CI4 vs. ABS

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

boje
veteran
veteran

Re: CI4 vs. ABS

Mesaj de boje » 20 Ian 2015, 13:27

hunting_xxx scrie:era vb. de carbon vs. plastic.
CI4 are in compozitie 2.31% Carbon.
Din punctul meu de vedere titlul corect era "plastic vs plastic".
"There Is a Battle Of Two Wolves Inside Us All.
One is evil, anger, jelousy, greed, resentment, lies, inferiority, ego.
The other is good, joy, peace, love, hope, humility, kindness, empathy, truth.
The wolf that wins? The one you feed! "

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 20 Ian 2015, 15:56

Nu cred ca suntem in masura sa comparam organoleptic diferentele intre diferite materiale plastice sau compozite. Pt. asta sunt teste de laborator. Problema e ca nu avem mostre de material pt. astfel de teste. Nici macar nu stim de fapt din ce anume materiale sunt construite mulinetele in cauza. Denumirile comerciale (gen Whisker, Zaion, CI4+, etc.) nu ne spun prea multe. Altfel discutam, ne dam cu parerea si... cam atat.
In rest, bunul simt tehnic ne spune ca mulinetele metalice sunt cele mai rigide. Ceea ce se traduce printr-o mai mare rezistenta la solicitari mecanice. Torsiunile care apar datorita elasticitatii superioare a materialelor plastice sau compozite pot duce la descentrarea lagarelor angrenajelor si de aici diverse uzuri suplimentare. Sunt foarte mute relatari despre mulinete din plastice/compozite care pierd din finetea functionarii dupa solicitari mari, de exemplu intr-un dril solicitant cu un peste imbracat.
Daca aveti dubii, uitati-va ce zice Daiwa, de exemplu, despre Zaionul ei:
http://www.daiwa.com/reel/pop_zaion.aspx
Il lauda ca se deformeaza aproape la fel de putin ca aliajul de magneziu, la aceeasi solicitare mecanica. Comparatia se face si cu un compozit orecare, din care se fabrica alte mulinete. In istoria recenta, Shimano a scos initial CI4, apoi CI4+, care ei zic ca e de nu stiu cate ori mai rezistent decat CI4, (dar care care a fost si el la vremea lui "cel mai tare material existent"- sic!). Toate astea in incercarea de a obtine maximul de rigiditate. Rigiditate care ramane un deziderat...
De dragul rigurozitatii, nu e de neglijat nici modul in care se comporta plasticele/compozitele la temperaturi scazute. Pe masura ce coboram spre -20 Celsius deja devin casante. Putem insa trata cu indulgenta acest aspect, avand in vedere ca nu prea ajungem sa pescuim la asemenea temperaturi.
Trebuie sa intelegem ca toate aceste noi materiale sunt introduse in vederea reducerii greutatii si, de ce nu, a costurilor de productie. Adica se face un compromis intre greutate si fiabilitate. Cat de departe dorim sa ne insusim noi pescarii aceste compromisuri? Asta deja depinde deja de gusturi, de stilul de pescuit si de disponibilitatea de a schimba mai des mulinetele. In fond sunt consumabile, pana la un punct...
Dupa parerea mea, cred ca un compromis optim ar fi un corp metalic combinat cu un rotor din compozit. Deformarile rotorului, atatea cate sunt, nu duc la alterarea functionarii mecanismului reductor, iar greutatea totala este si ea mai redusa. Bineinteles, nu la nivelul unei mulinete integrale din plastic.
Ajunsi aici, ar mai merita de discutat si despre materialele folosite in executia rotilor dintate. Apar mai nou tot mai multe roti dintate din plastic sau aluminiu, in defavoarea alamei sau bronzului, de exemplu... din nou, in numele greutatii reduse si... pretului...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

spiridusul
veteran
veteran

Mesaj de spiridusul » 20 Ian 2015, 16:03

Niciodata nu am fost fanul Zaion/CI4. Prefer mulinetele din aluminiu, chiar daca asta inseamna cateva zeci de grame in plus. Probabil acesta este si motivul pentru care nu mi-am cumparat de ceva vreme o mulineta noua, din seriile actuale. In plus, la betele pe care le am eu, chiar nu am nevoie de mulineta sub 260 de grame.

pupu
veteran
veteran

Mesaj de pupu » 20 Ian 2015, 20:48

Se mai intampla si la cele cu corp metalic.

Imagine
[
url=http://postimage.org/app.php]how to use print screen[/url]

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

fantasticeinplastic.webnode.ro

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 20 Ian 2015, 22:15

pupu scrie:Se mai intampla si la cele cu corp metalic.
In mod fatal da... Nu exista materiale indestructibile... Atata doar ca unele rezista mai bine ca altele la anumite tipuri de solicitari.
Fisura care se vede in fotografia ta nu ne spune cum a aparut. Suprasolicitare in functionare, lovitura, greseala de montaj...

pupu
veteran
veteran

Mesaj de pupu » 21 Ian 2015, 09:55

Fisura a apărut așa tam nesam ,la o partida de pescuit am observat ciudatenia si am crezut ca este o zgarietura dar acasa am desfacut capacul si am constatat ca de fapt e fisura. Mulineta e de 1000 si a fost folosită numai la clean ,pe de alta parte am o Okuma inspira din momentul aparitiei modelului in state ,cred ca de peste 8 ani, si a fost folosită intens in DD ,arată ca vai mama ei ,calcata in barca,lovită ,fortata,acoperirea de pe carcasa e tocita ce mai arată ca dracu dar funcționează aproape la fel ca in prima zi .Normal ca mulinetele cu carcasa metalică ar trebuie sa fie mai rezistente dar nu întotdeauna este așa si din câte știu pana acum ceva timp la service-ul celor care aduc mulinetele Daiwa nu venise nici una înapoi cu probleme de zaion, sa zic așa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fantasticeinplastic.webnode.ro

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 21 Ian 2015, 11:42

Intamplator lucrez pt. o companie care are si turnatorie de aluminiu. Mi-e oarecum familiar subiectul.
Daca excludem varianta unei lovituri (pe care s-o fi receptionat in manivela, de exemplu) fisura respectiva poate fi si un defect de fabricatie, ascuns probabil de vopsea. In timp a devenit evidenta. Caz in care te poti considera ghinionist. Ai prins exemplarul defect care a trecut de controlul de calitate... In toate industriile se intampla asta... O alta varianta ar fi o greseala la montaj. Ajunge ca o saiba (care se foloseste de obicei pt. pasuirea angrenajului) sa nu fi stat la locul ei in timpul strangerii suruburilor capacului pt. ca materialul sa crape. Data fiind pozitionarea fisurii, e foarte plauzibila si aceasta ipoteza. Asta e si reversul medaliei in cazul aliajelor foarte rigide. De regula sunt casante. Crapa mai usor decat materiale mai elastice.
Cat despre "defectele de zaion", sunt convins ca apar foarte rar. Problemele induse de materialele plastice/compozite nu sunt neaparat evidente (cum e cazul fisurii tale). Mult mai pervers este efectul deformarii elastice a geometriei lagarelor de ghidaj ale angrenajelor. Deformari de cateva zeci de microni pot genera in timp uzuri premature. Efectul este ca mulineta functioneaza in continuare, dar nu mai are aceeasi finete in rotire. Apar jocuri, "rontaieli", pocnituri, etc. Asta e motivul principal pt. care se cere maximum de rigiditate a materialului din care e facut corpul mulinetei. Bineinteles ca si modul cum sunt proiectate lagarele e important. Din pacate, din dorinta de a usura cat mai mult corpul, se fac compromisuri si in proiectare, restrangandu-se la maximum marjele de siguranta. Din nou, asta se intampla nu doar in industria sculelor de pescuit. Daca te intereseaza subiectul, pot sa-ti dau (pe privat) chiar un exemplu concret in care am fost implicat direct, din industria auto. Asta ca o paranteza...
Una peste alta, daca te uiti la mulinetele de spinning preferate de catre cei care practica un pescuit greu, cum e cel marin, vei vedea ca la loc de cinste stau modelele Stella SW (salt water), de la Shimano. Care sunt in continuare facute din aliaj de aluminiu. Acolo unde robustetea e un criteriu decisiv, producatorul nu face (inca) compromisul de a utiliza CI4+, de exemplu... La aceasta clasa de mulinete greutatea redusa se plateste, insa, cu un alt pret...
Acuma, faptul ca materialele compozite devin din ce in ce mai performante este un lucru bun. Mulinetele devin din ce in ce mai usoare, ramanand totusi acceptabil de robuste si mai accesibile la pret.

pupu
veteran
veteran

Mesaj de pupu » 21 Ian 2015, 16:51

Corect,totusi o sa iti trimit un mp daca nu te deranjeaza.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

fantasticeinplastic.webnode.ro

hunting_fish
veteran
veteran

Mesaj de hunting_fish » 21 Ian 2015, 23:53

Imi pare bina ca vad postari care de care mai motivate si mai sustinute de argumente reale, palpabile. :wink:

Intr-adevar, in ziua de azi nu prea mai stii ce cumperi si acesta este motivul pt. care am deschis acest topic pe care trebuia sa-l deschid defapt la Echipamente - Aceesorii. (rog un moderator sa-l mute)

Am deschis acest topic in ideea de a gasi raspunsul la intrebarea ca daca ceea ce cumparam in ziua de azi isi justifica banii si daca se mai fabrica mulinete cu materiale de calitate. Dedesuptul este mult mai amplu, dar nu ma bag in detalii prea multe. Ceea ce pot sa spun este ca am cumparat cateva zeci de mulinete de-a lungul acelor aproximativ 10 ani de cand pescuiesc mai serios si nu cred ca noile tehnologii (mereu scumpe) isi justifica pretul. Si aici revin la vesnica problema: raport pret / calitate.

In momentul de fata am atat mulinete cu corp metalic, cat si Whisker, ABS si CI4. vazand poza cu Stradic-ul rupt, va dati seama ca mi-am pus niste intrebari, ca orice pescar.

Ideea este ca o mulineta trebuie sa fie echilibrata bine din fabrica, apoi dupa ce incepi sa o folosesti la capacitate maxima, sa o cureti de vaselina cu reziduurile produse de rulmenti, apoi sa o gresezi (cum trebuie) si sa o folosesti cu cumpatare zic eu. Aici ar trebui sa intervina edi_curiosul cu al sau deja celebru blog : https://mulinete.wordpress.com 8)

Stima!
...... ><(((@> .......

Goldelian
senior
senior

Mesaj de Goldelian » 22 Ian 2015, 09:45

Care este poza cu stradicul rupt?...intreb pt ca nu-mi dau seama care este.

Scrie răspuns