rapitorul la artificiala
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
- veteran
rapitorul la artificiala
M-am gandit ca ar fi util sa ne impartasim din experienta asupra acestui subiect : "ce determina rapitorul sa atace artificiala ".
Cand zic rapitor,ma refer in special la salau dar nu este exclusa stiuca,bibanul,avatul,etc. Mai ales ce cand m-am apucat de turnat cauciucuri mi-am schimbat optica in privinta factorilor care determina atacul rapitorului.La inceput credeam ca o asemanare cat mai identica cu un peste este cheia succesului.Pe masura trecerii timpului am realizat ca pot fi factori mult mai importanti decat asta.Imi permit sa incerc sa enumar cativa (din putina experienta pe care o am,mai e mult de invatat ) :
- conditia primordiala este sa fie apa,in apa sa fie ceva peste care sa aive un minim chef sa se hraneasca;
- forma artificialei (ma refer in special la cauciucuri) sa fie cat mai aproape de hrana obisnuita a salaului in balta respectiva.E o conditie necesara dar nu si suficienta (cate o data chiar nu conteaza,altadata face diferenta). Nelu Gantoi este renumit la Gurbanesti cum prinde salau la p... ciobanului (naturali);
- culoarea twisterului sa fie cat mai apropiata posibil de culoarea pestelui (broscutei,ramei,etc) preferata de rapitor.Si chestia asta e cu dus si intors,personal nu am vazut la noi pesti "fluo","motor oil","cartreuse",etc. E adevarat si modul cum se percep culorile in apa (functie in special de claritate si adancime) este important,dar culoarea unui oblete este argintiu si argintiu ramane si in apa.
- mirosul - sant situatii cand parca face diferenta,dar nu sant foarte convins de asta.De regula dupa primul "tras"prin apa se cam duce mirosul (chiar daca e de fabrica sau dipuit). De multe orim pun o bucatica de buret,taiata rotund cu preduceaua pe jig in fata cauciucului si il dipuiesc bine - ca sa tina mai mult)
- Felul in care este jucat in apa. DA,DA,DA - este factorul esential,fara nici o discutie,al succesului la o partida de rapitor. Indiferent ca este twister,lingurita,spinerbait,etc. daca este tras corespunzator zonei de hranire al pestelui tinta,cu miscari diferite la salau fata de stiuca (de ex.) in mod absolut sigur face diferenta.
Mai sant multi factori care pot fi luati in considerare,dar las posibilitatea si altora sa dezvolte subiectul.
Un lucru este clar : cine zice ca stie TOTUL despre pescuitul la rapitor, cel putin se inseala.
Cand zic rapitor,ma refer in special la salau dar nu este exclusa stiuca,bibanul,avatul,etc. Mai ales ce cand m-am apucat de turnat cauciucuri mi-am schimbat optica in privinta factorilor care determina atacul rapitorului.La inceput credeam ca o asemanare cat mai identica cu un peste este cheia succesului.Pe masura trecerii timpului am realizat ca pot fi factori mult mai importanti decat asta.Imi permit sa incerc sa enumar cativa (din putina experienta pe care o am,mai e mult de invatat ) :
- conditia primordiala este sa fie apa,in apa sa fie ceva peste care sa aive un minim chef sa se hraneasca;
- forma artificialei (ma refer in special la cauciucuri) sa fie cat mai aproape de hrana obisnuita a salaului in balta respectiva.E o conditie necesara dar nu si suficienta (cate o data chiar nu conteaza,altadata face diferenta). Nelu Gantoi este renumit la Gurbanesti cum prinde salau la p... ciobanului (naturali);
- culoarea twisterului sa fie cat mai apropiata posibil de culoarea pestelui (broscutei,ramei,etc) preferata de rapitor.Si chestia asta e cu dus si intors,personal nu am vazut la noi pesti "fluo","motor oil","cartreuse",etc. E adevarat si modul cum se percep culorile in apa (functie in special de claritate si adancime) este important,dar culoarea unui oblete este argintiu si argintiu ramane si in apa.
- mirosul - sant situatii cand parca face diferenta,dar nu sant foarte convins de asta.De regula dupa primul "tras"prin apa se cam duce mirosul (chiar daca e de fabrica sau dipuit). De multe orim pun o bucatica de buret,taiata rotund cu preduceaua pe jig in fata cauciucului si il dipuiesc bine - ca sa tina mai mult)
- Felul in care este jucat in apa. DA,DA,DA - este factorul esential,fara nici o discutie,al succesului la o partida de rapitor. Indiferent ca este twister,lingurita,spinerbait,etc. daca este tras corespunzator zonei de hranire al pestelui tinta,cu miscari diferite la salau fata de stiuca (de ex.) in mod absolut sigur face diferenta.
Mai sant multi factori care pot fi luati in considerare,dar las posibilitatea si altora sa dezvolte subiectul.
Un lucru este clar : cine zice ca stie TOTUL despre pescuitul la rapitor, cel putin se inseala.
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.
-
- junior
Re: rapitorul la artificiala
Ca orice animal de prada rapitorii au in ei instinctul de a ataca,chiar daca nu o face neparat ca sa se hraneasca,de multe ori ataca daca l-i se incalca teritoriul sau din simpla placere de a ataca....tot ceea ce trebuie sa faci e sa le starnesti interesul,sa-i intarati,rapitorii nu ataca exclusiv pt a se hrani(mai ales stiuca si salaul si bibanul fiind foarte teritoriali si curiosi)
"p... ciobanului" e hrana tinta a salaului nu obletele sau rosioara (la Dunare vorbesc)cum crede multa lume...unde mai pui ca amandorura le place sa stea la pietre.E o simbioza...
Stiuca ataca si fara sa-i fie foame si daca e multa pe metru patrat(ca sa zic asa
)culorile pike au ceva de spus
Stiuca ataca si fara sa-i fie foame si daca e multa pe metru patrat(ca sa zic asa

- moneytehnik
- veteran
Nu ti s-a intamplat niciodata sa dai la salau cu oblete( montura mort-manie sau alta) si sa fie langa tine un pescar care da cu twister si prinde mai mult? Eu am vazut asta. Care-i motivul? Nu stiu sigur... dar referitor la culoare...florin1948 scrie:M-am gandit ca ar fi util sa ne impartasim din experienta asupra acestui subiect : "ce determina rapitorul sa atace artificiala ".
oare salaul nu vede mai bine culoarea nalucii decat pe cea a obletelelui in unele situatii? ( Intreb, nu constat).
O zi în care nu rîzi, e o zi pierduta. (Charlie Chaplin)
-
- veteran
Acolo unde bat eu cel mai mult (Acumularea Valea Argovei) hrana preferata a salaului este p... ciobanului. Exista insa o perioada cand o ia mai bine la oblete,babusca,practic albitura.Sant zile ,de regula vara pe caldura,cand nu se uita la cauciuc neam,daca nu dai cu natural nu prinzi nimic. Dar, NICIODATA nu s-a inramplat sa se prinda mai bine cu cauciucul decat cu natural. Daca la crap sant niste reguli destul de cunoscute pentru a avea un pescuit de succes,la rapitor (si in special la salau) variabilele sant atat de multe si neprevazute ca trebuie sa incerci intr-una diverse feluri de momeala si tehnici de prezentare ca sa te prinzi care este de succes (in ziua respectiva,a doua zi poate sa fie altfel).
Una peste alta de aceea pescuitul salaului este atat de frumos pentru ca te solicita sa-ti pui mintea la contributie in conditii care pot sa difere de la o ora la alta.
Una peste alta de aceea pescuitul salaului este atat de frumos pentru ca te solicita sa-ti pui mintea la contributie in conditii care pot sa difere de la o ora la alta.
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.
- George1985
- veteran
Salutare!
Eu pescuiesc la salau de obicei la dunare in zona Cernavoda( mai exact canalul de evacuare de la Centrala Nucleara, "Apa calda"), la twister si alte plastice moi. In aceasta perioada am remarcat lipsa interesului fata de o naluca, conteaza in special ora sau zona unde pescuiesti!
In ultima perioada e o problema ca nu ai unde sa pescuiesti
plin de pescari si braconieri!
Pacat pt ca salul a inceput sa intre pt."bataie", iar pesti mari sunt in miscare
Eu pescuiesc la salau de obicei la dunare in zona Cernavoda( mai exact canalul de evacuare de la Centrala Nucleara, "Apa calda"), la twister si alte plastice moi. In aceasta perioada am remarcat lipsa interesului fata de o naluca, conteaza in special ora sau zona unde pescuiesti!
In ultima perioada e o problema ca nu ai unde sa pescuiesti

Pacat pt ca salul a inceput sa intre pt."bataie", iar pesti mari sunt in miscare

- George1985
- veteran
Cum se toarna "cauciucurile", care este materialul si in ce il torni?florin1948 scrie: Cand zic rapitor,ma refer in special la salau dar nu este exclusa stiuca,bibanul,avatul,etc. Mai ales ce cand m-am apucat de turnat cauciucuri mi-am schimbat optica in privinta factorilor care determina atacul rapitorului.
-
- veteran
Nu este chiar asa de complicat dar trebuie sa stii ca daca vrei sa faci treaba ca lumea,cu materiale bune, de multe ori te costa mai mult decat daca cumperi twisterele de la magazin. Satisfactia este ca poti realiza modele care nu sant pe piata, sau care au fost scoase din fabricatie dar sant prinzatoare si oricum,dai cu twistere facute de tine - e ceva !
Ca sa fabrici twistere ai nevoie de urmatoarele :
- materialul din care torni twisterele - numai de afara ( de regula SUA - coste ceva plus transport)
- Materialul din care faci matritele (din tara cca. 240 Ron/kg) ; poti cumpara de afara si matrite gata facute,numai cu modele clasice si cu o oferta nu prea variata,pret intre 15 - 80 $ (functie de complexitate si materialul din care este confectionata)
- in general se foloseste un cuptor cu microunde pentru incalzirea plasticului, care asa se imbiba de miros de plastic incins ca nu mai poate fi folosit la preparat hrana (poate duce la divort)
- coloranti de foarte multe feluri, lichizi sau pulbere, clasici, fluo,perlati,etc(numai de afara - destul de scumpi la cantitatea pe care ti-o livreaza in sticlute mititele,mititele;
- gliter de multe culori si marimi (tot de afara -- SUA - la noi prost calitativ si putine culori si nuante)
- materiale auxiliare : - aditiv pentru imbunatatirea flotabilitatii;
- Stabilizator de temperatura ( pentru plastic)
- vase din PYREX (sticla rezistenta la temperatura) pentru incalzit plasticul
- atractanti (cine doreste poate pune in punga cu twistere)
- demulant pentru matrite ( ca sa scoti usor matrita turnata de pe model)
Probabil ca mai sant ceva maruntisuri pe care le-am uitat, dar te rog sa ma crezi ca daca tragi linie - nu merita,decat pentru satisfactia de a da cu modele pe care nu le mai are nimeni (mai ales daca sant si prinzatoare)
Ideal ar fi o masina de injectie pentru plastic,s-ar face o miniproductie cu modele profesionale (care nu pot fi turnate intr-o matrita deschisa,asa cum facem de obicei) dar la 8 - 10.000 $ una mai acatarii cel putin mie imi trece.
Asta este si motivul ca mai fac pentru vanzare,sa recuperez macar o parte din banii pe care ii cheltuiesc.
Ca sa fabrici twistere ai nevoie de urmatoarele :
- materialul din care torni twisterele - numai de afara ( de regula SUA - coste ceva plus transport)
- Materialul din care faci matritele (din tara cca. 240 Ron/kg) ; poti cumpara de afara si matrite gata facute,numai cu modele clasice si cu o oferta nu prea variata,pret intre 15 - 80 $ (functie de complexitate si materialul din care este confectionata)
- in general se foloseste un cuptor cu microunde pentru incalzirea plasticului, care asa se imbiba de miros de plastic incins ca nu mai poate fi folosit la preparat hrana (poate duce la divort)
- coloranti de foarte multe feluri, lichizi sau pulbere, clasici, fluo,perlati,etc(numai de afara - destul de scumpi la cantitatea pe care ti-o livreaza in sticlute mititele,mititele;
- gliter de multe culori si marimi (tot de afara -- SUA - la noi prost calitativ si putine culori si nuante)
- materiale auxiliare : - aditiv pentru imbunatatirea flotabilitatii;
- Stabilizator de temperatura ( pentru plastic)
- vase din PYREX (sticla rezistenta la temperatura) pentru incalzit plasticul
- atractanti (cine doreste poate pune in punga cu twistere)
- demulant pentru matrite ( ca sa scoti usor matrita turnata de pe model)
Probabil ca mai sant ceva maruntisuri pe care le-am uitat, dar te rog sa ma crezi ca daca tragi linie - nu merita,decat pentru satisfactia de a da cu modele pe care nu le mai are nimeni (mai ales daca sant si prinzatoare)
Ideal ar fi o masina de injectie pentru plastic,s-ar face o miniproductie cu modele profesionale (care nu pot fi turnate intr-o matrita deschisa,asa cum facem de obicei) dar la 8 - 10.000 $ una mai acatarii cel putin mie imi trece.
Asta este si motivul ca mai fac pentru vanzare,sa recuperez macar o parte din banii pe care ii cheltuiesc.
- George1985
- veteran
Cam mare lista 

- moneytehnik
- veteran
......................................................florin1948 scrie:.Sant zile ,de regula vara pe caldura,cand nu se uita la cauciuc neam,daca nu dai cu natural nu prinzi nimic. Dar, NICIODATA nu s-a inramplat sa se prinda mai bine cu cauciucul decat cu natural.
Am dat si...si...
Diferente prea mari nu am observat.
Mie unul, pescuitul cu pestisor la rapitori imi displace... pentru ca pierd timp cu prinsul momelii, ma murdaresc, dureaza mult refacerea monturii...
Asa ca mai bine-i la artificiala!
O zi în care nu rîzi, e o zi pierduta. (Charlie Chaplin)