raport recuperare

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

florin1948
veteran
veteran
Mesaje: 977
Membru din: 15 Ian 2009, 13:48
Localitate: Bucuresti

Re: raport recuperare

Mesaj de florin1948 » 08 Dec 2014, 10:31

Adica zi asa : faci misto de mine ? De un om caruia i-a albit parul pe malul garlei ? Acum serios vorbind, cam tot ce s-a scris aici despre diferite raporturi de recuperare si influenta lor asupra stilului de pescuit este in mare parte adevarat. Fara insa a despica firul in patru si a face teorie de dragul teoriei, trebuie sa retii urmatoarele : cu cat raportul de recuperare este mai mic,puterea mulinetei este mai mare ; lungimea firului recuperat la o tura de manivela depinde si de diametrul tamburului, care difera semnificativ de la un producator la altul la aceeasi marime de mulineta ( 1000 , 1500, 2000, etc) cat si de cat de mult este umplut tamburul cu fir ( majoritatea mulinetelor au partea dinspre buza tamburului usor conica ) ;de regula mulineta o cumperi functie de pestele tinta, de aceea ajungem sa avem si 3 - 4 mulinete de spining ( in cazul meu ,la un moment dat erau 14, acum au ramas doar opt )). Pentru rapitor, in general este acceptat un raport intre 5,o : 1 si 6,3 : 1. Cei care dau la spining dupa somn folosesc mulinete de marimi mari cu raport 4,0 : 1 - 4,8 : 1. Si ai nevoie de mai multe mulinete : una pentru clean-biban (1000 - 2000 ), una pentru salau ( 2000 - 3000 ) una pentru stiuca ( 2500 - 3000 ) si daca se poate, una pentru avat cu raport de recuperare mai mare. Si sa nu uit, foarte important e sa ai la fiecare mulineta mai multi tamburi de rezerva, sa poti "jongla" cu fire textile si monofilamente de mai multe dimensiuni. Bineinteles ca poti folosi aceeasi mulinete si la salau si la stiuca, dar uzura mulinetei va fi dubla si durata de viata mult mai scurta ( la spining, spre deosebire de pescuitul la stationar, faci la o partida 200 - 400 de lanseuri, sau chiar mai multe (depinde de durata partidei) si daca socotesti ca mergi cel putin o data pe sapt. la pescuit si cate sapt. pe an te duci, nu stiu cati au facut o socoteala cat de chinuita este mulineta intr-un sezon de pescuit.
Dar cel mai important lucru, de la care nu trebuie facut rabat, este ca la finele fiecarui sezon ( sau cand este cazul) mulineta sa fie desfacuta, spalate angrenajele si restul de vaselina veche si pusa vaselina noua si de calitate ( ulei unde este necesar). Cum si cu ce se executa aceasta operatiune
provoaca dezbateri ample pe forumuri ( si de aici pana la limbaj suburban si jigniri nu mai este decat un pas), asta urmare a faptului ca romanul nu este tolerant si nu respecta dreptul fiecaruia la opinie. Hai ca am obosit de atata dat cu destele in tastatura !
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

Avatar utilizator
valeriu28
veteran
veteran
Mesaje: 1276
Membru din: 16 Aug 2014, 21:04
Localitate: Bucuresti

Re: raport recuperare

Mesaj de valeriu28 » 08 Dec 2014, 11:37

Din nou, multumesc pentru postul bine punctat.
In timp, sunt convins ca voi dobandi experienta necesara pentru viitoare scule. Pana una alta, vreau neaparat sa o testez pe doamna Solstace. Am gasit un tambur la un coleg, dispus sa-mi ofere ceva ce se potriveste de pe un Shimano Symetre sau Exage.
Da, voi avea nevoie de o mulineta si pentru ultralight in curand, sa se mai incalzeasca vremea si imi voi dota noul echipament UL. o sa raman la 2 mulinete pentru moment, una pentru clean/pastrav/biban (pe care nici nu am luat-o inca) si achizitia recenta pentru stiuca, desi recunosc ca voi incerca si pe Arges la salau cu ea.. sper sa se incadreze cat de cat in parametri pentru domnul shaloo..
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2851
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: raport recuperare

Mesaj de tito » 08 Dec 2014, 13:36

florin1948 scrie:; lungimea firului recuperat la o tura de manivela depinde si de diametrul tamburului, care difera semnificativ de la un producator la altul la aceeasi marime de mulineta ( 1000 , 1500, 2000, etc) cat si de cat de mult este umplut tamburul cu fir

Nu are nicio importanta cat fir este pe tambur, mulineta va recupera aceeasi lungime de fir, singura diferenta e aceea ca daca tamburul e mai gol rotorul va infasura un numar mai mare de spire, lungimea firului recuperat insa va fi aceeasi. Nu am stat sa cercetez in amanunt dar cred ca nu diametrul tamburului conteaza ci raza dintre centrul axului si galet( locul unde firul ia contact cu galetul). Sunt mulinete ce au marimi diferite dar acelasi corp ca marime, mai exact aceeasi distanta ax/galet si ansamblul interior identic ca marime si cote( roata dintata ,melc) si recupereaza aceeasi lungime de fir,chiar daca marimea tamburilor difera.Cei care au avut curiozitatea si au facut masuratori exacte rog sa confirme sau sa infirme aceasta teorie.

Avatar utilizator
RYOBI
veteran
veteran
Mesaje: 2793
Membru din: 10 Mar 2006, 11:19
Localitate: BISTRITA

Re: raport recuperare

Mesaj de RYOBI » 08 Dec 2014, 14:11

Eu personal nu as cumpara niciodata o mulineta cu raport mai mare de 5,3:1 preferabil de 4,8:1 am avut suficiente mulinete inclusiv Daiwa Certate-HA care are 6:1 raportul.Argumentele sunt multiple in favorae raportului mic no sa le scriu aici ca nu am timpul suficient dar cred ca sunt mute discutii pe forum si se gasesc cu un simplu serch.
Am 60 de bile albe.
fanatic76starter@yahoo.com
0745373235

Avatar utilizator
Zamfi
veteran
veteran
Mesaje: 5773
Membru din: 01 Oct 2006, 19:50

Re: raport recuperare

Mesaj de Zamfi » 08 Dec 2014, 14:47

Desi am avt si mulinete cu 1:6 ,la ora asta cel mai mare raport il am de 1:5.Bine...eu sunt si mai temperamental.... :lol:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Avatar utilizator
vampir
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 239
Membru din: 30 Aug 2007, 21:47
Localitate: Craiova

Re: raport recuperare

Mesaj de vampir » 08 Dec 2014, 17:31

Valeriu pescuitul este simplu . De ce il complici? Crezi ca il intereseaza pe peste de raportul tau? Tu nu stii cum e sa prinzi peste dar ii cauti scuze? Ca raportu, ca tura? La spinning trebuie asa : bat, mulineta, fir, naluca , pescar , apa si ceva mancarica la tine, tutun si multa multa atentie. E greu? Fii atent la presiunea atmosferica, la cotele apelor, la anotimp, la ce se afla pe langa mal. Unde ataca mai des rapitorul? Cum isi face simtita prezenta cand ataca stiuca, dar salaul? bibanul? avatul? astea le stii? somnul? Unde ii gasesti mai des? Cand ii gasesti pe parau sau la apa mica sau la adancime si de ce? Tu te impiedici in raportul mulinetei? Nu te cert, incerc sa te invat ceva, baga la cap ce e mai important nu ce nu te va interesa 4-5 ani de acum inainte . De raportul mulinetei, de nr de inele si marca lor, de etc alte amanunte incep sa isi faca griji cei ce stiu tot ce am scris eu mai sus si stiu mult mai mult amanunte, ca asa este omul, vrea sa stie mai multe. Nu sarii peste etapele importante ca ai sa prinzi peste doar intamplator si cu raport mic si cu raport mare si vei deveni doar un bun cumparator de scule cu nus ce calitati. Calitatea trebuie sa fie in tine.

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2851
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: raport recuperare

Mesaj de tito » 08 Dec 2014, 17:55

Cand mergi la pescuit iei in calcul toate amanuntele, astfel incat sa-ti cresti sanselede de a prinde peste.Cand "mananca" pestele prinde toata lumea, cand nu mananca, micile detalii fac diferenta...in cele mai multe cazuri. Daca e sa punem astfel problema,hai sa pescuim cu jig folosind monofilament si lansete cu actiune moderata.

Avatar utilizator
keymaker
senior
senior
Mesaje: 421
Membru din: 26 Dec 2005, 13:57
Localitate: GALATI

Re: raport recuperare

Mesaj de keymaker » 08 Dec 2014, 18:02


Avatar utilizator
vampir
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 239
Membru din: 30 Aug 2007, 21:47
Localitate: Craiova

Re: raport recuperare

Mesaj de vampir » 08 Dec 2014, 23:01

Eu ma gandeam la normalitate nu la extreme. Tito stii foarte multe dar iti plac povestile si sa stai foarte mult de vorba. Vrei sa prinzi peste cand nu prind toti? Trebuie sa l localizezi. Cum il localizezi cand nu trage? Trebuie sa ai experienta din partidele trecute, sa stii locurile care tin peste sau daca mergi pe locuri noi intr-un cuvant trebuie sa ai fler, (dar pastile de minte nu s-au inventat, eu vorbesc de fler pentru unii e SF) apoi ordinea in mintea mea este urmatoarea: naluca, fir, sensivitate bat si ultimul rand mulineta, iar la raportul de recuperare nu ma gandesc nici cand ma uit la Sf care vad ca va bantuie, pentru ca naluca o joc si din juma de tura nu neaparat dintr-o tura intreaga dar si aici dezvoltati voi :). Vizionare placuta dar va inrositi ochii unde nu trebuie. Prea multa matematica in pescuit?? De ce?? Chiar voi urmari topicul sa vad calculul unghiului dintre firul textil intins la maxim si galet sau al firului slabit si galet si al tuturor grosimilor de fir ca aici conteaza si daca e plat sau rotund (sa nu uiti Tito si de amanuntele astea in calcul) alte amanunte de genul ca apoi dupa ce aflu sa ma gandesc de ce imi trebuie mie asta? Daca nu ma duce tertecuta sa localizez pestele pot sa joc eu naluca linistit zile intregi cu toate calculele matematice ca pestele nu va veni. Aici intra partea cu: calitatea este in capatzana fiecaruia. :)))))) Sf a? Pentru unii da. Nu e nevoie sa prinda toti peste nici cand trage, nici cand nu trage. Valeriu sfatul meu era urmatorul pentru tine: E bine ca vrei sa inveti dar invata ce trebuie sa stii prima data si nu mai face experimente de genul asta cu mulinete super rapide etc.. pana nu stapanesti bine stilul. Sincer Tito a explicat tot ce se putea explica despre raportul de recuperare dar eu zic ca undeva tot tu Valeriu aveai dreptate, ca tu joci naluca nu mulineta. Va doresc succes!

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2851
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: raport recuperare

Mesaj de tito » 09 Dec 2014, 00:21

De acord in mare parte cu ce spui, doar ca aici vorbim de mulinete recomandate pentru pescuitul stiucii, nu despre localizare, lansete sau sfintirea ustensilelor de pescuit. Lucrurile la care faci referire se invata pe parcurs, ideea e ca incepator fiind sa-ti iei "uneltele" cele mai potrivite pentru genul de pescuit pe care vrei sa-l practici. Tocmai de aceea am facut o paralela dand exemplul cu lanseta si monofilamentul. Atat Valeriu cat si altii care sunt la inceput de drum vor fi tentati sa creada ca nu conteaza cu ce pescuiesti la diverse specii si cu ce naluci. Drept dovada ca si tu ai in minte un anumit altgorim si enumeri ordinea prioritatilor (naluca, fir, sensivitate bat si ultimul rand mulineta).Nu vreau sa mai dezvolt intreband cum realizezi o recuperare liniara dand juma' de tura, ca iar imi iese de un roman si nu vom incheia subiectul asta pana in primavara ?! E adevarat ca atunci cand faci greseli si inveti singur din ele satisfactia e mai mare...in rest iti dau dreptate s-a cam spus totul, subiectul e epuizat.
Imi place sa povestesc pentru ca vremea nu e propice pescuitului, la serviciu se mimeaza munca pentru ca toata lumea asteapta sarbatorile si n-oi fi eu nebunul care sa strice ordinea lucrurilor si obiceiurile romanilor. Si nu in ultimul rand, am lipsit o perioada indelungata de pe forum si vreau sa recuperez :) .

Scrie răspuns