se pot maneva foarte bine si cu bat scurt. merg bine oriunde daca pestele vaneaza in viteza si tu recuperezi in viteza.
dar la viteze mici de recuperare nu prea am prins multi pesti intre ape cu jiguri (ma refer in special la avat, clean, pastrav, nu la bibi, stiuci, salai, astia nu sunt atat de fitzosi la prezentare). dar si salaul pe olt cand sta ridicat nu prea da in plastice, dovada ca foarte rar se prinde intre ape cu plastice desi lumea incearca. in schimb la voblere se prinde, exista un lac din cele unde mergeam cu dan anul trecut care avea reputatia ca poti prinde numai la vobler. eu abia anul asta am prins pentru prima data salau intre ape si dadeam la oscilanta.
eu cred ca nu-s bune jigurile intre ape pentru ca esti conditionat de viteza ca sa pastrezi o evolutie buna si nu prea o poti varia. daca se nimereste sa dea pestele pe recuperare rapida merg, daca nu, nu. la clean de exemplu e nevoie sa pescuiesti static, de foarte multe ori nu-ti da decat cand te opresti din recuperare. d-aia e bun voblerul fiindca poti sa faci pauze si sa variezi recuperarea. cand nu e nevoie de pauze si recuperari lente, situatii cand merge mai bine rotativa, poti sa-i prinzi si la oscilanta, dar nu la jig. la jig cum ai facut pauza cum face baldabac, nu poti sa-l joci pe loc in curent, e prea fast sinking oricat ar fi de usor.
clean am prins intr-o singura situatie si numai tarand pe fund foarte incet niste plastice mici de tot, intre ape nimic niciodata, nici macar urmariri. la fel la pastrav si la avat. la asta din urma jigul poate merge uneori mai bine ca voblerul dar numai atunci cand trebuie mulinat foarte foarte repede sa iasa fum din mulineta, dar nu oricand si oricum. am prins mai multi avati din greseala cand aduceam repede prin apa jigul de pe fund la barca decat pescuind dupa ei chiar cu acelasi jig. din cauza asta cand e de dat intre ape pun lingura si prind cu aia mai bine.
in fine, e doar o teorie a mea, nu e musai sa fie si conforma cu "realitatea" altora. de curiozitate, la tine cand ii prinzi cu rotative sau voblere intre ape, ti-ar da la fel de bine pe jiguri?