lingurite cu paleta rotunda sau lunguiata?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

sanyi
utilizator constant
utilizator constant

lingurite cu paleta rotunda sau lunguiata?

Mesaj de sanyi » 12 Aug 2005, 18:02

salut
am creat acest topic pt a putea compara cele doua tipuri de lingurita
astept parerile voastre
salut

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 12 Aug 2005, 19:37

Daca e vorba despre rotative,cred ca cele cu paleta in forma de frunza de salcie sunt bune in curent rapid sau in recuperari rapide,iar cele cu paleta clasica(gen Mepps Aglia) sunt indicate in curent mai slab sau recuperari mai lente.,in functie de rapitorul vizat.

Aquaro Angler
veteran
veteran

Mesaj de Aquaro Angler » 12 Aug 2005, 22:15

In general la rotative forma paletei, alungita sau rotunjita, influienteaza hidrodinamica si evolutia rotativei in apa. In functie de aceasta forma a paletei rotativele de aceeasi marime pot fi mai reactive sau mai putin reactive, pot avea rotatii cu o frecventa mai mica sau mai mare. Alegerea unei rotative cu o anumita forma a paletei presupune, in functie de tipul de apa statatoare sau curgatoare iar in acest caz de viteza de curgere a apei, cunoasterea preferintelor de moment a diverselor specii de rapitori de a ataca la o anumita viteza de deplasare si frecventa a rotatiilor. Decizia de a utiliza in anumite situatii o rotativa cu paleta alungita sau rotunjita nu este simpla si se face pe baza experientei acumulate si a unui feeling personal.

sanyi
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de sanyi » 13 Aug 2005, 06:35

salut
va mutumesc celor care ati scris dar as mai aveao rugaminte, daca puteti sa specificati in mare ce tipuri si in ce ape cu ce model ar fi cred un ajutor pt cei ce se afla la inceputuri dar si pt cei care doresc sa mai afle cateva "secrete" de la ai mai experimentati
va multumesc
salut

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 13 Aug 2005, 06:48

Eu pescuiesc numai pe rauri cu curent relativ moderat.Rotativa cu paleta tip frunza de salcie folosesc la avat,vara,deoarece necesita o recuperare mai rapida.Cele cu paleta clasica le folosesc la clean.Doar la cele 2 specii amintite folosesc rotative.De curand am prins (pentru prima oara) la BerTi Axat nr 1,oblete de vreo 10-12 cm. 8)

sanyi
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de sanyi » 13 Aug 2005, 06:56

salut
incearca cu clasic de 1 sa vezi reginele(daca pescuiesti in lacuri) sau rosioarele este chiar super sa vezi cum o urmareste cate o regina de 10 sau poate chiar 15 cm
salut

Aquaro Angler
veteran
veteran

Mesaj de Aquaro Angler » 13 Aug 2005, 16:35

Rotative cu palete rotunjite le utilizez la clean pe rauri dar si la biban si stiuca pe lacuri iar la avat pe rauri prefer rotative cu paleta alungita. Cu micro rotative nr.0 sau 00 cu paleta rotunjita am pescuit rosioare dar si obleti.

vijelie
veteran
veteran

Mesaj de vijelie » 13 Aug 2005, 19:37

frate cumpara Berti nr 0 si 1 cu paleta rotunda si o sa faci genocid la clean, avat si pastrav. Nu zic ca nu prinzi si oblete cat linguritza.Sunt ucigatoare.
prind cat prind,si cand nu mai prind...inseamna ca am secat lacul!!

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 15 Aug 2005, 08:09

Vad ca tot ziceti "faci genocid", "sunt criminale", etc. Sunt foarte curios ce inseamna asta pentru voi? Cati cleni prinsi intr-o zi de pescuit?

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 15 Aug 2005, 18:34

Ieri,intr-o dupamasa de pescuit am prins 2 clenutzi,pe care i-am eliberat cu succes,la un Mepps Aglia nr 1 cu paleta de cupru.Dar mi-era o ciuda ca nu aveam la mine singurul streamer pe care-l am intr-o trusa....eram in apa pana la boxeri si in jurul meu plin de clenutzi care de-a dreptul inhalau tot ce plutea pe apa.Deci muscareau la greu,cu un echipament de PMA cred ca ma distram de minune.

Scrie răspuns