Nu cred ca suntem in masura sa comparam organoleptic diferentele intre diferite materiale plastice sau compozite. Pt. asta sunt teste de laborator. Problema e ca nu avem mostre de material pt. astfel de teste. Nici macar nu stim de fapt din ce anume materiale sunt construite mulinetele in cauza. Denumirile comerciale (gen Whisker, Zaion, CI4+, etc.) nu ne spun prea multe. Altfel discutam, ne dam cu parerea si... cam atat.
In rest, bunul simt tehnic ne spune ca mulinetele metalice sunt cele mai rigide. Ceea ce se traduce printr-o mai mare rezistenta la solicitari mecanice. Torsiunile care apar datorita elasticitatii superioare a materialelor plastice sau compozite pot duce la descentrarea lagarelor angrenajelor si de aici diverse uzuri suplimentare. Sunt foarte mute relatari despre mulinete din plastice/compozite care pierd din finetea functionarii dupa solicitari mari, de exemplu intr-un dril solicitant cu un peste imbracat.
Daca aveti dubii, uitati-va ce zice Daiwa, de exemplu, despre Zaionul ei:
http://www.daiwa.com/reel/pop_zaion.aspx
Il lauda ca se deformeaza aproape la fel de putin ca aliajul de magneziu, la aceeasi solicitare mecanica. Comparatia se face si cu un compozit orecare, din care se fabrica alte mulinete. In istoria recenta, Shimano a scos initial CI4, apoi CI4+, care ei zic ca e de nu stiu cate ori mai rezistent decat CI4, (dar care care a fost si el la vremea lui "cel mai tare material existent"- sic!). Toate astea in incercarea de a obtine maximul de rigiditate. Rigiditate care ramane un deziderat...
De dragul rigurozitatii, nu e de neglijat nici modul in care se comporta plasticele/compozitele la temperaturi scazute. Pe masura ce coboram spre -20 Celsius deja devin casante. Putem insa trata cu indulgenta acest aspect, avand in vedere ca nu prea ajungem sa pescuim la asemenea temperaturi.
Trebuie sa intelegem ca toate aceste noi materiale sunt introduse in vederea reducerii greutatii si, de ce nu, a costurilor de productie. Adica se face un compromis intre greutate si fiabilitate. Cat de departe dorim sa ne insusim noi pescarii aceste compromisuri? Asta deja depinde deja de gusturi, de stilul de pescuit si de disponibilitatea de a schimba mai des mulinetele. In fond sunt consumabile, pana la un punct...
Dupa parerea mea, cred ca un compromis optim ar fi un corp metalic combinat cu un rotor din compozit. Deformarile rotorului, atatea cate sunt, nu duc la alterarea functionarii mecanismului reductor, iar greutatea totala este si ea mai redusa. Bineinteles, nu la nivelul unei mulinete integrale din plastic.
Ajunsi aici, ar mai merita de discutat si despre materialele folosite in executia rotilor dintate. Apar mai nou tot mai multe roti dintate din plastic sau aluminiu, in defavoarea alamei sau bronzului, de exemplu... din nou, in numele greutatii reduse si... pretului...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...