pescuit cu muste artificiale, flyfishing
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
-
narcisb
- utilizator nou

Salut,
Va rog sa-mi spuneti ce tip de pene (saddle, cocos, fazan, altele???) folositi pentru quill, atunci cand legati ceva gen efemere floating?
Mi s-a intamplat la acele pene cu quill saddle cocos
mai gros/consistent, desi le-am tinut in apa calda (+ Cocolino

)sa le inmoi, se rup in zona mai grosuta.
De la ce pasari si ce tip de pene ati mai folosit?
Sorin D. in articolul "Efemere de mai bine" (daca imi aduc aminte corect numele articolului) a prezentat doar cum se leaga.

?
Multumesc,
N.
-
MihaiV
- Moderator

Folosesc destul de des quill de paun.
Uneori folosesc coada de fazan, fara sa fac quill.
-
narcisb
- utilizator nou

MihaiV scrie:Folosesc destul de des quill de paun.
Uneori folosesc coada de fazan, fara sa fac quill.
Misu,
Multumesc pentru feedback. Qill-ul de paun (pentru corpuri lucioase)
nu face asa probleme cum face quill-ul de cocos.Eu ma gandeam si
la acele quill-uri care sunt ovale/rotunde in sectiune si mai usoare ca apa.
Credeti ca cele din sadle de gaina sunt maleabile/ mai putin casante?
N.
-
Luci
- veteran

Salut Narcis,
eu nu prea folosesc quill decat cel din pana de gaina dun deschis. Il curat usor prin smulgere sau daca e prea fragil folosesc crema de epilat parul din comertul "socioalist"

. Apoi turtesc cotorul de pana tragand cu unghia prin presare de masa, practic o laminare. E simplu si nu am probleme. Aceasta musca e preferata mea toamna la lipan cu cotor dun si hackle dun.
-
Borealis Fly
- veteran

-
@ narcisb:
Faptul ca anumite "cotoare" de pana si fulg crapa dupa uscare nu are o legatura directa cu natura lor. Este provenienta cea care le afecteaza. (adica de la ec pasari provin ... pentru ce au fost crescute)
Adica ce au macat gaina sau cocosul (de ex.) inainte de a fi taiati. Dieta animalelor face ca anumite pene si fulgi sa devina "fragile". (de ex. gaini ouatoare carora li se administreaza o hrana bogata in calciu)
Daca folosesti pene si fulgi de la furnizorii consacrati pe piata ar trebuii sa fie ok. Dar daca vrei sa le imbunatatesti pe cele pe care le ai ... incearca sa le lasi sa traga putin ulei/grasime inainte de imuiere in apa calda. (simpla ...fara detergenti)
La legare nu trage exagerat de tare de ele. Indeea este sa menti profilul oval al "cotoarelor" ... acestea au aer in ele si ajuta la flotabilitatea mustei. Am un cunoscut care lacuieste partea de quill a acestor muste, de 3-4 ori incepand cu un strat subtire. El este convins ca le mareste durabilitatea.

Fir intins!
Borealis F
-
narcisb
- utilizator nou

Multumesc frumos Luci & Borealis,
pentru ambele idei - ma vor ajuta sa construiesc niste efemere mai durabile. In sensul asta - ma gandesc sa depun pe tija (unde e matisajul)
un strat subtire de flex -seal peste care,inainte de a se intari, sa matisez quill-ul oval. Observatia lui Sorin, din articol, sa incepi cu partea groasa a quill-ului dinspre curbura spre ochet este iar de retinut - pentru mentinerea unei flotabilitati imbunatatite.
Respecte,
N.
-
eugen
- veteran

pai nu-ti iese corpul cu conicitate pe invers daca il legi asa? nu stiu, intreb, sunt chiar la zero la capitolul muste. eu si p-alea cu reminge tot cu varful le prind pe tija, sa iasa corpul mai gros spre torace. asa mi se parea logic, ca fibrele sunt din ce in ce mai groase spre cotor. sa inteleg ca nu e bine asa?
-
Borealis Fly
- veteran

-
Da Eugene ... dar avand quill mai gros catre curbura carligului ... unde carligul normal este mai greu ... maresti flotabilitatea mustelor.
Cat de mult ramane sa vezi tu la pescuitul efectiv.

Fir intins!
Borealis F
-
eugen
- veteran

ce de smecherii in lumea asta a muscarilor...

)
ok, o incerc si p-asta. pana acum nu m-am stresat cu quill, am legat 4 asa sa vad cum ies si e ok, dar le-am lasat prin copaci pe vremea cand era prea frig sa se ridice ceva.
mai vedem, abia acum incepe distractia.
-
narcisb
- utilizator nou

eugen scrie:ce de smecherii in lumea asta a muscarilor...

)
ok, o incerc si p-asta. pana acum nu m-am stresat cu quill, am legat 4 asa sa vad cum ies si e ok, dar le-am lasat prin copaci pe vremea cand era prea frig sa se ridice ceva.
mai vedem, abia acum incepe distractia.
Eugen,
parafrazez - "abia acum incepe distractia" la modelele din quill. Sunt pentru lunile : septembrie/ octombrie/noiembrie - pentru lipan si imita efemerele de toamna (pe carlige #14 sept.-oct. si apoi #16 in noiembrie).
Luci - stie el de ce are ca preferata in toamna - musca din quill gri/ light dun. Pe langa acest model mai merge bine cea din quill maron/ maron roscat - aripi matisate in stil clasic sau gen Adams (cu aripi+ hackle).
Recunosc - prefer materialele naturale