pescuitul codului

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

ioanignat
junior
junior

pescuitul codului

Mesaj de ioanignat » 06 Sep 2006, 04:51

Pescuiesc destul de des printre insulele Stockholmului. Majoritatea capturilor au fost din randul stiucilor,bibanilor si salailor.
Interesul meu ar fi pescuitul pt. capturi mai spectaculoase cum ar fi somonul dar in mod special codul.
As aprecia ceva sfaturi in privintza acelora din urma. In eventualitatea pescarilor locati in Stockholm poate si ceva zone de pescuit din barca.

Va multumesc

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 12 Sep 2006, 12:11

Salut!

Cum pescuiesti acum: din barca sau de pe mal? Somon si cod in Arhipelagul Stockholm se prinde mai rar din cauza ca acesti pesti traiesc in ape intinse, adinci si relativ reci: sub 15-17 C. Codul in special are nevoie de refugiu si adapost tip grote, epave, etc.

Nu stiu in Stockholm cum se pot pescui acesti pesti dar aici in sud (Trelleborg) codul se pescuieste mai ales din vaporas de pescuit (nu i-mi aduc aminte denumirea in rom) si metoda care se practica e cu naluca de cod (cod = "torsk" si naluca = "drag" pe suedeza, deci "torskdrag") care sint asa de specifice incit in orice butik de pescuit sportiv trebuie sa gasesti asa ceva. Sau si mai bine cu wobler ("vobbler" de tipul "kustvobbler"). Se arunca naluca si se lasa sa cada la fund ca recuperarea sa se faca intermitent si prin hopuri. Viteza de recuperare va fi mica cu smucituri scurte si mici, la intervale regulate. Sau cumperi naluci grele ("pilk") de la 100 g in sus si dai drumul vertical la naluca si o bati in fundul apei cu o frecventa de cca 2-10 batai/min. Daca dai de pe mal numai prima varianta se practica. Atentie: codul se afla mai mereu pe fundul apei, deci nu e productiv sa pescuiesti dupa cod la suprafata sau intre ape (la pluta de ex).

Apoi somonul ("lax" pe suedeza) poate fi pescuit atit in mare cit si in apa dulce. Aici in sud pescuiesc somon atit la naluca (rotativa, lingurita si wobler) cit si la pluta cu rima, carne de scrumbie, raci. Pluta poate fi de tipul bombarda sau "de stiuca" ("gäddflöte" pe suedeza) dar cea mai potrivita e bombarda. Aceasta din urma e in mai multe forme si greutati (mai toate bombardele suedezii le denumesc "kastdobb"). Mai mari sanse ai sa pescuiesti dupa pastrav de mare ("havsöring") sau somonul curcubeu ("regnbågslax" sau denumirea simpla "regnbåge", pe engleza "rainbow trout").

Fir intins!
Expert in a invata rima sa inoate.

adrian ionascu
senior
senior

Mesaj de adrian ionascu » 12 Sep 2006, 18:31

la noi codul se pescuieste cu 2 degete direct din vitrina frigorifica, din supermarket 8)
I thought I saw a light at the end of the tunnel, but it was just someone with a torch bringing me more bloody work !

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 12 Sep 2006, 20:42

adrian ionascu scrie:la noi codul se pescuieste cu 2 degete direct din vitrina frigorifica, din supermarket 8)
Si asta e o metoda f raspindita dar nu poate fi clasata ca pescuit sportiv. Pacat! :idea: :D

Sir Caca
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Sir Caca » 14 Sep 2006, 11:58

adrian ionascu scrie:la noi codul se pescuieste cu 2 degete direct din vitrina frigorifica, din supermarket 8)
Nu neaparar, Mihaltul este singura specie de cod care traieste in ape dulci. Desi are aproximativ aceasi dieta ca si somnul, mu am vazut asa ceva prins la naluci. Daca stiti careva naluca la care intra mihaltul va rog sa ma anuntati si pe mine.

Irod
veteran
veteran

Mesaj de Irod » 14 Sep 2006, 12:03

Sir Caca scrie:
Nu neaparar, Mihaltul este singura specie de cod care traieste in ape dulci. Desi are aproximativ aceasi dieta ca si somnul, mu am vazut asa ceva prins la naluci. Daca stiti careva naluca la care intra mihaltul va rog sa ma anuntati si pe mine.
poate find ca e mult mai rar decat somnul....
somnul se prinde mai rar la naluci... mihaltul fiind mai rar decat somnul shi avand aceasi dieta....

Sir Caca
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Sir Caca » 14 Sep 2006, 12:33

Era rar, in Satu Mare pe Somes anul trecut toamna tarzie spre iarna, prindeau niste baieti la peste mort intre 5 si 15 bucati de caciula zilnic. S-a inmultit in ultimii ani foarte bine in zona asta.

Irod
veteran
veteran

Mesaj de Irod » 14 Sep 2006, 18:47

Sir Caca scrie:Era rar, in Satu Mare pe Somes anul trecut toamna tarzie spre iarna, prindeau niste baieti la peste mort intre 5 si 15 bucati de caciula zilnic. S-a inmultit in ultimii ani foarte bine in zona asta.
wooot excelent! dar spune-mi stii ceva de pescuit cu artificiale?

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 14 Sep 2006, 20:33

Codul, aici in Suedia, este un peste care se comporta in modul urmator:
- e "teritorial" adica i-si marcheaza teritoriul si il pazeste
- maninca si prospaturi si mortaciuni, de regula maninca orice prinde. E f hulpav
- de regula traieste pe fundul apei, nu pelagic, si in cavitati: grote, epave, gropi, vegetatia de pe fundul marii, etc.
- ii place acolo unde e curent de apa
- se poate prinde si la artificiale (jig de plastic/cauciuc, lingurite, voblere, mai rar la rotative) cit si la "naturale": manunchi de rime groase, suvite de fileu de macril, scrumbie, etc.
- de regula vine f rar la mal sau in apropierea tarmului.
- nu traieste decit in apa sarata. Nu am auzit sa fie vre-o specie de apa dulce.

Fir intins!

Sir Caca
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Sir Caca » 14 Sep 2006, 22:52

Mihaltul este 100% nocturn, peste zi sta in gropile din balastiere mai vechi (care pe raul Somes in judetul Satu Mare sunt la fiecare 10 km) exemplarele mai mici (0,5 kg) stau in bancuri, stiu ca pe 50m de mal s-au prins pana la 30 bucati (mai multi pescari) in aceasi zi. Exemplarele de la 2 kg in sus sunt singuratice (probabil si teritoriale. In noiembrie decembrie se aduna bancuri de exemplare mari pentru imperechere pe mijlocul raului noaptea.
Se prinde la orice incepand cu rama rosie pana la pestisor (uneori viu). Nu am prins sau auzit pe cineva sa prinda la naluci(de nici un fel), dar cred ca la asa ceva ar intra doar noaptea.
Weekendul acesta voi incerca la Timber Doodle(imita bine broasca), problema cea mai mare este ca in gropi pot incerca doar la shaduri sau daca nu am curenti la oscilante mai grele.

Scrie răspuns