Cat de mult conteaza dimensiunea nalucii?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Leba
veteran
veteran

Mesaj de Leba » 24 Oct 2006, 07:37

hmmm, de obicei ma uit la pestele-prada, in speta obletele, la Prut.
dom'le, cand puneam HJ.ul sau Originalul pe apa, oblicioshii mereau pe langa el linistiti, chiar il urmareau... :shock: ce-o fi zis, ete...fratele mai mic! :lol: :lol: seamana destul de bine.
acu, cu apa asta in racire, nush poate stukul nu mai poate da in ei ca vara, vorba lui base. :) am observat ca s-a mai prins stuk la voblere imitatie de caras, in 2 cazuri. dar tot mici stiucile, asa ca... :roll:

poate ar trebui sa tin un jurnal de pescuit, sa nu uit :) si iarna la soba sa-l mai citesc. :roll:
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team

superbaloane
utilizator constant
utilizator constant

Dimensiunea nalucii

Mesaj de superbaloane » 31 Oct 2006, 14:31

Da, conteaza dimensiunea nalucii dar numai pentru echilibru: naluca - lanseta- fir. La shad de 10cm am prins o groaza de strapazani iar la shad de 6cm o groaza de salai si invers. O marlita se arunca si la o oscilanta de 15cm dar si la una de 5. La fel si stiuca. Din experienta personala de pe balta spun ca ar trebui sa pescuim cu naluca care echilibreaza cel mai bine ansamblu si care poate fi controlata asa cum trebuie. Nu pomenesc de voblere ca aici n-am nici o treaba dar la shad-uri si la oscilante cam asa sta treaba. E o concluzie la care am ajuns si in urma discutiei cu multi pescari de vaza din Romania - selectia nu o faci din marimea nalucii ci mai degraba din prezentare ei.

pikeman
veteran
veteran

Re: Dimensiunea nalucii

Mesaj de pikeman » 31 Oct 2006, 15:18

superbaloane scrie:Da, conteaza dimensiunea nalucii dar numai pentru echilibru: naluca - lanseta- fir. La shad de 10cm am prins o groaza de strapazani iar la shad de 6cm o groaza de salai si invers. O marlita se arunca si la o oscilanta de 15cm dar si la una de 5. La fel si stiuca. Din experienta personala de pe balta spun ca ar trebui sa pescuim cu naluca care echilibreaza cel mai bine ansamblu si care poate fi controlata asa cum trebuie. Nu pomenesc de voblere ca aici n-am nici o treaba dar la shad-uri si la oscilante cam asa sta treaba. E o concluzie la care am ajuns si in urma discutiei cu multi pescari de vaza din Romania - selectia nu o faci din marimea nalucii ci mai degraba din prezentare ei.
foarte frumos, corect si elaborat spus :wink:

Parca totusi am observat o preferinta pentru nalucile mici in anotimpu rece...vorbind de voblere deep runer :wink:

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de andrei-ovidiu » 31 Oct 2006, 15:29

pe alocuri asa este pikeman, salai pe la 2 kile luati pe Salmo Hornet de 2,5 cm-primavara, si pe vara strapi pe voblere de 7 cm! regulile nu sunt oricum clare, pt. ca aici nu exista reguli, se stie!

dr.pike
Moderator
Moderator

Mesaj de dr.pike » 31 Oct 2006, 15:33

Am revenit din Delta si vreau sa va zic ca cele mai mari stiuci s-au prins la doua lingurite de aprox. 5 cm/10/12g (5 kile si 3.6 kile) in timp ce oscilante mari si grele s-au luat si marle de jumatate de kil. Deci... o fi contand marimea, dar nu la pescuit:D

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 31 Oct 2006, 17:46

Clona, clar ! 8)
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 31 Oct 2006, 17:58

superbaloane scrie:Da, conteaza dimensiunea nalucii dar numai pentru echilibru: naluca - lanseta- fir. La shad de 10cm am prins o groaza de strapazani iar la shad de 6cm o groaza de salai si invers. O marlita se arunca si la o oscilanta de 15cm dar si la una de 5. La fel si stiuca. Din experienta personala de pe balta spun ca ar trebui sa pescuim cu naluca care echilibreaza cel mai bine ansamblu si care poate fi controlata asa cum trebuie. Nu pomenesc de voblere ca aici n-am nici o treaba dar la shad-uri si la oscilante cam asa sta treaba. E o concluzie la care am ajuns si in urma discutiei cu multi pescari de vaza din Romania - selectia nu o faci din marimea nalucii ci mai degraba din prezentare ei.
Prezentarea este esentiala, si aici intra foarte multe lucruri de care trebuie sa tii seama. Am intalnit situatii cand, de exemplu, pe curent relativ slab, cu jig de 4 grame prindeai bine, cum puneai 7 grame ca sa dai mai departe, atacurile se rareau sau dispareau cu desavarsire. Evident, jocul nalucii se schimba din cauza greutatii mai mari, iar pestele se prindea ca-i teapa. Aici insa e o chestie simpla, de care-ti dai seama imediat, dar pot exista factori mult mai greu de sesizat care fac diferenta intr-un anumit moment. Printre ei si dimensiunea la care "vrea" in clipa aia.
Cu lacrimi Bastus!

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 31 Oct 2006, 21:26

Daca criteriul de selectie al marimii nalucii pleaca de la o mai buna echilibrare a echipamentului, eu ma apuc de statzionar! ...si eu care credeam ca alegerea echipamentului se face functzie de marimea nalucilor folosite!

Eu cred ca trebuie sa tinem cont de marimea nalucii in functzie de sezon si mai ales de dimensiunea medie a peshtilor prada din apa in care vrem sa pescuim. Cei ce au pescuit in mai multe zone geografice poate au observat ca marimea boisteanului difera de la o apa la alta. Logic ca si rapitorii cauta sa infulece ceea ce servesc de obicei(vorbim in general, nu ne referim la exceptii), deci adaptam naluca la ceea ce exista in zona....dupa care alegem echipamentul care se potriveste cel mai bine pe calibrul nalucilor alese.

superbaloane
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de superbaloane » 01 Noi 2006, 15:39

Adelin,

Cred ca topicul se refera la dimensiunea nalucii si nu la alegerea echipamentului. Sau mai pe romaneste daca naluca mai mare iti poate aduce captura visata sau nu. Nu cred ca pescuiesti in aceeasi partida cu 6 lansete la salau pe plastice, cu 8 la stiuca si cu 12 la avat. Esti intr-un loc in care ai mai prins, stii ca e darnic in capturi, ai o singura lanseta de salau si dai cu Mr. Twister de 6cm, cu jig de 5gr, ca asa cere locul. Daca incepi sa montezi un jig de 10 gr. si un shad de 10cm, capturile iti vor dispare cu siguranta. In locul lor nu va apare captura mult visata ci o liniste totala. Pestele si locul cu particularitatile lui iti dicteaza cu ce sa dai la momentul respectiv. Valoarea capturii e si o chestiune de noroc, perseverenta si multa rabdare.
Fir intins!

Gyorg
veteran
veteran

Mesaj de Gyorg » 01 Noi 2006, 18:01

Si e tind sa-i dau dreptate lui superbaloane, intradevar modul de prezentare al nalucii face diferenta in selectia numarului de pesti si in acelasi timp dimensiunea acestora. Chiar daca folosesti un shad mai mic sau o lingura mai mare , daca echipamentul este bine echilibrat , reusesti sa aduci mai multi pesti la barca cu precizarea ca vei pacali astfel si cumatra care simte ceva in neregula dar in acelasi timp si ne experimentatele marlite.
Ca drept exemplu ultima partida in delta unde am prins peste 100 stiuci punctabile si eu am retinut numai 4 buc. Media a fost de 1,5 kg/buc iar ce-a mai mare a avut pana in 4 kg. Ov14 poate sa confirme !
http://www.kronect.ro
http://www.shopconectica.ro
conectica de calitate pentru retele de calculatoare sau telecomunicatii

Scrie răspuns