Mai dati cu mono la jig?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

razvan cristescu
veteran
veteran

Mai dati cu mono la jig?

Mesaj de razvan cristescu » 15 Noi 2015, 16:57

Asta a fost prima dragoste pe vremea cand am descoperit twisterele.Dadeam cu gruburi pe jig/monofilament dupa stiuca si biban pe balti si pe Timis.Nici acum nu am renuntat la ea. La salau (Dunare,rauri) cand merg in mod special, dau cu textil, dar pe balti si chiar la Dunare, cand pescuiesc pe apa mica, dau cu mono. Cand merg la stiuca imi place mai mult mono/lanseta mod-fast (merg pe ape publice deci nu prind monstri) fie ca dau la lingura,wobler sau jig(ca-n vremurile de altadat`).Acum vreo 3 saptamani am fost pe balta si chiar cand am ajuns pe malul apei, 2 baieti tineri (nu sunt f. tanar dar totusi destul de tanar :shock: ) cantareau cu gripul o stiuca de vreo 3 kg prinsa la un wobleras gen "walking the dog"(-ceva japonism nu ma pricep) cu fir textil si o lanseta destul de rigida zic eu (Shimano Scimitar 2,10).Oricum nu ma pricep la nalucile astea moderne si probabil ca se preteaza la ansamblu rigid.Le-am spus ca dau cu mono si mi-a spus( cel care prinsese) ca nu mai vrea sa auda de mono.M-am apucat de pescuit si la prima lansare am intepat o stiuca de pana la 2 kg care s-a zbatut binisor si la mal s-a desfacut din ancora lingurii,desi aveam ansamblul mono/mod-fast. Stiuca fiind obosita a ramas in mal si cu gripul meu original (mana stanga) am extras-o de dupa ceafa,i-am facut poza si ciao bella.
Ieri am ajuns din nou pe balta cu acelasi echipament (lanseta mod-fast/fir monofilament 10 lb 0,26 mm) si ,fara struna ci doar cu agrafa simpla,am montat un jig de aprox 5-6 gr cu un shad de 10 cm.La a 3-a lansare (apa avea adancimi variabile fiind escavat relativ recent fundul) imediat pe cadere am simtit tacul si am intepat o stiuca de fro 3 kile care mi-a oferit un drill pe cinste.Fiind agatata bine in coltul gurii nu mi-a taiat firul si am reusit sa o scot pt. o poza.In urechi imi rasuna vocea sotiei din dimineata aceea (vezi, mai adu si tu acasa ce prinzi nu le tot da drumul :? ) dar in mintea mea a primat (de mult timp) conservarea speciilor importante pt. om(a se citi pescar), si am eliberat-o repede :D .Am simtit tacul stiucii avand mono, bat mod-fast IM6 Popping si culmea -mulineta Daiwa :lol: -.Si pe deasupra si pe cap de lanseu de 20 si ceva de metri. Deci chestia cu senzitivitatea absolut necesara in pescuitul cu jig mi se pare ca a atins cote exagerate.Si oricum stiuca are muscatura la twister la fel de fina ca si salaul.Pescuitul cu mono la jig necesita mai multa concentrare din partea pescarului decat cel cu textil

adrian99
veteran
veteran

Re: Mai dati cu mono la jig?

Mesaj de adrian99 » 15 Noi 2015, 17:59

razvan,eu pescuiesc toate tipurile de naluci cu fire mono dar numai de calitate
prind foarte bine ,rateuri mult mai putine decat la cei care dau exclusiv cu textil

din punctul lor de vedere este un sacrilegiu sa dai cu altceva inafara textilului :roll:

razvan cristescu
veteran
veteran

Mesaj de razvan cristescu » 15 Noi 2015, 18:37

Dau cu textil pe ape adanci/curgatoare la salau.dar la pastrav pe baraje dau tot cu mono chiar daca-l caut la adancime.Ce fire mono folosesti ?Eu am Sunline mono si florcarbon si as curios de alte fire bune testate.

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 15 Noi 2015, 19:01

Si eu ma declar un fan al monofilamentului cu rare exceptii cand situatia impune imperios textilul. Pescuiesc aproape exclusiv la salau si mono are avantajele lui incontestabile : taie mult mai bine apa si e mai putin vizibil decat textilul. Este varianta cu inaintas de fluoro la textil dar in ceea ce ma priveste, cand o ia nodul printre inele mi se face parul maciuca. De regula pescuiesc cu fire subtiri ( 0,16 - 0,18 ) mai ales de cand am descoperit un fir excelent , de origine japoneza tras pe role in Italia si acoperit cu fluorocarbon si care are un pret mai mult decat decent. Nu incep sa ma laud cu capturile avute la fir de 0,16 dar am sa mentionez un fito de 6,5 kg ( luat pe carca, evident) pe care " l-am extras " dupa cca 20 min. de mare dril.
In ceea ce priveste procurarea firului mentionat, din respect pentru proprietarul site-ului putem vorbi la 0723694848. Fir intins !
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

costi
veteran
veteran

Mesaj de costi » 15 Noi 2015, 19:13

Am pescuit destul demult cu mono la jig. In general iarna cand temperaturtile scad sub zero si textilul ingheta. In ultimii ani am dat iarna cu fuzionat, nu prea am mai folosit monofilamentul. Insa la mulinetele de spin la fiecare pe tamburul de rezerva am mono. Nu dau exclusiv cu mono sau textil.. ma adaptez in functie de stiuatie.

Insa pe fibra de sticla impreuna cu mono am reusit sa scap o stiuca fumoasa, nu am intepat-o cum trebuia... banuiesc... la combinatia de sticla cu textil in schimb nu am avut probleme.

La clean si pastrav folosesc exclusiv mono. Si la avat imi place mult sa dau cu mono.
Imagine

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 15 Noi 2015, 22:11

chiar sunt curios cum reusiti voi sa spargeti gresia din gura unui salau de 3kg+ cu mono la o distanta de 10m+....
Urasc atarnatorii!

razvan cristescu
veteran
veteran

Mesaj de razvan cristescu » 15 Noi 2015, 23:02

Cu o lanseta de grafit, fir mono cu elasticitate redusa si un owner/gamakatsu. :D

fishmaster56
senior
senior

Mesaj de fishmaster56 » 16 Noi 2015, 05:46

Si "tzac-ul" la 20-25 de metri (cum dam noi de pe digul de la Varsolt) cum il intepi cu mono? Ca la distanta aia de multe ori il ratezi si cu textilul daca nu-i dai o "tzapa" sanatoasa. Pe apa curgatoare e altceva. Atacurile sunt mai ferme.

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 16 Noi 2015, 07:28

O lanseta mai fasta si un mono cu elongatie redusa ,in general rezolva problema "tzepelor". In combinatie cu un carlig bine ascutit asigura o penetrare suficienta pentru gura salaului . Asta cu conditia ca " tzacul" sa fie al salaului, nu al pietrelor de pe fundul baltii. Multi incepatori nu stiu inca sa le deosebeasca si-i vad dand " tzepe" zdravene la pietroaie urmate de vaicareli de genul " ba, ce mare a fost ! "
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 16 Noi 2015, 08:40

Si un textil te ajuta sa faci difetenta.

Eu am dat de cateva ori cu mono si mai mult m-am trezit cu pestii in bat, nu am simtit mare lucru. Aveam mono de 0,22mm. Asta nu e totusi o concluzie ca poate dadeau prost atunci, oricum dadeam mai mult tarat, recuperat continuu.

Scrie răspuns