Firul ideal pentru salau

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

shimano
veteran
veteran

Firul ideal pentru salau

Mesaj de shimano » 31 Ian 2015, 12:48

Am doar o nelamurire. Mi s-a spus de catre mai multe persoane sa folosesc un fir textil cat mai subtire pentru salau (YGK, VARIVAS, etc), dar nu am inteles de ce e atat de important ca firul sa fie subtire, atata timp cat salaul sta prin tot felul de locuri "accidentate", iar un fir mai subtire aduce automat si jiguri mai multe lasate pe fundul apei. Daca tot pui un leader din fluorocarbon, de ce mai conteaza si grosimea firului principal? E clar ca nu e o problema de vizibilitate din partea pestelui, deci trebuie sa fie altceva la mijloc. Poate stiti voi.

RYOBI
veteran
veteran

Re: Firul ideal pentru salau

Mesaj de RYOBI » 31 Ian 2015, 13:04

E vorba de senzitivitatea ansamblului per total daca pescuiesti in ape putin adanci nu e f importatnt sa ai o ata subtire dar situatia se schimba atunci cand pescuiesti in ape adanci cu adancime 5m pus iar daca mai exista si curent situatia se complica.Altcumva o sa simti un tac pe o apa de 8m cu un fir subtire si altcumva cu unul mai gros e vb de fizica elementara ata subtire taie apa mult mai usor in comparatie cu o ata groasa si asta se simte in tacul care-l primesti de la peste.Flurocarbonul cu cat este mai gros cu atat are rol mai mare de parasuta adica atenueaza caderea jigului pe substarat.
Din pct-ul meu de vedere strict din experienta personala ata subtire e indispensabila pe lacuri adanci si pe Dunare
Am 60 de bile albe.
fanatic76starter@yahoo.com
0745373235

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 31 Ian 2015, 13:25

...Si ca sa fiu concret :lol: : in ultima partida din decembrie ,pe Bezid, diferenta a facut-o un Sunline de 6 lbs fata de un Sunline de 10 lbs! In apa de cca 14 m . :!:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Gogol
veteran
veteran

Mesaj de Gogol » 31 Ian 2015, 16:57

De lanseuri mai lungi cu fir f subtire nu spune nimeni...cat si firul imbibat cu apa...

albert.C
veteran
veteran

Mesaj de albert.C » 31 Ian 2015, 21:31

A punctat bine ryobi doar cu 2 amanunte mai vreau sa adaug:
-portanta in apa -cel gros este mul mai portabil decat cel subtire
-ca si lanseu este mica diferenta (de ex. 0,14-0,016).
Personal folosesc atat de 0,14 cat si 0,16,conteaza pt mine foarte mult culoare,folosesc mult verde luminos accesorizat cu ochelari polarizati !

shimano
veteran
veteran

Mesaj de shimano » 01 Feb 2015, 11:57

Am inteles. De fapt este si logic tot ce spuneti. Singura problema ramasa e cea cu jigurile pierdute tocmai din cauza firului subtire, dar, vorba aia... "si cu p*la-n *** si cu sufletu-n rai nu merge.."

albert.C
veteran
veteran

Mesaj de albert.C » 01 Feb 2015, 20:37

shimano scrie:Am inteles. De fapt este si logic tot ce spuneti. Singura problema ramasa e cea cu jigurile pierdute tocmai din cauza firului subtire, dar, vorba aia... "si cu p*la-n *** si cu sufletu-n rai nu merge.."

Jiguri pierdute:)) ...sa te tot pierzi acum la jiguri...e o vb: "unde nu agati nici peste nu este"..

Incearca un fir mai de calitate poate ce folosesti tu acum nu tine la nod...

sosoktm
veteran
veteran

Mesaj de sosoktm » 04 Mar 2015, 21:33

albert.C scrie:A punctat bine ryobi doar cu 2 amanunte mai vreau sa adaug:
-portanta in apa -cel gros este mul mai portabil decat cel subtire
-ca si lanseu este mica diferenta (de ex. 0,14-0,016).
Personal folosesc atat de 0,14 cat si 0,16,conteaza pt mine foarte mult culoare,folosesc mult verde luminos accesorizat cu ochelari polarizati !

Io vad ca te ai cam turat si ai impresia ca te pricepi. N ar fi rau sa citesti ce a scris colegul ryobi privind pescuitul in curent. Acolo despre portanta marita e vorba, adica fix "descoperirea" ta. Deci portanta, nu portabilitate, da? Diferenta in lanseu de la 0,14 la 0,16 nu va fi mare, dar ambele diametre nu intra in categoria subtiri ;)

albert.C
veteran
veteran

Mesaj de albert.C » 05 Mar 2015, 14:46

eu pescuiesc de aprox.15 ani la feeder+ca mai stiu limba romana si stiu ce vb..
portanta are acelasi rol in discutie precum si portabilitate..parerea mea e ca daca nu stii intelesul cuv.sa nu te faci de kko si sa-ti dai cu parerea aiurea !

albert.C
veteran
veteran

Mesaj de albert.C » 05 Mar 2015, 14:54

oricum,vad ca ai un obicei de a intzepa oamenii cu diferite discutii...probabil ca esti putin frustrat...

Scrie răspuns