pastrav la cascada podita
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
- veteran
pastrav la cascada podita
Intrebarea mea se adreseaza acelor confrati care au ceva experienta la pescuitul de pastrav cu naluci. Adesea am incercat sa pescuiesc la cascade podite, in apa destul de adanca si de "spumoasa", lansand lingurite rotative mici sau voblere. Ce nu stiu prea bine: cum trebuie abordat la naluci un asemenea loc. Adica - se lanseaza dinspre aval spre amonte, caz in care naluca aterizeaza chiar in spuma cascadei apoi dupa ce atinge fundul recuperez? Sau lansez disnpre aval spre coltul cascadei, unde apa e mai calma si urmeaza malul? Daca recuperez in linie dreapta pe directia apei atunci lingura nu vine prea repde spre pastrav? Poate e mai bine sa ii vina dintr-o parte, sa fie usor "umflata" de curent.
M-am gandit sa "atac" cascada dinspre amonte adica de sus in jos, la vobler. In acesc caz, voblerul e dus initial de panza cascadei si apoi, unde se termina spumna e lasat sa "zboare" pe loc, cu mici salturi ionainte si inapoi. Mai e si problema zgomotului. Daca lingurita ta face "tzac" pe un bolovan poti speria pestele. Dar zgomotul facut de caderea pe fundul bulboanei? Sigur pestele aude ceva mai ales la naluci metalice. Enervant e si atunci cand lansezi libngura sau voblerul sinking si...ti se agatza imediat. Logic, te duci sa il desfaci si...strici locul. Un amic de-al meu are mereu in ranita inca o mini-lanseta telescopica ptr a putea avea si o a doua sansa dupa ce i s-a agatat lingura pe fundul cascadei. Voi ce experiente aveti?
M-am gandit sa "atac" cascada dinspre amonte adica de sus in jos, la vobler. In acesc caz, voblerul e dus initial de panza cascadei si apoi, unde se termina spumna e lasat sa "zboare" pe loc, cu mici salturi ionainte si inapoi. Mai e si problema zgomotului. Daca lingurita ta face "tzac" pe un bolovan poti speria pestele. Dar zgomotul facut de caderea pe fundul bulboanei? Sigur pestele aude ceva mai ales la naluci metalice. Enervant e si atunci cand lansezi libngura sau voblerul sinking si...ti se agatza imediat. Logic, te duci sa il desfaci si...strici locul. Un amic de-al meu are mereu in ranita inca o mini-lanseta telescopica ptr a putea avea si o a doua sansa dupa ce i s-a agatat lingura pe fundul cascadei. Voi ce experiente aveti?
- pastravarul 77
- utilizator constant
Parerea mea si eu asa pescuesc pe rauri cu cascade ; toplite ;bulboane etc: Obligatoriu din aval spre amonte, doar sti ca Pastravul sta cu capul in curent (in amonte). Naluca poate sa cada in spuma cascadei dar si in mal la cativa centimetri si apoi condus spre curent de obicei acolo se intamplan sa ai atac. Daca te apropii din amonte spre aval o sa i-i sperii si ''dai ca in Vana''. Poti sa dai si din amonte dar de la distanta si bine camuflat si tii naluca (vobler,blinker(rotativa),lingiurita(oscilanta)) in curent si din cand in cand saltata putin.Da rezultat 

-
- veteran
OK, mersi de informatie! Dar tu lasi rotativa sau oscilanta sa cada pe fundul apei sau recuperezi imediat ce atinge suprafata? Ca eu am un ghinion...adesea mi se agata pe fundul apei si sunt obligat sa vin sa o desfac!pastravarul 77 scrie:Parerea mea si eu asa pescuesc pe rauri cu cascade ; toplite ;bulboane etc: Obligatoriu din aval spre amonte, doar sti ca Pastravul sta cu capul in curent (in amonte). Naluca poate sa cada in spuma cascadei dar si in mal la cativa centimetri si apoi condus spre curent de obicei acolo se intamplan sa ai atac. Daca te apropii din amonte spre aval o sa i-i sperii si ''dai ca in Vana''. Poti sa dai si din amonte dar de la distanta si bine camuflat si tii naluca (vobler,blinker(rotativa),lingiurita(oscilanta)) in curent si din cand in cand saltata putin.Da rezultat
-
- veteran
Mai e ceva: cascadele astea largi, gen "podite" sunt destul de usor de atacat dinspre aval spre amonte , de aceea primii pescari care vin in mai-iunie de regula prins pastravii "de talie" iar celor care vin in august le raman...puradeii de 10-15 cm! De aceea pe apele f pescuite nu are rost sa iti faci mari sperante fatza de asemenea locuri. Mai degraba gasesti pastravul in zone accidentate, mici, cu crengi, butuci, bolovani etc. Zic bine?pastravarul 77 scrie:Parerea mea si eu asa pescuesc pe rauri cu cascade ; toplite ;bulboane etc: Obligatoriu din aval spre amonte, doar sti ca Pastravul sta cu capul in curent (in amonte). Naluca poate sa cada in spuma cascadei dar si in mal la cativa centimetri si apoi condus spre curent de obicei acolo se intamplan sa ai atac. Daca te apropii din amonte spre aval o sa i-i sperii si ''dai ca in Vana''. Poti sa dai si din amonte dar de la distanta si bine camuflat si tii naluca (vobler,blinker(rotativa),lingiurita(oscilanta)) in curent si din cand in cand saltata putin.Da rezultat
-
- veteran
Adi_ scrie:fario, nu-i mai simplu cu rama si plumb ceva mai greu?

Nuuuu, trebuie plumb usor, maxim 5-7 grame, "oliva" marca Catherine culisanta si forfac de 30-40 cm apoi carlig cu verdete sau lipitoare. Cu un asemenea montaj prizi pastrav in cascade din alea adanci si pline de crengi unde cei cu linguri si voblere le agatza de la prima lansare! Totusi, cand apa e fara obstacole prefer nalucile....

-
- veteran
Inteleg. Dar asta merge pe rauri mai maricele. Pe un parau mic esti obligat sa vii dinspre aval spre amonte asadar vei lansa in sus si vei recupera spre aval. Inchipuie-ti o cascada adanca de 50 cm si lata de maxim 1 metru pe 1 metru. Lansezi micro-naluca si faci una-doua ture de manivela dupa care naluca deja a iesit din apa bulboanei! Pastravul vede naluca venind spre el, adesea perpendicular si destul de repede. Asta fie il determina sa atace iute fara sa mai examineze detaliat mersul ei fie ii inhiba instinctul paradator. Am experimentat asta in 2007 pe un afluent al Azugai: lansam in cascada mica si imi ajungea lingura la picioare dupa 3-4 ture de manivela iar dupa lingura se tinea pastravul, uneori pana langa cizmele mele! Oricat de sportiv ai fi iti vine in casp ideea ca poate nu e metoda de pescuit cea mai buna, ca daca aveai o lacusta in ac il determinai sa muste clar si sigur! La o cascada mare cum gasesti pe Azuga e usor sa lansezi curmezis catre celalalt cap al ei si sa recuperezi in unghi de 45 grade fata de peste. Va ataca cel mai adesea. Totusi...am vazut in Franta un pescar care cu o lanseta de 1,5 prindeaz pastrav cu naluci in cascada de 1x1 pe parau mic! Voi ati reusit?dan bobei scrie:Nu obligatoriu, dar e mai indicat sa recuperezi din aval spre amonte. Merge si invers, recuperat oarecum pe diagonala.
-
- junior