intrebari spinning

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
remusnico
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 149
Membru din: 20 Iun 2005, 12:38

Mesaj de remusnico » 27 Iul 2005, 09:01

Pt. Dady
Eu confectionez de mult timp diferite chestii de care am nevoie la pescuit: rotative, voblere, plute, strune metalice si altele.
La rotativa am folosit (si mai folosesc) strune metalice confectionate de mine din 6 buc. de sarma Kanthal cu fi 0,15 mm (nichelina, adica rezistenta electrica de buna calitate produsa in Suedia) pe care le rasucesc, agatate la un capat in varful unei sarme mai groase de otel pe care o fixez in menghina, si care egalizeaza tensiunea pe cele 6 fire in timpul rasucirii. Apoi matisez bucla de la capete cu lita de cupru, iar matisajul il lipesc cu pistolul de lipit. Iese un matisaj beton, chiar daca matisez doar pe o lungime de 3-4 mm. In bucla introduc, inainte de matisare, ce vreau eu (agrafa, vartej, etc.)
Intrebare: cum se face matisajul pentru firele de otel de la DAM (sau altele)? Pot aplica aceeasi metoda?

Dady
veteran
veteran
Mesaje: 544
Membru din: 17 Oct 2004, 08:42
Localitate: Rm.Valcea

Mesaj de Dady » 27 Iul 2005, 09:32

Daca gasesti, ca eu nu am mai gasit in ultimul timp acele sirme DAM,erau cam la 17 000 lei plicul cu doua colacele de sirma. Se taiein doua un astfel de colacel care este destul de lung ca sa scoti la un plic 4 strune. La un capat pui snap apoi daci o bucla micuta in care ramine snapul iar capatul sirmei il suprapui peste sirma cea lunga cam pe cca 1 cm. Apoi cu ata foarte subtire care se platiseaza si se aseaza spita linga spira se face matisajul foarte strins, apoi se pune rasina, cred ca merge si superglue.Se lasa la uscat si apoi la capatul celelalt se pune un virtej si se procedeaza la fel. Nu vei reusii sa realizezi alunecarea capetelor de sirma de sub matisaj sub nici o forma. Montajul bine facut il garantez ca va rezista cit nu va rezista restul echipamentului. Iese cam la 5000 lei o struna suficient de buna, eu am prins o gramada de pesti pina sa ma decid sa o schimb, dar la pretul asta nu se pune problema schimbarii.Apoi este f. subtire si eu o consider cea mai viabila solutie pentru acest moment. Poate ca cu timpul voi gasii ceva mai bun. Ceea ce spuneai este un material folosit ca rezistenta si in cuptoarele de mare capacitate, nu rugineste si este f. tare. Am intilnit denumirea de TANTAL, SI DE KANTAL s-ar putea sa nu fie nici o diferenta intre ele.
Dady

Avatar utilizator
pupu
veteran
veteran
Mesaje: 609
Membru din: 19 Iun 2004, 09:08

Mesaj de pupu » 27 Iul 2005, 17:41

Nu este acelasi lucru kantalul este un fel de nichelina de mult mai buna calitate si in europa cea mai buna e precum a spus cel de mai sus cea facuta de Suedezi .Gasiti kantal in rezistentele de incalzire de la aparatura medicala numai ca nu e suficent de subtire. NUMAI BINE!!!

Dady
veteran
veteran
Mesaje: 544
Membru din: 17 Oct 2004, 08:42
Localitate: Rm.Valcea

Mesaj de Dady » 27 Iul 2005, 20:08

Am vazut cu ani in urma si de fapt am si prelucrat astfel de rezistenta care se folosea la niste cuptoare intr-o sectie de tratament termic. Rezistenta avea diam cam de 5-6 mm. Faceam schelet de scaun de pescuit din acest material.La diametre subtiri nu am vazut. S-ar putea sa fie bun pentru strune protectoare.
Dady

remusnico
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 149
Membru din: 20 Iun 2005, 12:38

Mesaj de remusnico » 29 Iul 2005, 10:09

Pt. Dady
Multumesc pentru lamuriri. Eventual as mai intreba despre tipul de ata folosit si tipul rasinii, sau de unde se procura, desi am convingerea ca ar merge si cu superglue.
Pe de alta parte, mi-am procurat deja acea struna de la DAM, fiindca distribuitorul DAM pe Romania imi este prieten. La nevoie, pot sa trimit asa ceva. Adresa mea de e-mail este remusnico@yahoo.com

Avatar utilizator
piticu
veteran
veteran
Mesaje: 606
Membru din: 23 Sep 2004, 12:27
Localitate: Bucuresti
Contact:

K A N T H A L U L - ce este si ce vrea el

Mesaj de piticu » 29 Iul 2005, 11:41

am lucrat in anii 90 la Grantmetal Bucuresti, unde se prelucra acest kanthal prin trefilare (plecind de la colaci de 8mm se lamina in masini speciale chiar pina la 0.08 mm, cu tratamente termice intermediare, bineinteles) metalurgii stiiiiu :wink:

va pot spune ca acest aliaj este dedicat in intregime producerii de rezistente electrice si nicidecum in aplicatii ce necesita rezistenta mare la forfecare, intindere, torsiune si coroziune.

"kanthal suedez" este un pleonasm
("Khantal" insasi fiind un Registered trade mark suedez, fiind facut NUMAI de suedezi) multi au incercat sa-l copieze, fara succes. copia romaneasca de exemplu era casanta :lol:

beneficiind de o reteta ramasa inca necunoscuta altora si mai ales neavind incluziuni, originalul se putea prelucra "ca untul" si banuiesc ca din aceleasi considerente se folosea si in bricolaj (executarea de strune de pescuit) Sa nu uit, Kanthalul NU este inoxidabil.

In mod sigur, exista cu totul alte compozitii de aliaje care pot raspunde mult mai bine cerintelor ridicate de struna de stuka. cu siguranta s-ar putea gasi un aliaj inoxidabil care la 0.02mm ar rezista la zeci de kilograme...

gasisem si ma gindeam sa umplu toata mulineta cu o sarma tratata (moale) de 0.06 pe care o testasem la multe kg rezistenta la rupere. spre mandria mea am realizat la timp ca nu am nici mulineta, nici lanseta care sa poata suporta asa ceva (care nici acum nu exista, cred) si in plus, nu se facea sa las degetzele pe balta din neatentie :lol:

despre struna din Wolfram :shock: ce sa mai zic..., din nou cred ca este vorba despre o eroare, wolframul are din nou, utilizarile sale deja consacrate, e ca si cum as face chei fixe din argint (nu neg ca ar exista ciudati carora sa le placa ideea asta)

pina la urmatoarea discutie, cea cu lansetele din Titan sau mulinetele din Kryptonita, piticu metalurg va saluta!

sarme-ntinse, fratzilor! :lol: :lol: :lol:
"Prapaaaad! Prapaaaad! 36 de stiuuuuuci!" - Marin Moraru, Operatiunea Monstrul, 1976

Dady
veteran
veteran
Mesaje: 544
Membru din: 17 Oct 2004, 08:42
Localitate: Rm.Valcea

Mesaj de Dady » 29 Iul 2005, 11:58

Piticule, Kantalu si tantalu sint aceeasi chestie? Cu mai multi ani in urma spuneam ca am facut niste suporti de scaune rabatabile din unul din aceste materiale. Cel putin asa asociez acum ca s-ar fi numit acel material din care se faceau rezistente la niste cuptoare pt. tratament termic.Materialul este inox, si f. rezistent nu se rupe nici cu dat dracu, ne-am chinuit sa -l indoim in menghina pentru a modela acele suporturi. Am si acuma unul desi nu mai folosesc acele scaune de f. multi ani. Dar s-a dovedit a fi un material f rezistent. In subtirimi nu am vazut. Asta era cam ceva mai subtire ca o tigare. Cred ca 5-6 mm. in diametru.Ma interesa ca fapt divers.
Dady

Avatar utilizator
Sorin
Moderator
Moderator
Mesaje: 4694
Membru din: 17 Mai 2004, 10:39
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Sorin » 29 Iul 2005, 12:07

ma piticule coasta de Mittal ce esti tu, si descendent al cocsului
chiar vroiai sa pescuiesti cu fir de otzel?? :D :D
nu se poate asa ceva..... :D ....pai si ce mulineta vroiai sa folosesti ? Troliu 2500? :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Avatar utilizator
piticu
veteran
veteran
Mesaje: 606
Membru din: 23 Sep 2004, 12:27
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de piticu » 29 Iul 2005, 12:22

Kanthalul e un aliaj, Tantalul e un metal pur, element chimic. descoperit tot de suedezi, se foloseste pentru confectionat placi craniene :shock: si este rezistent la coroziune. Probabil ca pentru scaunele alea ai folosit tantal?

@ sorin ce-ai mah, ti s-a blocat abacu? s-a rupt elastecu la manecutze? sau s-a crapat cozorocu'? (ingineri vs. contabili - runda II) :lol:
"Prapaaaad! Prapaaaad! 36 de stiuuuuuci!" - Marin Moraru, Operatiunea Monstrul, 1976

remusnico
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 149
Membru din: 20 Iun 2005, 12:38

Mesaj de remusnico » 29 Iul 2005, 12:31

Poate incet, incet, ajungem la consens.
Sarma Kantal pe care o am eu e pe mosor original. de la firma producatoare din Suedia. Se foloseste, sau mai bine zis s-a folosit la tratamente termice la cuptoare de inductie, daca nu gresesc cumva, ca eu nu sunt metalurg. In prezent mosorul respectiv se foloseste exclusiv la confectionarea unor strune metalice pentru pescuit, cu care eu unul pescuiesc din anii '80, nu numai la stiuca cu pestisor, ci chiar la rotativa. Am adoptat aceasta solutie, chiar cu riscul raririi atacului cleanului, deoarece din cand in cand mai intra si stiuca, si d-na stiuca e mai valoroasa d.p.v. gastronomic decat cleanul.
Cu privire la strunele fabricate de mine (6 fire de 0,15 mm diametru rasucite) le-am testat evident rezistenta la rupere, dar empiric, cu ajutorul unui cantar sovietic pentru pescari, cu arc. Desi am sacrificat vreo 10 astfel de strune, rezultatele testului s-au incadrat in "plaja" de la 7 la 7,5 kg rezistenta la rupere.
Nu e cea mai buna solutie de struna, dar pentru mine e cea mai ieftina. (ma costa doar munca)
Cu privire la comportamentul strunei astfel realizate in timpul pescuitului la rotativa, pot spune ca trebuie verificata des, si indreptata din cand in cand, fiinca este extrem de indoibila (imi scapa termenul tehnic).
Cu privire la modul de oxidare, pot sa confirm faptul ca sarma pe care o am eu, nu oxideaza de fel (nu numai ca nu "rugineste", dar nici macar nu si-a schimbat culoarea pe parcursul a aproape 20 de ani)
In rest, toate bune.

P.S. Am apreciat in mod deosebit ideea cu inlocuirea nailonului cu sarma, cat si mintea romanului cea de pe urma (chestia cu degetele).

Scrie răspuns