Tub fly

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

MihaiV
Moderator
Moderator

Tub fly

Mesaj de MihaiV » 13 Dec 2006, 07:52

Ce avantaje si dezavantaje au "tub fly" fata de streamere?

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 13 Dec 2006, 08:27

sunt mai usor de atasat?!?!- cred ca asta e motivul. Se folosesc cu predilectie la somon dar sigur merg la avatii nostrii

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 13 Dec 2006, 10:39

mi-am facut eu cateva facute pe tuburi din alea de plastic de la betigasele de sters in urechi. cred ca inca mai cateva. le-am facut fiindca aveam prea multe rateuri, nu s-a schimbat nimic, ai rateuri si pe ancora.

avantaje: poti folosi tripla sau carlig dublu / daca se toceste, indoaie, sau rupe carligul, nu se strica si musca (eu prefer sa scap repede de muste ca sa am motiv sa leg alta) / poti sa legi aproape orice pattern pe ele (mai putin alea care merg cu varful in sus gen clouser minnow) fara sa ai un anume model de carlig sau marime / daca ai balti de stiuci sunt bune ca mascheaza o parte din struna, aia care intra in tub / poti face muste modulare cu cozi pe ancora si corp pe tub si faci combinatii dintre ele / mai bune decat legatul clasic pe carlig la mustele mari unde ai nevoie de carlig sau ancora mult in spate pe carlig cu tija lunga iese musca prea grea, dar si acolo scoti o musca mai usoara daca legi pe carlige tandem

dezavantaje: nu gasesti tuburi (betigasele de toaleta, mina de pix, capetelele de la spite de bicla sunt tot ce-am gasit eu) / tree sa ai inca o scula pe masa de legat, un dispozitiv o sarma sau ceva pe care bagi tubul si sa stea bine, daca nu te calca pe nervi urat cand legi / tree sa folosesti neaparat lac pe spirele de ata de la ambele capete sau sa faci o bordura la tubul din plastic arzand cu bricheta, mie nu-mi place sa ma complic si deci prefer sa leg pe carlige normale, oricum ca-s pe tub sau clasice tot asa raman in copaci sau se agata de praguri / nu-s nici mai usor de lansat si nici mai greu decat alea cinstite, depinde ce materiale legi pe ele / doar daca vrei o musca foarte transparenta legata pe carlig va avea mai putina portanta in aer decat pe un tub /aaa...mai trebuie si un varnis pe care sa-l fololosesti cand legi musca de tipet ca sa blochezi carligul in coada tubului, daca nu o faci se invarte in apa pe tractiune.

in concluzie, presupun ca baietii aia la spey dau mai des cu din astea pentru ca nu au nevoie de recuperari furtunoase si pescuiesc jos in drift cu mustele lasate in curent si mai static cumva si au nevoie de carlige tepene pentru pestii aia mari si puternici. pentru avat nu mi-as mai lega ca-i alta discutie si context, pentru stiuci poate daca as avea apa in zona.

mai exista un stil din asta creativ de legat streamere pe ace de cusut, treci firul de tipet prin ochi si apoi varful acului il bagi intr-un varnis infipt pe cotorul de la tripla. pe aia nu o mai incerc. :)

rough boy
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de rough boy » 13 Dec 2006, 11:47

Cred ca un avantaj ar fii forma mai bine definita, posibilitatea de a adauga lest pe dedesubt in functie de adancimea la care vrei sa ajungi si bineinteles usurinta montarii.
Am legat si eu cateva dar nu stiu ce rezultate dau ca nu le-am aratat apa.
Eugen, eu cred ca ei se refera la altfel de "tuburi" din materiale speciale pt flytying, unul dintre ele fiind Mylar.
Ai mai jos un link sa dumiresti.
Numa' bine.

http://www.mustad.no/video_pic/TheMinnow.php

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 13 Dec 2006, 12:27

:) mylar este un material pentru corpuri. arata tubular, dar aia e cu totul alta discutie. iar lest poti sa adaugi pe tija carligului daca ai nevoie.

rough boy
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de rough boy » 13 Dec 2006, 12:36

:? Gata am gasit. Eu eram cel nedumirit. Sorry

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 13 Dec 2006, 12:40

http://www.danishflydesign.dk/Sider/Tyi ... ubefly.htm

asta este un tub fly aka fluture.

tu esti tipul cu care am dat demult pe grivita dupa carasei?

rough boy
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de rough boy » 13 Dec 2006, 12:44

Mercy de link, ma gugalisem si eu inainte.
Cand, atunci cand am dat si la Buftea in strapi? Daca da, atunci eu sunt.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 13 Dec 2006, 12:48

dap. stiam nickname-ul de undeva.:) salut!

SD

Mesaj de SD » 13 Dec 2006, 22:29

Luci scrie:sunt mai usor de atasat?!?!- cred ca asta e motivul. Se folosesc cu predilectie la somon dar sigur merg la avatii nostrii
In afara de regele pestilor de apa dulce la tub fly am prins stiuca , biban , avat , ghibortz , platica , babusca si rosioara, cod si sej sub pod la Hammerfest , pastravi de toate culorile… :D
Deci orice rapitor si altele trage la ele nu este batuta in cuie specia… :D

Anul asta am avut o traire… in gura riului Gomak ( nordul Norvegiei ) dadeam dupa artic chair… erau mici cam la 300 gr bucata dar destul de multzi …. veneau odata cu valul de ii vedeam ca in acvariu…. si cum dadea sa se sparga valul fugeau inapoi in mare… va spun am stat si m-am uitat la spectacol citeva minute bune.
Am prins la imitatzie minuscule de shrimp ( tub ) … corp negru cu coada si guler portocaliu
eugen scrie: mi-am facut eu cateva facute pe tuburi din alea de plastic de la
dezavantaje: nu gasesti tuburi (betigasele de toaleta, mina de pix, capetelele de la spite de bicla sunt tot ce-am gasit eu) / tree sa ai inca o scula pe masa de legat, un dispozitiv o sarma sau ceva pe care bagi tubul si sa stea bine, daca nu te calca pe nervi urat cand legi / tree sa folosesti neaparat lac pe spirele de ata de la ambele capete sau sa faci o bordura la tubul din plastic arzand cu bricheta,
Eugen sper ca nu te superi dar nu sint in totalitate de acord cu parerile tale. :D

Tuburi de plastic se gasesc daca cautzi, betigasele de toaleta nu sint asa bune pt ca se rup… pur si simplu nu rezista la efortul supus nici daca sint scurte , dar daca nu ai altceva bune si alea. ( daca dai cu ele spinn fluga rezista destul de bine si astea facute din betigase de toaleta )

Tuburile se pot introduce pe un cirlig cu ochiul retezat mai mare prins in menghina ( idea este sa stea fix ) :wink:
Lac se foloseste si la streamere deci nu este un dezavantaj fatza de ele. :wink:
Bordura este bine sa o faci sa protejeaza capul si coada si il intareste , deci rezista la frecari pe bolovani de pe fundul apei mai mult . :wink:
Facutul de fluturi este pt unii o placere… pt mine este raul necesar…io prefer sa pescuiesc :wink: , de aia ale mele nu sint aratoase ci eficiente si cind le fac am pretentzia sa tzina in timp la gluma… nici nu ma bucur in mod deosebit cind pierd cite una ca stiu ce ma asteapta... tre sa fac alta… pierdere de timp :wink:
eugen scrie: aaa...mai trebuie si un varnis pe care sa-l fololosesti cand legi musca de tipet ca sa blochezi carligul in coada tubului, daca nu o faci se invarte in apa pe tractiune.
Nu-I adevarat… musca se invirte daca nu este facuta dreapta ( descentrata … este rasucita / strimb facuta ).
Eu folosesc fara furtunas de peste 13 ani de zile … pur si simplu la mine musca culiseaza pe lider… si se opreste in nodul cirligului… ( este cel mai bine asa ) as putea chiar sa zic ca se centreaza singura de la sine si inoata mai drept decit daca este cirligul sau ancora initzial fixat…
Fluturele... daca cirligul este fixat cu ajutorul furtunasului sau introdus fortzat in tub... in timpul pescuitului este supus la efort si rasuciri ... se descentraza si ramine asa fara sa aibe posibilitatea de revenire… se va rasuci si vei prinde peste la tub fly cu actiune “ devon “ cind cinta gugustiucu la mine pe maciuca ! sau tre sa ai ochi sa o vezi la timp… ( alta grija... in loc sa te bucuri de pescuit stai cu ochi fix pe musca de parca vrei sa o hibnotizezi... :D )

Citzi dintre voi atzi vazut cu ochi vostri cind pestele da sa indoaie naluca de fundul apei ca sa scape ? ei bine daca ii ramine numai cirligul in gura nu mai are ce sa indoaie ! :D
eugen scrie:in concluzie, presupun ca baietii aia la spey dau mai des cu din astea pentru ca nu au nevoie de recuperari furtunoase si pescuiesc jos in drift cu mustele lasate in curent si mai static cumva si au nevoie de carlige tepene pentru pestii aia mari si puternici
Eu pt ca dau cu fire usoare ( pina in 1100 grain ) si pescuiesc “ lent “ ( vorba ta ) … folosesc de obicei cirlige moi VMC nr 8 ( triple ca stiu cit pot sa trag de ele ) pt ca nu vreau sa las fire si fluturi prin apa si de crap simple pe stinga cind stiu sigur ca nu dau de fund. ( asta pt ca la rege pot sa spun dinainte pe care parte are agatzat cirligul :wink: )

Scrie răspuns