Recomandare Lanseta si Mulineta pt Avat pe Dunare

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

ppscslv123
utilizator constant
utilizator constant

Recomandare Lanseta si Mulineta pt Avat pe Dunare

Mesaj de ppscslv123 » 22 Noi 2014, 20:42

Salut!

Sunt nou pe aici si cam tot la fel de nou in spinning (vreo 5 luni experienta).

Cand m-am hotarat sa ma apuc de spinning exclusiv pe Dunare (nici nu stiam sa pun firul pe tambur sau sa tin batul corect in mana), mi-am luat niste scule mai ieftine ca total nestiutor (doua lansete: un Profiline de la Cormoran de 1.80, 5-15g plus o Safina Okuma de 2.10, 10-35g si doua mulinete Goldstar cu tambur de 2000, respectiv de 2500). Am tras pe ele (de regula o iesire zilnica sau chiar doua pe dimineata sau/si seara) aruncand in zona malurilor dupa salau, pana in toamna, cand a inceput sezonul avatului, iar bucatile de la 1kg in sus de regula sar in curenti puternici si la ceva distanta (50-150m sau chiar mai bine).

Problema este ca lanseta mea de 2.10m nu arunca prea departe (cu tambur incarcat full, fir de 0.25 plus oscilante nichelate si lunguiete de 18-21g), si cam rar iau avati (un localnic cu bat mai lung ce arunca mai departe m-a omorat :wallbash: ) .

Asa ca... m-am hotarat sa fac o noua investitie intr-un bat mai lung si o mulineta noua (chinezaria mea deja face figuri). Deci, mi-a intrat in cap ca Shimano si Daiwa ar avea scule bune, si mi s-a cam pus pata pe Daiwa, deci, iata cam pe ce am pus ochii si nu sunt decis ce lanseta, eventual si mulineta, sa aleg :wallbash: :

LANSETA (nu pun link-uri ca sa nu zica unii ca fac reclama unor magazine)
- Lanseta Daiwa SWEEPFIRE JIGGER 3,00M/ actiune 40-100 gr din 2 bucati;
- Lanseta Daiwa SWEEPFIRE JIGGER 3,00M/ actiune 20-60 gr din 2 bucati;
- LANSETA TELESCOPICA DAIWA MEGAFORCE 3,30M/40.90 G;
- LANSETA TELESCOPICA DAIWA MEGAFORCE 3,00M/40.90 G;
- LANSETA TELESCOPICA DAIWA MEGAFORCE 3,90M/5.40 G;
- Lanseta Shimano Alivio BX Heavy 2.70m 20-50g din 2 Buc;

MULINETA:
- Mulineta Daiwa SWEEPFIRE.E 2500A/1R/190X025 MM/5,1:1;
- Mulineta Daiwa Crossfire A 2500 FD (D.10110.250);
- Mulineta Shimano Hyperloop 2500 FB;
- Mulineta Shimano Alivio 2500 RC.

Inca o dilema puternica: catre ce tip de lanseta sa inclin: lanseta telescopica sau din doua bucati?

Sincere multumiri din partea unui incepator!!!
Jurnal Pescuit pe Dunare: writing about passion, reviews & tips

Goldelian
senior
senior

Re: Recomandare Lanseta si Mulineta pt Avat pe Dunare

Mesaj de Goldelian » 23 Noi 2014, 12:14

Cateva pareri personale.. Si eu pescuiesc pe Dunare .
-eu nu as folosi niciodata lanseta telescopica la spinning pe Dunare. Stiu de astfel de lansete ce au pocnit la lansare sau in dril.(mai ales ca vrei sa faci lansari la distanta)
-am marimea 3000 de la shimano , dar am simtit ca mi-ar trebui sa am mai multa forta in dril (pe Dunare nu stii niciodata ce te '' loveste'', iar curentii sunt puternici ),asa ca folosesc marimea 4000 de la shimano. Cauta ceva de la shimano de 4000 cu greutatea pana-n 300g .
-pt lansari lungi(desi cred ca nici eu nu am reusit lansari mai lungi de 70-80m) schimba mono cu un textil de 0,15-016mm si foloseste pilkere de 30-40g.
-iti recomand sa arunci o privire si la lanseta rapture horizon 2'7m(nici nu e f scumpa)...este data pana-n 30g, dar eu am lansat lejer pilkere de 40g (si nalucile mici le lanseaza destul de bine ex: thrill7cm ). O folosesc si la salau, atunci cand dau de el si nu am la mine ''batul de salau'' :)

Numai bine! :bere:

ppscslv123
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de ppscslv123 » 23 Noi 2014, 14:47

Wow... Deja am aflat o gramada de info ce sa le pun in practica. Merci mult!

Pana la urma cred ca zilele astea o sa-mi comand:
- Lanseta Baracuda Vampire 3,00m/20-50g;
- Mulineta Daiwa Sweepfire E A de 3000.

Nightwish
junior
junior

Mesaj de Nightwish » 24 Noi 2014, 10:07

Daiwa Sweepfire ala nu o sa te tina foarte mult la spinning. E mulineta de o vacanta. :D
Incearca sa te orientezi spre ceva mai de calitate.

ppscslv123
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de ppscslv123 » 24 Noi 2014, 10:38

Pai... si cam la cati bani gasesc cea mai ieftina mulineta de calitate (si cam ce modele?)? Cu o bomba de mulineta Goldstar la nici 40 de lei, in cele 5 luni, am dat in salau, stiuca si avat de nu visam sa prind toata viata (de "tzarana" nu-s din zonele Dunarii, asa ca initial m-am speriat de cat de mult si ce mare e pestele pe fluviu).

Deja Daiwa Sweepfire E A de 3000 este in jur de 100 lei si n-am de gand sa investesc mai mult de 200-300 lei in mulineta + bat ca sa dau la avat. In sculele de incepator am bagat doar 90 de lei si am prins saptamanal destul peste cat sa dau si rudelor, chiar si bucati pana-n 3 kg (e adevarat ca nu la fel de comod/lejer ca unul cu scule scumpe, dar la cat am investit eu zic ca s-a meritat din plin).

Deja ma simt desumflat in privinta mulinetei de la Daiwa :wallbash: pe care pusesem ochii, credeam ca ma va tine lejer un an, poate chiar doi...

gyrgy
senior
senior

Mesaj de gyrgy » 24 Noi 2014, 10:45

Deja Daiwa Sweepfire E A de 3000 este in jur de 100 lei si n-am de gand sa investesc mai mult de 200-300 lei in mulineta + bat ca sa dau la avat. In sculele de incepator am bagat doar 90 de lei si am prins saptamanal destul peste cat sa dau si rudelor, chiar si bucati pana-n 3 kg (e adevarat ca nu la fel de comod/lejer ca unul cu scule scumpe, dar la cat am investit eu zic ca s-a meritat din plin).

E foame mare la voi, asa-i? Bani putini in scule si peste la sacosa cat cuprinde...

adrian99
veteran
veteran

Mesaj de adrian99 » 24 Noi 2014, 11:27

si eu care sunt de pescar de Dunare si Delta(strict rapitori) de multi ani nu mi-am dat seama.... :lol: cat de mare este fluviul si cati pesti record sunt in el...

ori braconierii se imputineaza pe zi ce trece,ori nu mai merg eu la pescuit atat de des... :D

referitor la mulineta:daca golstarul de 40lei si-a facut treaba de ce nu cumperi una identica?
sau vrei sa te apuci de pescuitul somnului si vrei sa cumperi o Daiwa de 100lei(full plastic)? :D

Nightwish
junior
junior

Mesaj de Nightwish » 24 Noi 2014, 11:37

ppscslv123 scrie:Pai... si cam la cati bani gasesc cea mai ieftina mulineta de calitate (si cam ce modele?)? Cu o bomba de mulineta Goldstar la nici 40 de lei, in cele 5 luni, am dat in salau, stiuca si avat de nu visam sa prind toata viata (de "tzarana" nu-s din zonele Dunarii, asa ca initial m-am speriat de cat de mult si ce mare e pestele pe fluviu).

Deja ma simt desumflat in privinta mulinetei de la Daiwa :wallbash: pe care pusesem ochii, credeam ca ma va tine lejer un an, poate chiar doi...

Pai la asa un post ce pot sa spun..?? :shock:
Desi simt nevoia sa repet doar ce au spus cei dinaintea mea...Nimeni nu spune sa nu iei un peste acasa sau sa faci cateodata un cadou rudelor sau prietenilor, dar, la naiba, incercati sa fiti moderati in asa ceva. Daca toata lumea scoate si scoate si tot scoate, pina la urma se termina. :wallbash:
Si atunci poti sa ai si lansete custom si Shimano Stella plus barca, sonar si gps si ce mai vrei, ca tot pescuit in fantana va fi... :headbash:

In ceea ce priveste mulineta - mai bine ceva mai scump de la o firma mai putin cunoscuta, decat cea mai ieftina de la una cunoscuta.

ppscslv123
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de ppscslv123 » 24 Noi 2014, 12:53

gyrgy scrie: E foame mare la voi, asa-i? Bani putini in scule si peste la sacosa cat cuprinde...
Nu... eu doar prefer sa mananc aproximativ zilnic un peste cat de cat curat de Dunare, decat sa bag in mine carne de pui/vita/porc indopata aproape exclusiv cu tot felul de hormoni. Macar pestele asta e cat de cat curat (inca), iar ca fapt divers afla ca in 5 luni am dat 16kg de pe mine si ma simt mult mai bine decat pe vremea cand in Bucuresti ma intoxicam cu tot felul de ECO carne si mezeluri. Si da, la a manca sanatos poti sa-i zici si ca-i foame mare...

adrian99 scrie: referitor la mulineta:daca golstarul de 40lei si-a facut treaba de ce nu cumperi una identica?
sau vrei sa te apuci de pescuitul somnului si vrei sa cumperi o Daiwa de 100lei(full plastic)? :D
Pt ca mi s-au uzat sculele (pardon, chinezariile), iar intr-o zi am gasit un loc unde sar animale in jur de 10kg sau mai mult, si n-am avut curaj sa arunc cu batul si morisca mea... De aia! Voiam sa ma tina sculele mai mult si sa-mi fac o idee despre cam ce-mi trebuie si daca se merita sa investesc, ca apoi sa-mi incerc norocul si la pesti uriasi.

Nightwish scrie:Nimeni nu spune sa nu iei un peste acasa sau sa faci cateodata un cadou rudelor sau prietenilor, dar, la naiba, incercati sa fiti moderati in asa ceva. Daca toata lumea scoate si scoate si tot scoate, pina la urma se termina. :wallbash:
.
La modul practic ti-o scriu: stai linistit ca nu pot sa tina ritmul pescarii din Romania (cu lansete si undite/vergi/cozi in normele prevazute de lege), cu rata de inmultire si crestere a pestelui (nu neaparat pe Dunare, ci si pe rauri). Problema o reprezinta curentul electric, pescuitul comercial pe apele interioare ale Romaniei si Politia de Frontiera sau filialele (btw, aici cei de la Frontiera patruleaza cu o salupa pe mijlocul Dunarii doar pe timp nefavorabil, probabil ca sa nu rupa cumva vreo plasa), iar o setca sta aproape in permanenta legata si de sediul lor plutitor (un fel microbarja pe apa ca sa-i zic asa). BTW 2: sunt printre putinii care nu ia puiet acasa (sau bucati sub normele legale), iar cei care-l iau o fac in cantitati neglijabile, pt ca se prinde f putin puiet rapitor (cate marlite poate sa prinda la o lanseta sau doua?) - de aceea e rentabil sa cauti pesti mai rasariti in functie de locuri/cote/curenti/mmHg.
adrian99 scrie:In ceea ce priveste mulineta - mai bine ceva mai scump de la o firma mai putin cunoscuta, decat cea mai ieftina de la una cunoscuta.
Merci! E bine de stiut...

Nightwish
junior
junior

Mesaj de Nightwish » 24 Noi 2014, 13:13

Ceea ce ai scris mai sus imi aduce aminte de raspunsul unui localnic cand l-am intrebat daca in zona aia e peste pe rau:

"Este, cum sa nu fie...chiar saptamana trecuta au dat cu dinamita niste domni :headbash: de la Politie...alba s-a facut apa de peste. Mi-au dat si mie un sac." :censored:

Daca vrei sa ramai la Shimano sau Daiwa...la Shimano de la Nexave incolo, de la Daiwa de la Legalis. Asta in ideea sa ai mulineta respectiva doi-trei ani. Un 4000 de la Shimano corespunde aproximativ cu un 3000 de la Daiwa.

Scrie răspuns