Corelare elemente: fir, jig, plastic

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 30 Aug 2004, 11:05

Pentru mine in afara de problema greutatii jigului (citeam undeva pe forum ca este bine ca twisterul ridicat de pe fundul apei cam 10 cm, sa faca 2 secunde inapoi .....cam mult 2 secunde... la un shad de 5 cm ar trebui un plumb de 0.2 - 0.3 grame, sau chiar el singur lasat asa. Am incercat in cada :). ) mai exista si problema adaptarii carligului la twister.
Mi se pare prea mare un carlig de 2/0 pentru twistere de 5 cm. Ce sa mai spun pentru cele mai mici.
Am fost ieri. Din pacate nu am prins nimic, nimic la twister :( Asta e... mai incerc. Am luat doua stiuci la rotativa si un biban. Tot la rotativa. Cert este ca la shadurile la care dadeam(3 - 5 cm) ar fi trebuit sa traga si bibanasul cat de mic. Ciudat este ca si la rotativa si la twistere vedeam ca le urmareste pana la mal, dar nu la ia. Si daca stau sa ma gandesc ca bibanul prins la rotativa nr. 4 cu pestisor in capat nu era cu mult mai lung decat rotativa, bibanasii mici luati la rama ar fi trebuit sa traga fara probleme la twistere de 3 sau 5 cm.
Oare unde am gresit?

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 30 Aug 2004, 11:10

citeste si articolul " pescuit cu jig-uri ", descrie foarte bine tehnica de pescuit cu jig-uri

http://www.rapitori.ro/articole_arata.php?cat=1&id=24

marimea carligului ( ex. 2/0, 4/0 ) etc se " asorteaza "cu plasticul la urmatorul mod: sa fie potrivit pentru plasticul respectiv ( carligul sa nu fie disproportionat de mare fata de plastic, sa nu-l impiedice in evolutie, etc )

dupa cum am mai scris, nu exista corelare directa intre greutatea jigului si plasticul folosit
greutatea jigului o determini pe locul de pescuit
greutatea depinde de adancimea la care pescuiesti, trebuie sa poti face jocul jig-ului descris in articolul de mai sus

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 30 Aug 2004, 11:11

Ca idei absolut generala:

- Pe ape fara curent sau cu curent foarte slab, jiguri intre 1 si 10 grame.
- Pe ape cu curent, jiguri intre 7 si 30 de grame.
- Pe ape de adimcime medie-mica, jiguri usoare.
- Pe ape adinci, jiguri grele.
- Pentru "shad"-uri (twistere care imita forma unui pestisor) virful cirligului ar trebui sa iasa undeva la jumatatea spatelui.
- Pentru "grub"-uri (twistere care imita un vierme) virful cirligului trebuie sa iasa la baza cozii.

Fara gluma, eventual armeaza twisterul cu diverse jiguri si fa teste in cada. Vezi care e viteza de "cadere" la care vibratia este cea optima. Asa te lamuresti mai bine decit "din vorbe".
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 30 Aug 2004, 11:18

atentie insa, in cada vezi viteza de cadere la care vibreaza optim plasticul, dar asta nu inseamna ca vei folosi aceeasi greutate si pe balta
pe balta schimbi greutatea pentru a optine aceeasi viteza de cadere, ochiometric of course
ca si idee generala, in ape statatoare, la salau slab activ recomand undeva la 2 secunde, salau activ merge si 2 secunda
pe ape curgatoare maxim 1 secunda
parerea me absoult personala :lol:

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 30 Aug 2004, 11:25

Multumesc tuturor. O sa-mi fac saptamana asta aprovizionarea (mai ales ca ajung in Bucuresti) si o sa incep "scoala" :D. Cu clasa a I-a (bibanul).

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 30 Aug 2004, 11:33

Fir intins!

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 30 Aug 2004, 11:35

Am recitit articolul... frumos scris si explicit. Am pescuit cu jiguri intre 1.5 grame si 9 grame si cu siguranta pe fundul apei (atat cat se putea) Probabil recuperarea a fost prea rapida datorita pragurilor (aruncam destul de departe twisterul)
Pacat ca mai e asa mult pana sambata. Ieri, cea mai mare parte am dat la twister. pesemne daca dadeam la rotativa numai, faceam treaba mai multa. Sambata viitoare o sa stau numai pe twistere (asta daca n-o sa am pestisor viu :) )
Este timp... o sa prind eu si la plastice..... Oricum, tin sa va multumesc pentru sfaturi. Poate odata o sa ne intalnim la o partida de pescuit, sa vad si eu cum pescuiesc adevaratii pescari de spinning :)
Adevarul e ca nu am vazut pe nimeni niciodata pescuind la twsitere (poate doar la tv) si, parerea mea, te ajuta cat de cat sa vezi pe cineva. Mai "furi" putina tehnica. Cel putin ma refer la incepatori.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 30 Aug 2004, 11:38

mugurel scrie:O sa-mi fac saptamana asta aprovizionarea (mai ales ca ajung in Bucuresti) si o sa incep "scoala" :D. Cu clasa a I-a (bibanul).
Pacat ca esti prea departe ... poate am incepe amandoi scoala (dupa 1 septembrie si... fie cum zici tu, clasa I... bibanul :)

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 30 Aug 2004, 11:41

(citeam undeva pe forum ca este bine ca twisterul ridicat de pe fundul apei cam 10 cm, sa faca 2 secunde inapoi .....cam mult 2 secunde... la un shad de 5 cm ar trebui un plumb de 0.2 - 0.3 grame, sau chiar el singur lasat asa. Am incercat in cada . )
Paul, unu la mana ce vezi tu in cada nu are legatura cu realitatea, decat dpdv al modului in care vibreaza codita plasticului la o anumita viteza.
Atata tot.
Calculul cu 0,3 grame la un shad de 5 cm este absolut eronat.
Evolutia unui plastic cu jig pe fundul apei tine cont de 3 factori importanti: adancimea apei, firul si curentul apei.
1. Adancimea: presiunea de pe fundul apei la diverse adancimi afecteaza viteza de scufundare
2. Firul: plasticul cand se scufunda trage firul dupa el
3. Curentul; reprezinta o forta de directie diferita fata de gravitatie, deci plasticul se scufunda mai greu

Doi la mana, viteza optima de scufundare a plasticului la pescuitul salaului tine foarte mult de cat de activ este salaul, si de cat modul in care doresti sa vibreze plasticul.
2 secunde nu este mult pentru salai apatici, mai ales daca imprimi un joc care ridica mai mult plasticul de pe fund.

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 30 Aug 2004, 11:51

Asta ca sa limitam "domeniul" numai la evolutia "pe cadere". Dar sint momente cind salaul "culege" pestisorii de pe fund (chiar si cei morti) si atunci se preteaza o evolutie liniara.

Lasi twisterul sa atinga fundul (cu firul intins ca sa simti contactul cu fundul) si incepi sa recuperezi, cu virful lansetei in jos, schimbind viteza de recuperare, chiar stopind recuperarea pentru 2-3 secunde si imprimind o miscare laterala din virful lansetei. Daca vrei, puri si simplu 'tirasti" twisterul pe fundul apei sau il faci sa "planeze" la 2-3 cm.

Scrie răspuns