cum sa joc jigul!

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Avatar utilizator
MARIUS POPA
veteran
veteran
Mesaje: 3263
Membru din: 15 Iul 2007, 15:57
Localitate: Bistrita si Alba Iulia(Ro)

cum sa joc jigul!

Mesaj de MARIUS POPA » 15 Aug 2007, 21:52

as avea si eu o intrebare ,printre multe altele:cum sa joc jigul in ape curgatoare?sau pur si simplu se mulineaza numa ,fara stompari si miscari din bat. as dori citeva sfaturi, si pt voblere daca se poate. :respekt:
fir intins!

Avatar utilizator
Adelin
Moderator
Moderator
Mesaje: 5271
Membru din: 14 Apr 2004, 22:53
Localitate: ARAD

Mesaj de Adelin » 15 Aug 2007, 22:07

Ca sa intelegi cum trebuie sa faci trebuie sa fi pe o apa care sa abunde de peste si sa dai cum crezi tu ca ar trebui ca sa prinzi.Cand ai atacuri inseamna ca dai bine, iar dupa mai multe intalniri cu pestii tragi singur concluziile si cred ca e cel mai bun mod de a invatza jigging.
...restul e vorbarie curata! :wink:

onesti
veteran
veteran
Mesaje: 981
Membru din: 05 Noi 2004, 06:49
Localitate: canada

Mesaj de onesti » 15 Aug 2007, 23:05

Jigging-ul e stilul de pescuit cel mai "tactil". Datorita faptului ca se folosesc naluci putzin reactive (shaduri, gruburi si alte silicoane) care implica cel mai adesea o alta recuperare decat cea continua, e nevoie de echipamente cat mai sensibile.

Un batz bun te ajuta sa simtzi jigul cum lucreaza: te ajuta sa realizezi cand jigul a atins fundul apei si deasemenea sa faci distinctzia intre muscatura unui peste si bolovanul de pe fund.

Odata ce ai acest echipament iti adaptezi greutatea jig head-ului astfel incat sa coboare usor pana pe fund invingand curentzii. Un jig prea greu face ca siliconul sa evolueze nenatural si sa cada mult prea rapid pe fund. Unul prea usor poate fi purtat de curent prea mult, poate sa nu atinga niciodata spotul tzintit de tine, iar daca e luat din cadere poate sa nu-tzi transmita la timp informatzia.

Dupa ce stapanesti aceste premize depinde de tine cum jiguiesti fie ca-i rau sau lac. Sunt multe tipuri de miscari ce se pot imprima nalucii, totul e sa simtzi ca ai control in orice clipa asupra jigului: potzi sa-l joci in dintzi de fierastrau cu elongatzii mai mari sau mai mici sau sa-l tarai usor pe fund, iar daca dai dupa avat potzi sa "burn the reel" recuperand rapid la suprafatza.

Dar, inca o data, indiferent cum il joci, cel mai important lucru e sa simtzi tot timpul evolutzia jigului.

Si, cum a spus si Adelin, totul e exercitziu empiric pe balta.

Avatar utilizator
Tavi
veteran
veteran
Mesaje: 5834
Membru din: 22 Ian 2005, 17:13
Localitate: Sibiu

Mesaj de Tavi » 16 Aug 2007, 08:24

Ar mai fi ceva de spus, asa ca de la incepator la incepator:
ochii pe fir, multe atacuri nu apuci sa le simti in batz mai ales cand ai o tzara de burta si/sau bate vantul

andrei-ovidiu
veteran
veteran
Mesaje: 9263
Membru din: 06 Mai 2004, 13:08
Localitate: Rm. Valcea
Contact:

Mesaj de andrei-ovidiu » 16 Aug 2007, 08:49

Tavi scrie:Ar mai fi ceva de spus, asa ca de la incepator la incepator:
ochii pe fir, multe atacuri nu apuci sa le simti in batz mai ales cand ai o tzara de burta si/sau bate vantul
asta se-ntampla mai mult pe balti si lacuri. :wink:

Avatar utilizator
Dragos Cretu
senior
senior
Mesaje: 329
Membru din: 20 Iul 2007, 18:19
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Dragos Cretu » 16 Aug 2007, 13:35

Cea mai buna teorie e practica. Pescuitul nu se preda, se fura si se invata cu batul in mana pe malul apei. Cat despre jigging sunt atat de multe modalitati sa joci jelibonu` si la fel, atat de relativ ca....o ia la ala miscat asa si pe dincolo. Cel mai bine iei batul, te duci pe rau si incepi, recuperare in dinti de fierastrau, incerci pompaj mare mai agresiv, pompaj mic, jucat pe loc, tarat , incerci mai multe viteze de recuperare, toata treaba e sa-l localizezi si dupa aceea combini toate chestiile astea cum te duce pe tine capul pana gasesti solutia prinzatoare. In principal trebuie sa tii cont de cateva reguli importante dupa care iti adaptezi stilul si naluca: perioada anului/anotimp ; dimineata//seara/amiaza; activitate redusa/activitate intensa; atac din instinct predatorial/atac teritorial (se intampla mai mult primavara cand masculii isi apara cuibul, dar si vara cand naluca este considerata intrus si nu hrana); hrana principala a salaului din acea apa( daca se hraneste cu guvizi si tu aduci naluca in dinti de fierastrau cu pompaje mari fii sigur ca nu o sa ai rezultate notabile) samd. Aceste lucruri constituie teorii caci axiome in pescuit nu prea exista, totul este relativ...singurul lucru care duce sigur la rezultate este perseverenta...asa ca pescuim, pescuim si iar pescuim! :D
Thank you, Father for revealing fishing to me!!!

www.myspace.com/monarchyspace

APSHD
veteran
veteran
Mesaje: 1125
Membru din: 27 Ian 2007, 20:51
Localitate: HUNEDOARA

Mesaj de APSHD » 19 Aug 2007, 22:12

Un lucru este sigur , cind pestele este in zona si se hraneste poti sa dai oricum cu jigu ca se arunca. :help: :fluch :datz: :explode: :elkgrin: :censored: :lol1:

Avatar utilizator
MARIUS POPA
veteran
veteran
Mesaje: 3263
Membru din: 15 Iul 2007, 15:57
Localitate: Bistrita si Alba Iulia(Ro)

Mesaj de MARIUS POPA » 05 Sep 2007, 11:59

iar atunci cind nu este in zona, ce ar trebui facut.mai mult zgomot sal atraga sau discretie.pentru salau ca culori sa folosesc la twister, mai naturale, mai ales ca vine toamna?
fir intins?

mirceaef
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 226
Membru din: 21 Ian 2005, 17:36
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de mirceaef » 05 Sep 2007, 13:07

MARIUS POPA scrie:iar atunci cind nu este in zona, ce ar trebui facut.mai mult zgomot sal atraga sau discretie.pentru salau ca culori sa folosesc la twister, mai naturale, mai ales ca vine toamna?
fir intins?
daca nu e in zona, nu cred ca are rost sa faci pe discretu ... si nici sa-ti pierzi timpul pe-acolo.

dar in scurta mea experienta de "jigarit" am observat ca ceea ce eu interpretam de multe ori drept "nu e in zona" era cumplit de neadevarat. bietul salau era in zona, problema era era la "suportul" de bat de pe mal :D
Carping Club

razvan cristescu
veteran
veteran
Mesaje: 773
Membru din: 15 Feb 2006, 22:28
Localitate: Timisoara

Mesaj de razvan cristescu » 05 Sep 2007, 16:14

Chestia cu "nu e aici" mi-a dat si mie o pilda in iarna trecuta.Jiguiam pe la sfarsitul lui februar sub un pod unde sunt niste gropane care mai dau cate un salau din cand in cand(cam rar).Mai erau niste veterani la stationar in zona si-i intreb cum merge.Imi spun ca pana in urma cu cateva zile s-a luat salau dar momentan nu pune gura de loc,era de vina vremea si modificarea debitului,ziceau ei.Ma apuc sa dau in locul cunoscut si nimic,nimic.Apa era pustie.La un moment dat am incercat sa "sar" cu jigul peste o zona cu agataturi de pe fund si efectuez o miscare "a la grebla" din bat ca sa trec jigul repede peste .Atacul m-a surprins, greut-greut vine(era curent),scot un salau la 2 kg agatat de sub dorsala.Statea in pragurile ce cad din mal la vreo 1,5-2 m de mine.Avea burta mare si m-am gandit ca e femela,urma boistea asa ca am eliberat-o spre indignarea veteranilor.In final le-am pus capac cu urmatorul rationament:De ce i-ai dat drumul?Era luat de spate deci nu e regulamentar,adica practic nu e PESTELE MEU!E nebun dom`le!

Scrie răspuns