Fluorocarbon - utilizare

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Daniel_
utilizator constant
utilizator constant

Fluorocarbon - utilizare

Mesaj de Daniel_ » 04 Mai 2011, 09:33

Pana acum aveam o regula:
- monofilament: linguri, rotative, crankbait, stickbait, spinnerbait (si leader la musca)
- fir textil (braid): plastice moi: texas, carolina, jig, drop-shot
- fluorocarbon: leader la fir textil (braid) si tippet la musca (uneori, mai mult folosesc mono ca si tipet)

Se poate folosi fluorocarbon si ca linie principala?

Ce fel de fluorocarbon e recomandat pentru linie principala? Am vazut si fluorocarbon colorat (la P-Line).

La ce (naluci, stil) e recomandat fluorocarbonul ca linie principala?

Cum e mai usor de utilizat fluorocarbonul cu o mulineta de spin sau baitcasting? Fluorocarbonul e mai rigid si ma gandesc la peruci la baitcasting sau "wind knots" si fir rasucit la spin.

g30rg3
veteran
veteran

Mesaj de g30rg3 » 13 Mai 2011, 18:24

Eu am pe o mulineta de spin un fluorocarbon galben fluo, pe care il folosesc mai mult iarna. E un fir putin mai rigid decat un mono obisnuit dar imi place ca are un grad de elasticitate mai mic ceea ce il face mai sensibil, si un grad mai mic de memorie, va face bucle mai greu( dar asta depinde si de mulineta). Cel transparent e bun pe apa foarte limpede la pastrav sau clean. Deci se poate folosi ca linie principala, dar nu are un avantaj major fata de mono obisnuit si va pierde mult in detrimentul textilului. Cel mai bine sa se ramana la utilizarea lui ca inaintas.

Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 13 Mai 2011, 21:01

nu folosesc fluorocarbonul decat ca leader...
Il poti folosi si ca linie principala dar nu'l recomand... si daca il recomand sa aiba diametru sub 0.20 :) e rigid si la diametru mare nu poti face treaba cu el. Dintre firele folosite atat ca leader cat si ca linie principala:

Sunline Sniper 4lb/6lb
Seaguar InvizX 4lb
Daiwa Steez Fluorocarbon (cred ca e printre singurele care pot fi intradevar pescuite ca linie principala, dar are un aspect... PRETUL!)

De obicei fluorocarbon ca si linie principala se foloseste la clean... nu il observa pestele... bla bla bla bla... Cred ca aceeasi treaba (daca nu chiar mai buna) o face un fir pentru match (sinkinng)...

Pentru mine ata e sfanta... si la nevoie si leaderul fluorocarbon

g30rg3
veteran
veteran

Mesaj de g30rg3 » 14 Mai 2011, 01:06

Ionut the carp scrie:nu folosesc fluorocarbonul decat ca leader...
Il poti folosi si ca linie principala dar nu'l recomand... si daca il recomand sa aiba diametru sub 0.20 :) e rigid si la diametru mare nu poti face treaba cu el. Dintre firele folosite atat ca leader cat si ca linie principala:

Sunline Sniper 4lb/6lb
Seaguar InvizX 4lb
Daiwa Steez Fluorocarbon (cred ca e printre singurele care pot fi intradevar pescuite ca linie principala, dar are un aspect... PRETUL!)

De obicei fluorocarbon ca si linie principala se foloseste la clean... nu il observa pestele... bla bla bla bla... Cred ca aceeasi treaba (daca nu chiar mai buna) o face un fir pentru match (sinkinng)...

Pentru mine ata e sfanta... si la nevoie si leaderul fluorocarbon
Deci nu sunt singurul cu parerea asta

Daniel_
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Daniel_ » 17 Mai 2011, 10:09

Multumesc pt. raspuns.

Am vazut ca americanii folosesc fluoro ca linie principala pe mulinete de cast si ma intrebam si eu de ce.

La spin am deobicei 2 tamburi, unul cu mono si unul cu textil. Daca sunt plecat la plimbare pe rau (cu un singur ansamblu lanseta + mulineta la mine si masina e departe) si situatia o cere schimb tamburul si gata.

La mulineta de cast nu exista tambur de rezerva. Ma gandeam ca fluoro e ceva intre mono si textil ca elasticitate si poate fi folosit ca solutie de compromis in situatia descrisa.

Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 17 Mai 2011, 10:24

nu... americanii sunt o specie aparte de oameni :lol:

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 17 Mai 2011, 10:32

poate ca lanseurile sunt altfel cu mono :wink:
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

g30rg3
veteran
veteran

Mesaj de g30rg3 » 17 Mai 2011, 10:52

Eu nu prea am vazut pescuit de finete la americani :?: de acolo si regula cu fluorocarbon pe mulinete, dar nu prea pescuiesc nici dupa pesti mici :lol: Cred ca singurul "american" care are idee despre pescuitul fin este nenea Jean Scurtu :lol1:

danone
veteran
veteran

Mesaj de danone » 18 Mai 2011, 07:53

g30rg3 scrie:Eu am pe o mulineta de spin un fluorocarbon galben fluo, pe care il folosesc mai mult iarna. .
Eu nu am intilnit fir fluorocarbon ...fluo. Eu stiu ca fluorocarbonul este un fir supertransparent in apa, in timp ce fluo este colorat tocmai ca sa fie cat mai vizibil.

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 18 Mai 2011, 08:54

danone scrie:
g30rg3 scrie:Eu am pe o mulineta de spin un fluorocarbon galben fluo, pe care il folosesc mai mult iarna. .
Eu nu am intilnit fir fluorocarbon ...fluo. Eu stiu ca fluorocarbonul este un fir supertransparent in apa, in timp ce fluo este colorat tocmai ca sa fie cat mai vizibil.
un exemplu:
http://www.totalfishing.ro/fir-fluoroca ... 10990.html

Scrie răspuns