arapaima scrie:Din pacate, o strategie de marketing excelenta a reusit sa atraga rapid atentia asupra firmelor "no name" aparute ca ciupercile dupa ploaie. Sub pretextul colaborarii si consultantei oferite de "campioni" si "pescari" de talie mondiala, de care de multe ori nu a auzit nimeni

, produsele noi beneficiaza de un design extrem de atragator, componente de calitate mai buna (Fuji)...si cam atat. Montajul in sine lasa mult de dorit. Cel mai important aspect a fost lasat tot pe mana chinezilor - (inele prea putine / prea multe, matisaje dubioase, actiuni si mai dubioase, puteri de lansare cu precizii de 15-20gr + / -, pozitionare a inelelor dupa ureche si pe langa sira, urme de rasina, EVA la greu ca e mai ieftina, blancuri dubioase / se poarta Toray mai nou, deci toate sunt Toray

).
Daca am reusi sa fim obiectivi, am constatata ca nimic nu e nou sub soare. La trucuri de marketing recurg la fel de bine si consacratii. Skeet Reese, de exemplu, a semnat lansete la cel putin 3 producatori diferiti...
Si, daca ne-am mentine obiectivitatea, am vedea si ca defectele pe care le reprosam unor brand-uri ca Favorite/Rapture/Savage Gear/Dragon/etc... le regasim binemersi dintotdeauna si pe G.Loomis, St.Croix sau Lamiglas. Sau Shimano, Daiwa, Cormoran, Sakura, Berkley, Abu Garcia, Mitchell, s.a. ... Cred ca nu-i cazul sa-ti dau exemple de lansete facute de "grei" si montate prost. Sunt cate vrei. Cred ca mi-ar fi mult mai greu sa-ti dau exemple de bete montate ireprosabil, din fabrica, de catre cei enumarati... Numai ca ne-am obisnuit sa luam de bun un nume care s-a impus in timp si tindem sa fim mai indulgenti...
Asa ca despre ce vorbim de fapt?
Parerea mea e ca aparitia unor competitori noi precum Dragon si, mai nou, Favorite, nu poate decat sa fie benefica pt. mine, pescarul. Ca tulbura interese comerciale deja "asezate"? C'est la vie!...
Si, ca veni vorba, cine era Sakura (pt. ca despre Sakura si Favorite dezbate topicul, nu-i asa?) acu' 7-8 ani? Sau, ca sa fiu si mai rau, cine e, de fapt, Sakura? Un Favorite frantuzesc, cumva, care atrage prin exotismul numelui? Nume importat de prin Japonia (existand chiar un mic producator japonez de bete avand acelasi nume), dar cu care lansetele comercializate in Europa n-au nimic de-a face? Asta apropos de marketing...
Da. S-au apucat niste ucraineni sa conceapa niste lansete pe care si le produc probabil in China, folosind componente de cea mai buna calitate. Le-au numit Favorite, au impanzit Ucraina cu pravalii unde, atentie, poti si testa betele inainte de a le cumpara. Lansete care au prins la publicul local, asa cum vad ca incep sa prinda si pe la noi. Si nu ma mir.
Eu, de exemplu, n-am vazut prea multe bete Favorite. Curiozitatea m-a facut totusi sa comand de curand un model Varita (6'6", 3-12grame, 6-10lb, fast). Imi trebuia un bat o idee mai puternic pe varf decat ULX-ul. Si, sincer, nu prea ai ce sa-i reprosezi. Mi-ar fi placut sa fie dintr-o singura bucata, dar asta e singurul compromis. Constructia impecabila, blancul cu o buna tinuta si o elasticitate care mie imi place, imbinat pe spigot, inelat absolut corect, maner comod si pus unde trebuie, echilibrat... 94 de grame cu totul. O tema tribala cu (cam) multe brizbriz-uri, dar, totusi, nu de prost gust... L-am pescuit doar pret de cateva lanseuri, inainte de anul nou, si impresia este favorabila. Precis in lanseu, lucreaza progresiv, fara linii frante. N-am tras inca o concluzie cu privire la senzitivitatea lui, capitol la care nu mi-a facut o impresie deosebita. Drept e ca nici nu l-am pescuit decat cu cateva voblere, iar la finalul testului aveam deja gheata pe inele. Urmeaza sa-l studiez mai amanuntit cu proxima ocazie favorabila. Dar, una peste alta, la pretul lui si la calitatea componentelor si constructiei, nu cred ca are competitori viabili. Mai mult, sunt convins ca nimeni n-ar fi comentat chiar si un pret dublu, daca pe bat ar fi stat scris un alt nume. Daiwa, de exemplu...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...