Se poarta peruca?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

shimano
veteran
veteran

Se poarta peruca?

Mesaj de shimano » 15 Apr 2011, 08:34

Cum baitcast-ul devine tot mai "trendy" si pe la noi, venind in defavoarea spinning-ului, problema eterna apare si ea, PERUCILE! pe youtube gasim cateva modalitati de a scapa de acestea (baitcast backlash), dar in unele cazuri nu pot nicicum sa scap, si ajung sa pun mana pe cutit....
E foarte ciudat faptul ca, dupa ce-am reglat totul bine la mulineta, si lansez poate de 200 ori perfect si fara probleme, dintr-o data o lansare exact la fel ca cea de dinainte, imi aduce o freza noua de rockeri pe mulineta, si nu inteleg ce nu fac bine...enervant de tot. Folosesc textil PP de 0.23. Conteaza daca-i textil sau mono pe cast?

catalin66
veteran
veteran

Mesaj de catalin66 » 15 Apr 2011, 09:07

Pai daca zici ca la aruncarea 201 apare problema dupa ce totul a mers perfect nu poate fi vorba decat de educarea degetului mare care nu aplica aceeasi forta de fiecare data pe tambur pe capat de lanseu .

Mai conteaza si miscarea de lansare , de pilda eu am observat ca daca dau mai brusc sau peste cap nu-mi iese asa bine , trebuie sa dau mai lateral si mai fluent .

Mai este o chestie , dar probabil o stii , mulineta se regleaza de fiecare data cand schimbi naluca .

Am mai facut si eu ceva peruci dar chiar asa sa pun mana pe cutit inca nu .

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 16 Apr 2011, 08:43

Am mai facut si eu ceva peruci dar chiar asa sa pun mana pe cutit inca nu .
inseamna ca ceva nu faci bine :lol:

Daniel_
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Daniel_ » 06 Mai 2011, 11:01

Eu am invatat un truc, sa tin mulineta unpic oblic catre mine in timpul lanseului.

Daca tin mulineta indreptata spre spate, ca la recuperare, la lanseu, e un moment in care cotorul batului loveste podul palmei si automat degetul mare se desprinde de pe tambur.

Cu fir textil am mai putine peruci decat cu mono pt. ca e mai maole si nu are memorie, dar perucile sunt mult mai greu de desfacut pt. ca buclele se strang.

Cu mono (mai ales daca e un fir rigid cu menorie mare) fac peruci mai des decat cu firul textil dar perucile sunt mai usor de desfacut, buclele nu se strang.

Jedi
veteran
veteran

Mesaj de Jedi » 06 Mai 2011, 12:19

Mai e o problema cind inelul conducator al firului e pozitionat exact la o extremitate cind pleaca lansarea.Atunci daca spirele stau rau la capatul celalalt al tamburului, apar dificultati in a le smulge de acolo.Mai ales daca-i o lansare spre limita maxima, apar niste hopuri mici ce pot duce la dezastru in final.

payti
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de payti » 08 Mai 2011, 19:42

Din ce am observat eu, perucile nu se formeaza din cauza lanseului, ci din cauza recuperarii!!!!
Dupa unele lanseuri, mai ales pe vant, firul face o burta in aer; la recuperarea acelui fir, el nu erte bine tensionat si asta duce dupa cateva alte lansari la formarea perucilor. la fel se mai intampla si in cazul pescuitului cu naluci foarte usoare!
Eu cand observ ca firul este "moale" pe tambur, fac o lansare si la recuperare tin firul intre deget si lanseta, ca sa il mai strang pe tambur

grizzly
veteran
veteran

Mesaj de grizzly » 08 Mai 2011, 21:45

payti scrie:Din ce am observat eu, perucile nu se formeaza din cauza lanseului, ci din cauza recuperarii
suna bine ce zici tu. problema e cand apar "perucile" imediat ce arunci, inainte sa recuperezi.

ANDREI RIGA
veteran
veteran

Mesaj de ANDREI RIGA » 08 Mai 2011, 21:49

Azi am facut niste teste prin curte, cautand niste explicatii in urma pescuitului de ieri, incercand sa vad cu ce lansez mai bine , dintre sculele pe care le posed, greutati de 12-16gr. Am incercat cu o lingura Berti de 16(cantarita, fara ancora are 16gr), o lanseta Iaconelli de 3/8-1 1/2 oz si doua mulinete, ABU C3 4601 , cu PP de 10 lb si Shimano Citica 201 cu PP de 8lb. Cu ABU n-am reusit decat aruncari scurte, cum incercam sa arunc mai lung, bang, peruca, si inca in timpul lanseului, nu pe capat de lanseu. Orice reglaj i-am facut, n-am reusit decat sa fac perucile mai greu de descalcit. Ma uitam la mulineta in timpul zborului nalucii si vedeam pur si simplu cum se duce drac.ului firul pe tambur! Cu Citica in schimb, n-am avut nici cea mai mica problema. Nu reusesc sa gasesc explicatia. ma gandesc ca era lanseta prea puternica ptr o greutate asa mica sau nu-i place C3-ului cu greutati asa mici. Firul e nefolosit si e adus din State, dar mi s-a parut si la el ca parca prea se lipeau spirele intre ele. Habar n-am!
Ma poate lumina cineva ?

grizzly
veteran
veteran

Mesaj de grizzly » 08 Mai 2011, 21:56

nu imi permit sa dau sfaturi, dar cred ca firul de pe C3 era prea gros pentru lingura si lansarea prea moale. daca mai si batea vantul, e o reteta pentru dezastru.

ANDREI RIGA
veteran
veteran

Mesaj de ANDREI RIGA » 08 Mai 2011, 22:02

grizzly scrie:nu imi permit sa dau sfaturi, dar cred ca firul de pe C3 era prea gros pentru lingura si lansarea prea moale. daca mai si batea vantul, e o reteta pentru dezastru.
Posibil... Vantul batea destul de zdravan

Scrie răspuns