si eu amvi\ut o pb asemanatoare cu rotativele mici insa am facut altfel, ideea cu triungghi si semicerc nu le-am incercat...
pun un vartej la distanta de 30-40cm de agrafa si naluca , am observat ca portiunea asta se mai rasuceste dar pe linie nu prea am avut pb (peruci)
dau cu rotative mici 00,0 ,1...sper sa va fie de ajutor:D
Rasucirea firului la blinker.
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
- misulian
- utilizator constant
Eu am testat recent metoda lui ZquiZZiT. Agat rotativa in copac, ma dau in spate vre-o 30 m, firul sa stea intins in aer, slabesc frana la mulineta si "mulinetez in gol" vre-o 2-3 minute. Pe urma strang frana si inaintez catre copacul cu naluca mulinetand incet. Procedez asa cand vad ca se aduna firul dupa varful lansetei. Functioneaza metoda, singurul dezavantaj: daca sunt pescari la stationar prin zona, poate te iau la misto "prinzi carabusi, dai dupa ciocanitori ?". Iti fura vre-o 5 minute da merita.
O sa incerc si cu 2 vartejuri, unul la rotativa si unul la vre-o 50 de cm de rotativa. Conform principiilor fizicii ar trebui sa se reduca la jumatate torsadarea firului.
Pentru cei care au testat metoda cu folia de plastic,(triunghi sau oval) cat iti reduce din distanta la lansare ? nu aluneca folia spre rotativa sau puneti un opritor siliconic dupa folie ?
Numai bine si rau la nime'
O sa incerc si cu 2 vartejuri, unul la rotativa si unul la vre-o 50 de cm de rotativa. Conform principiilor fizicii ar trebui sa se reduca la jumatate torsadarea firului.
Pentru cei care au testat metoda cu folia de plastic,(triunghi sau oval) cat iti reduce din distanta la lansare ? nu aluneca folia spre rotativa sau puneti un opritor siliconic dupa folie ?
Numai bine si rau la nime'
"Somnul ratiunii naste monstrii", din pacate fara solzi.
- Unchiu Stiuc :-)
- junior
....cea mai buna metoda antirasucire este cea cu aripioara de plastic pe fir si ca sa dea rezultate trebuie ca aripioara sa fie un pic mai maricica ca si lingurita blinkerului si neaparat trebuie trecut firul prin cel putin 5-..max 8 gaurele care se fac la baza aripioarei...(daca se trece firul doar prin 2 sau 3 gauri,acesta se va rasuci prin gaurele si metoda este moarta)..........montura este la fel cum au descriso si tovarasii de mai sus...agrafa cu varrtej(antirasucitor)aripioara de plastic la 5-6 cm de blinker si gata treaba.....eu pescuiesc asa o partida intreaga la (blimker) si apoi pot sa pun un vobler si sa-i dau bataie mai departe fara a avea vreo problema...............daca mai tine cineva minte pe vremuri erau strune pt stiuca care aveau din fabricatie o aripioara de plastic pe ele
...

da stiu de strunele alea,nu sunt bune de nimic am cumparat eu si plasticul sta intr-o indoitura a sarmei si tot iasa de acolo si mai mult iti face rau decat sa te ajute,cel mai bine pune un vartej dupa rotativa si atat iar cand termini de blincarit baga un plumb de 40 si lansezi cat te tine si lasi vreo 2-4 min sa isi revina firul si te apuci de mulinat asa potrivit si isi revine firul, ca sa nu faca bascalie de tine ceilaltzi pescari
ps:am ajuns la concluzia ca orice ai face tot ti se rasuceste firul si nu are rost sa bagi tot felul de prosti pe fir sau sa te complici cu vartejuri la 30 50 cm de rotativa facand firul sa se rupa de la vartej atunci cand dai in agatzatura
ps:am ajuns la concluzia ca orice ai face tot ti se rasuceste firul si nu are rost sa bagi tot felul de prosti pe fir sau sa te complici cu vartejuri la 30 50 cm de rotativa facand firul sa se rupa de la vartej atunci cand dai in agatzatura
-
- utilizator nou
Re: Rasucirea firului la blinker.
[quote="radonneus"]Va salut,
Montura pe care o folosesc pe lanseta e simpla: DAM FZ Predator size 1, 4g <-> vartej size 14 <-> lider fluorcarbon Berkley Trilene 0.14 cam 1 metru <-> pe bobina Berkley Trilene tot 0.14.
Dupa X lansari, dupa recuperare, daca detensionez firul se rasuceste ceva de minune
Ce sa modific la montura de mai sus astfel incat firul sa nu se mai rasuceasca
... unde gresesc sau e normal sa se rasuceasca ?
Danke ![/quote]
Incearca si fa un anterasucitor din plastic, de la o sticla alba si prindel cam la 70-80 cm.iar mai jos de el mai prinde un vartej cat mai mic.
Montura pe care o folosesc pe lanseta e simpla: DAM FZ Predator size 1, 4g <-> vartej size 14 <-> lider fluorcarbon Berkley Trilene 0.14 cam 1 metru <-> pe bobina Berkley Trilene tot 0.14.
Dupa X lansari, dupa recuperare, daca detensionez firul se rasuceste ceva de minune

Ce sa modific la montura de mai sus astfel incat firul sa nu se mai rasuceasca

Danke ![/quote]

cred ca sunt monofilamente dispuse mai mult sau mai putin la rasucire.
eu folosesc deja de cativa ani buni trabucco river trout de 0.16-0.18 cu varteje de-alea ieftine, nimic special si nu am nici o rasucire.
lanseurile sunt super, la inceput imi faceam griji referitor la culoarea firului (e mai alb), dar n-are a face.
schema cu structura/layerele din care efacut firul ma indeamna sa cred ca este mai rigid in structura si mai greu, pentru a fi scufundator.
probabil din cauza asta exista fire dedicate tipului de pescuit.
eu folosesc deja de cativa ani buni trabucco river trout de 0.16-0.18 cu varteje de-alea ieftine, nimic special si nu am nici o rasucire.
lanseurile sunt super, la inceput imi faceam griji referitor la culoarea firului (e mai alb), dar n-are a face.
schema cu structura/layerele din care efacut firul ma indeamna sa cred ca este mai rigid in structura si mai greu, pentru a fi scufundator.
probabil din cauza asta exista fire dedicate tipului de pescuit.
Michael va recomanda Regulamentul forumului
- Dornea Ionut
- senior
am dat si eu azi la blinker.... s-a rasucit firul mama, mama...
cum am scapat de colacele de pe el?!?.... am dat jos blinkerul, am derulat firul de pe tambur, atat cat lansam, poate chair mai mult si l-am lasat sa se duca la vale pe apa... apoi am recoperat usor....
si uite asa am scapat de colacele de pe fir....
aaaa.... si inca ceva... am pus dupa un vobler, cea mai buna metoda de a scapa de rasucirea firului de catre blinker!!!
personal, cred ca sunt si rezultate mai bune!!!
cum am scapat de colacele de pe el?!?.... am dat jos blinkerul, am derulat firul de pe tambur, atat cat lansam, poate chair mai mult si l-am lasat sa se duca la vale pe apa... apoi am recoperat usor....
si uite asa am scapat de colacele de pe fir....
aaaa.... si inca ceva... am pus dupa un vobler, cea mai buna metoda de a scapa de rasucirea firului de catre blinker!!!

Messenger: dorneai
Mail: dorneai@yahoo.com
In rest, va... fir intins si peste-n punga...
Ca sa iti dai seama cat de prost esti, trebuie sa gandesti totusi putin
Mail: dorneai@yahoo.com
In rest, va... fir intins si peste-n punga...
Ca sa iti dai seama cat de prost esti, trebuie sa gandesti totusi putin