Varga "universala"

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 30 Aug 2005, 13:39

la energo.

martzianu
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de martzianu » 30 Aug 2005, 19:52

Parerea mea: batul conteaza. Dar-pt. k intotdeauna exista un dar, cel mai mult conteaza tehnica,musca si..norocul. Exemplu: am fost la pescuit ,la pastrav si lipan si nu la porci subacvatici-clean, impreuna cu tata-pescar de cand se stie, acu' vreo 2 saptamani. Eu cu batu' de musca ... si el cu tufa de alun(ma rog... o varga de carbon de 3 m). El prinde 4-5 pastravi(unul de chiar de burta) si eu ...marele pescar cu bat AFTM si fir de "deteteu" nimik. Si inca 2 zile consecutiv. Deci va zic eu: noroc, un pic de tehnica, o musca bunicica si faci treaba...chiar si cu o tufa(de alun). Credeti ca am prins lipan la 40cm cu bat special de musca ???? Nici gand. Il mai am inca pe acasa in congelator. Oricum succes in alegerea batului. Eu cred k o sa-mi tai o tufa de alun....NU de alta.... da' este mai eficienta.

Fir intins! As zice si altcumva ...da' dup aia ma luati la bataie....:).

crisp
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de crisp » 31 Aug 2005, 08:23

Am patit si eu ceva similar acum 3 saptamani dar la clean. Je, inarmat pana in dinti cu tot ce treb'e (descriere facuta de tine) si un pusti (pe care l-am luat cu mine la pescuit si l-am mai invatat una-alta, adica i-am deschis apetitul pt muscarit), inarmat cu o varga grea de 5 m. Rezultatul: el clean eu lansam, el iar clean eu tot lansam; finalul rezultatului: el clean de juma' kil, eu - unghie in gat. Ca sa nu mai spun ca mustele la care a prins erau facute de mine. Oricum in urma acestei partide am revenit la leader-ele mele de 3 m intrucat ajunsesem sa pescuiesc cu leader-e de 1,8 mpt. ca raul pe care pescuiesc este destul de ingust.
Oricum, totusi pt mine (si poate nu numai) flyfishing-ul inseamna casting, ce folos ca prinzi 20 de pesti daca nu ai satisfactia si satisfactia unor lanseuri precise. Mai bine prind 3 pesti lansand de 1000 de ori decat sa stau cu batul in mana "executand dulcele" stil cehesc si sa prind 20.
Paiiieiiia mea!

cristian.ene
veteran
veteran

ce are lanseta cu pescuitul

Mesaj de cristian.ene » 31 Aug 2005, 11:03

pentru Crisp si Martzianu

e bine sa va feriti de generalizari de genul de mai sus. Eu nu ma amintiri decat legate de superioritatea metodei pescuitului cu fir de musca v.s rama, sau metoda la pipait. Ca sa fiu mai clar pe Dambovita cand era plina de peste noi prindeam la musca intre 20 si......50 de pastravi pe zi dintre care 10- 15 aveau intre 24 si 28 cm. SI asta pescuind 4-5 ore pe zi. La clean nu au fost putine zilele cu 15 -20 de cleni intre 400-600 g + 20 -30 ceva mai mici in 2-3 ore de relaxare.

week-end-ul trecut pe Lotru am prins 20 de pastravi intr-o orea si un pic, n-au ajuns inca pozele pe forum. Am strans sculele si am plecat pentru ca ma plictisisem si nu mai vroiam sa ranesc si alti pastravi si asta in 3 locuri si 80 minute .......

Problema e in alta parte .........iar cu placerea de a lansa .....e vorba de eficientaaaaaa.......nu de fitze cu muste

Exista si exceptii - la pastrav pescuiutl la pipait poate fi mai eficient atunci cand viteza apei poate face controlul firului impracticabil.
- la clean daca raul se cheama Sabar(sau eunul care seamna cu asta) in zonele cu vegetatie, e mai buna o undita ......dar asta are legatura doar cu locul si limitari evidente ale castingului.

cristian.ene
veteran
veteran

lanseu si pestele

Mesaj de cristian.ene » 31 Aug 2005, 11:22

am mai uitat un aspect in aceasta tarisoara toata lumea e stiutoare si mai mult orgolioasa. Din ce ma vazut, zeci de muscari au scule sunt colectionari dar poseda o tehnica remarcabil de slaba de lansare sau tactica de pecuit dar perista in ao conserva ani si zeci de ani. Sunt si exceptii .....5 sunt multe.
Intr-o zi am fost in parc cu Sabin Istrate zice el pasionat de pastravi si alte salmonide, era interesat sa vada un Cabela`s SLi de clasa 3 vezi doamne finete conteaza. Lanseurile nu erau slabe .....pot spule ca puteau doar sa sperie orice peste chiar nesimtit ...... si are un Diamondback Classic de toata frumusetea. Dar ce au in comun sculele, mintea si mainile ?

Casingul asta nu se invata de la sine asa cum am vazut ca postau inocenti neofiti pe site adica lansezi si inveti .......poate gresit . Exisat si exceptii fericite sub 5% ca resunt pe calea cea buna dar restul .........
Asa am ajuns sa avem campionate nationale cu peccari care cel mult se descurca..........hi, hi......si oameni multumititi de ei insisi ....prea multumiti ....probabil ca dorm sau traiesc ?

Asa ca propun un mic de curs de fly fishing chiar la locul faptei - contracost (200.000 lei ora) cu tehnica de baza si tehici avansate de casting.

cristian.ene
veteran
veteran

Lanseul si fly-ul

Mesaj de cristian.ene » 31 Aug 2005, 11:33

In urma cu 3 ani doar Sorin za great fly Man(Aventuristi la plescait) nu stia sa tina batzul in mana - probabil de aia sta mai mult prin birou, poate are un joc cu fly fishing secret. Daca un formator si excretor de opinii ca Sorin e un invatacel etern, ce sa mai zic de musacarul obisnuit si cu resurse modeste. Dar ma rog unul ca Sorin e rupt de maini ...e si asta o explicatie
pentru neputintele unora .....sa se lase , e mai bine decat sa se chinuie o viata .........

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 31 Aug 2005, 12:06

imi ridicati mingea la fileu cu discutia asta. tocmai am avut o deceptie aseara apropo de rata de atacuri la musca fata de spin.

dupa ce la ultima partida streamerele mele au batut orice naluci la biban, dupa o alta partida buna la avati si dupa toate aventurile super faine la clean si altele, aseara nalucile lui dan au castigat detesat la avat.

dan a prins opt, eu abia am prins unul si asta abia dupa ce am pierdut o ora sa-mi pun un snur full sink si inca vreo juma de ora ca sa invat sa-l arunc decent (abia mi-a ajunsese cu o ora inainte sa plecam spre dunare). dar fara el n-as fi prins niciunul.

la suprafata mi-au dat rar, timid rau si numa rateuri. lui dan ii dadeau in ditai popperele sau stick-uri, deci mergeau chestiile care faceau galagie mare. e posibil sa-mi fi iesit si mie pasenta daca as fi putut da cu streamere mari, dar nu sunt foarte sigur. pur si simplu pare-mi-se ca in contextul ala erau absolut inutile nalucile discrete si fineturile pe care ti le permite echipamentul de MA.

dupa ce mi-am pus sink-ul am avut mai multe atacuri, dar imi dadeau la adancime mare, lucru foarte ciudat ca deja se cam intunecase, apa era neagra si dunarea mai crescuta decat primavara la dezghet, ma intreb cum naiba le vedeau. oricum, nici asa nu a mers cum ma asteptam eu.

s-ar putea ca pe apa tulbure rau si multa si adancimi mari sa fie nevoie de ceva streamere cu portanta mare, mari si grele sa miste apa multa, lucruri pe care nu le poti lansa cu clasa 5. oricum mi-e clar ca nu poti da la musca la avati cu bat de pastrav, asa ca o sa imi fac unul mai puternic si voi vedea apoi.

totusi, cred ca cea mai buna explicatie a esecului de aseara e faptul ca nici o partida nu seamana cu alta. pur si simplu se intampla sa fie zile cand merge mai bine la viu, la spin sau la musca, nu stii niciodata dinainte. sau poti pur si simplu sa nu prinzi nimic pentru ca nu-i gasesti smecheria in momentul ala. asta e, d-aia ii zice pescuit.

bondan
senior
senior

Mesaj de bondan » 31 Aug 2005, 13:29

Deja de multa vreme urmaresc forumul asta si e chiar interesant. Cand nu pot fi pe rau mai potolesc si eu setea citind parerile si povestile pescarilor. Majoritatea foarte de treaba si cu un finutz simt al umorului. Da chestia este ca am inceput sa ma satur de Cristian asta. Ori imi scapa mie niste subtilitati ori tipu asta e de o ingamfare fara margini. Tot timpul vorbeste de sus, tot timpul jigneste in stanga si in dreapta. Cred ca uiti omule ca pescuitul este un sport (sportivitate, iti zice chestia asta ceva?) si mai important o relaxare, de care toti ne bucuram cand mai scapam din problemele de zi cu zi. Mie unul clar mi-a sarit tanadara ca sa zic asa, nu stiu cum de nu reactioneaza ceilalti, dar poti sa-ti iei tehnica si cunoasterea si sa te speli pe cap cu ele.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 31 Aug 2005, 13:33

eu zic sa va bagati mintile in cap cu mustele la avat
aseara am demonstrat superioritatea nalucilor la avat, in fata mustelor
e drept ca eugen a stat vreo ora sa descalceasca niste snururi :twisted: , dar chiar si asa diferenta a fost prea mare.....
ce atatea discutii despre cine cum lanseaza, oricum sa te chinui atata ca sa faci un lanseu, mult munca si mult zgomot pentru nimic 8)

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 31 Aug 2005, 13:54

uiti trei lucruri importante:

1) e a treia oara cand merg la avat la musca
2) dau cu un bat de clean sau pastrav si nu mi-a spus nimeni niciodata ce muste sa leg pentru ca mai toti nu stiu decat de pastrav si clean, iar aia care stiu sa dea nu prea sunt vorbareti
3) e vorba de avat si de niste conditii in care tu ai prins doar 8 incercand enspe naluci, timp in care eu am dat doar cu 2 streamere

nu ma apuc sa lungesc discutia si sa intram la mistouri, pentru ca oricum nu-ti place sa recunosti ca am avut dreptate, cazul mustelor de salau, de exemplu. lol. vom mai vedea.

Scrie răspuns