Chestiune de geometrie elementara. Daca nu ma crezi, ia o farfurie mare si fa cu ea o tura completa pe masa si repeta operatia cu o farfurioara de cafea : distanta parcursa e aceeasi ? Este pur si simplu vorba de lungimea cercului care este determinata de diametru. Cu cat diametrul este mai mare si lungimea cercului ( lungimea firului de pe tambur) este mai mare la o tura completa. De aici si faptul ca un tambur mai plin va desfasura o cantitate mai mare de fir. Daca vrei, este acelasi fenomen care se petrece atunci cand schimbi rotile la un autoturism cu unele mai mici( sau mai mari) masina parcurge distante diferite la o tura completa a rotii.tito scrie:florin1948 scrie:; lungimea firului recuperat la o tura de manivela depinde si de diametrul tamburului, care difera semnificativ de la un producator la altul la aceeasi marime de mulineta ( 1000 , 1500, 2000, etc) cat si de cat de mult este umplut tamburul cu fir
Nu are nicio importanta cat fir este pe tambur, mulineta va recupera aceeasi lungime de fir, singura diferenta e aceea ca daca tamburul e mai gol rotorul va infasura un numar mai mare de spire, lungimea firului recuperat insa va fi aceeasi. Nu am stat sa cercetez in amanunt dar cred ca nu diametrul tamburului conteaza ci raza dintre centrul axului si galet( locul unde firul ia contact cu galetul). Sunt mulinete ce au marimi diferite dar acelasi corp ca marime, mai exact aceeasi distanta ax/galet si ansamblul interior identic ca marime si cote( roata dintata ,melc) si recupereaza aceeasi lungime de fir,chiar daca marimea tamburilor difera.Cei care au avut curiozitatea si au facut masuratori exacte rog sa confirme sau sa infirme aceasta teorie.
raport recuperare
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
- veteran
Re: raport recuperare
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.
Asta asa este doar ca aici lucrurile cred ca stau putin diferit, cred ca trebuie luat in calcul faptul ca aici conteaza si distanta pe care o are firul de la galet pana in punctul unde e infasurat firul. Si daca tamburul e gol, distanta de la galet e mai mare, astfel se compenseaza diferenta de lungime a cercului. Nu am timp sa testez practic, teoretic e asa cum spui.florin1948 scrie:Chestiune de geometrie elementara. Daca nu ma crezi, ia o farfurie mare si fa cu ea o tura completa pe masa si repeta operatia cu o farfurioara de cafea : distanta parcursa e aceeasi ? Este pur si simplu vorba de lungimea cercului care este determinata de diametru. Cu cat diametrul este mai mare si lungimea cercului ( lungimea firului de pe tambur) este mai mare la o tura completa. De aici si faptul ca un tambur mai plin va desfasura o cantitate mai mare de fir. Daca vrei, este acelasi fenomen care se petrece atunci cand schimbi rotile la un autoturism cu unele mai mici( sau mai mari) masina parcurge distante diferite la o tura completa a rotii.tito scrie:florin1948 scrie:; lungimea firului recuperat la o tura de manivela depinde si de diametrul tamburului, care difera semnificativ de la un producator la altul la aceeasi marime de mulineta ( 1000 , 1500, 2000, etc) cat si de cat de mult este umplut tamburul cu fir
Nu are nicio importanta cat fir este pe tambur, mulineta va recupera aceeasi lungime de fir, singura diferenta e aceea ca daca tamburul e mai gol rotorul va infasura un numar mai mare de spire, lungimea firului recuperat insa va fi aceeasi. Nu am stat sa cercetez in amanunt dar cred ca nu diametrul tamburului conteaza ci raza dintre centrul axului si galet( locul unde firul ia contact cu galetul). Sunt mulinete ce au marimi diferite dar acelasi corp ca marime, mai exact aceeasi distanta ax/galet si ansamblul interior identic ca marime si cote( roata dintata ,melc) si recupereaza aceeasi lungime de fir,chiar daca marimea tamburilor difera.Cei care au avut curiozitatea si au facut masuratori exacte rog sa confirme sau sa infirme aceasta teorie.
- stefanflorin
- veteran
ia un creion si infasoara 10m de fir pe el, vezi cat timp iti ia, apoi ia un pet de 2l si fa acelasi lucru...oare la care operatie e mai scurt timpul?
distanta dintre galet si tambur nu are legatura, e vorba de circumferinta care creste odata cu umplerea tamburului.

distanta dintre galet si tambur nu are legatura, e vorba de circumferinta care creste odata cu umplerea tamburului.
Urasc atarnatorii!
nu prea mi-a placut matematica, dar luand lucrurile logic as zice ca:
avand in vedere ca diametrul pick-up-ului si galetul raman la aceeasi distanta fata de tambur pe toata durata miscarii
avand in vedere ca miscarea tamburului data de rotor, data de manivela, e aceeasi, indiferent de alti factori
as zice ca, singurul lucru care poate mari sau micsora lungimea firului recuperat e chiar grosimea firului de pe tambur. deci as da dreptate celor de mai sus.
daca primele 2 nu se schimba, singura care isi modifica volumul provocand modificari in masurare mai departe este densitatea si grosimea firului pe tambur.
diametrul axului tamburului fara fir are 3cm. Daca diametrul axului umplut are 5cm, banuiesc ca recuperarea va fi diferita.
avand in vedere ca diametrul pick-up-ului si galetul raman la aceeasi distanta fata de tambur pe toata durata miscarii
avand in vedere ca miscarea tamburului data de rotor, data de manivela, e aceeasi, indiferent de alti factori
as zice ca, singurul lucru care poate mari sau micsora lungimea firului recuperat e chiar grosimea firului de pe tambur. deci as da dreptate celor de mai sus.
daca primele 2 nu se schimba, singura care isi modifica volumul provocand modificari in masurare mai departe este densitatea si grosimea firului pe tambur.
diametrul axului tamburului fara fir are 3cm. Daca diametrul axului umplut are 5cm, banuiesc ca recuperarea va fi diferita.
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !
Am prins somni , salai, stiuci (cu gheata pe mai mult de jumate de balta ) si avati cu mulineta ce recupera peste 90 de cm pe tura .
Am avut mult mai mari probleme cu mulinete incete cand am incercat sa fac walking the dog , rezulta ca ii al naibii de dificil sa corelezi miscarea batului cu manivela incat sa faci treaba corect , tre sa misti manivela mai mult si deci mai repede , rezultatu o fost un walking alandala , si rezultatu in consecinta .
Mai ii o chestie care am observat-o aici , intodeauna cand se vorbeste de pesti dificili , automat se aduce in discutie pestele amortit si lent , niciodata cred ca nu am vazut pe cineva sa zica ca se poate intampla si invers, insa si lipsa de viteza poate avea aceleasi efecte .
Am avut mult mai mari probleme cu mulinete incete cand am incercat sa fac walking the dog , rezulta ca ii al naibii de dificil sa corelezi miscarea batului cu manivela incat sa faci treaba corect , tre sa misti manivela mai mult si deci mai repede , rezultatu o fost un walking alandala , si rezultatu in consecinta .
Mai ii o chestie care am observat-o aici , intodeauna cand se vorbeste de pesti dificili , automat se aduce in discutie pestele amortit si lent , niciodata cred ca nu am vazut pe cineva sa zica ca se poate intampla si invers, insa si lipsa de viteza poate avea aceleasi efecte .
-
- veteran
Concluzia este clara : mulineta trebuie adaptata stilului de pescuit precum si abilitatilor pescarului. Asa cum nu exista lanseta universala asa nu exista nici mulineta care sa faca fata in orice situatie. Nu vorbim de cazul pescarilor care pun problema :" da ce costa atatia bani ? e din aur ? cu una de 30 lei nu prind acelasi peste ? se uita pestele la mulineta ? " Pe undeva este adevarat, pe balta pot ajunge si cu bicicleta si cu Toyota 4 x 4 ! Si ca tot vorbiram de raport de recuperare : am o mulineta ( de firma ) cu raport de recuperare 7,2 : 1. Stiti unde ma ajuta enorm acest raport de recuperare ?La pescuitul la match, in special in conditii de viteza ( concurs) unde scurtez semnificativ timpul in care aduc montura la mal cand schimb momeala.
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.
florine,tehnica mach a inventat mulinetele cu raport mare de recuperare(de la 6,0:1 pana la 7,5:1)
atata timp cat ai pescuit pe balti(in general ape statatoare,sau curent domol) gandeste-te dacai ai folosi asemenea mulineta pe o zona a Dunarii,curent puternic c-un spiner tail sau alta naluca care opune rezistenta mare...
apoi iti vei da seama ce inseamna si-un peste mare in dril(strict echipamentul de mai sus)
cei care fac bani din asa ceva au speculat si-au introdus raport mare de recuperare si la spin(chipurile pentru avat)...
pentru spin este inadecvat.strict punctul meu de vedere
atata timp cat ai pescuit pe balti(in general ape statatoare,sau curent domol) gandeste-te dacai ai folosi asemenea mulineta pe o zona a Dunarii,curent puternic c-un spiner tail sau alta naluca care opune rezistenta mare...
apoi iti vei da seama ce inseamna si-un peste mare in dril(strict echipamentul de mai sus)
cei care fac bani din asa ceva au speculat si-au introdus raport mare de recuperare si la spin(chipurile pentru avat)...
Fals...tito scrie:Nu are nicio importanta cat fir este pe tambur, mulineta va recupera aceeasi lungime de fir, singura diferenta e aceea ca daca tamburul e mai gol rotorul va infasura un numar mai mare de spire, lungimea firului recuperat insa va fi aceeasi... [...] Sunt mulinete ce au marimi diferite dar acelasi corp ca marime, mai exact aceeasi distanta ax/galet si ansamblul interior identic ca marime si cote( roata dintata ,melc) si recupereaza aceeasi lungime de fir,chiar daca marimea tamburilor difera...
La o tura de rotor strangi exact atata fir cat e lungimea cercului pe care acesta se infasoara. Adica singurul care conteaza este, de fapt, diametrul tamburului. Care, la randul lui, e cu atat mai mare cu cat ai mai mult fir pe mulineta. Distanta de la galet la ax, tipul mecanismului, marca mulinetei, etc. au fix aceeasi importanta cata o are culoarea mulinetei...

Acuma, daca vorbim de lungimea firului strans la o tura de manivela, lungimea firului strans este dat de raportul de recuperare ori diametrul tamburului. Cu cat raportul de recuperare e mai mare, mulineta strange mai mult fir la o tura de mulineta. De asemenea, aceeasi mulineta va strange mai mult fir la o tura de manivela cand tamburul e plin decat atunci cand e gol.
Nu trebuie incercat nimic. E elementar...

Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...
-
- veteran
Am precizat clar ca mulineta respectiva o folosesc la match. Nu am vazut inca pescuit cu match - ul pe Dunare ( oricum pentru ape curgatoare este bolognesa ). De acord cu tine , mulinete cu mai mult de 6,0 : 1 nu sant necesare la spining. Da de unde stii ca nu este un nea Vasile care foloseste o mulineta cu 7,3 : 1 si poate sa jure ca aia e cea mai buna mulineta de spining ? Nu ai mai vazut asa ceva pe forum ? Sa fim sanatoshi !adrian99 scrie:florine,tehnica mach a inventat mulinetele cu raport mare de recuperare(de la 6,0:1 pana la 7,5:1)
Asa este, aveti dreptate, am scris fara a gandi prea profund :). In cealalta privinta vad ca unii omit faptul ca aici vorbim de pescuitul la stiuca si vor sa faca din exceptii reguli. Fiecare e liber sa pescuiasca cu ce si cum vrea, eu unul nu voi folosi o mulineta cu raport de recuperare de peste 5.0:1 la stiuca. Am incercat ducand o mulineta cu raport 6.2 la biserica pentru a fi sfintita si n-am prins stiuca :)))...probabil altii sunt mult mai norocosi ca mine si prind peste cu aracul din vie si 2 cuie batute in el. Am inceput insa sa prind atunci cand am adaptat echipamentul fiecarei specii si fiecarui stil in parte.
Asa sunt eu, perfectionist, imi place sa elimin din ecuatie toate lucrurile care imi diminueaza sansele...chiar daca s-a dovedit ca nu ma pricep la matematica. Am invatat ca stiinta sau experienta altora sunt mai productive decat invocarea norocului.
Asa sunt eu, perfectionist, imi place sa elimin din ecuatie toate lucrurile care imi diminueaza sansele...chiar daca s-a dovedit ca nu ma pricep la matematica. Am invatat ca stiinta sau experienta altora sunt mai productive decat invocarea norocului.