Tub fly

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 14 Dec 2006, 14:55

rege presupun ca-i somon? :)

normal ca nu ma supar ca nu esti de acord cu ce-am zis eu, oricum discutam opinii ca despre asta e vorba, fiecare avem alte experiente in pescuit si gasit alte solutii.

sunt perfect de acord cu argumentele tale apropo de rezistenta mustelor si de avantajul ca ramane doar cu carligul infipt pestele.

de asemenea, inclin sa cred ca ai dreptate cu echilibratul si rotitul, am facut prea putine muste pe tuburi si nu am stat sa analizez problema. eu leg mult cu pene, par doar de capra, ala de de vulpe polara ia mai multa apa si l-am evitat pe chestia asta, dar gandidu-ma mai bine acuma pricep si de ce se leaga mult cu par de vulpe polara mustele pe tuburi, daca iei in calcul treaba cu echilibrarea ala e la fix ca da portanta la aripa.

mi se pare super interesanta treaba cu asezatul carligului lateral sau in sus sa nu agati. nu inteleg deloc cum se face practic sa stea carligul asa, dar presupun ca la alea le intepenesti cumva carligele sa ramana orientate intr-un unghi...? chiar as vrea sa vad o poza pe vreun site, daca se poate.

argumentul cel mai bun ca sa intelegi de ce n-am mai legat tuburi este ca la ce prind eu n-am nevoie de triple. plus ca realmente in orice context prefer un carlig simplu, de obicei de crap, pe criteriul ca inteapa mai bine si intra mai usor.

oricum sa stii ca la noi exista si niste probleme de logistica, ca sa iti faci aici mustelepe care le faci tu acolo e cam greu... eu am gasit in magazine carlige de streamer o singura data intr-un singur magazin din tara, deci sunt intr-o continua cautare de modele de carlige cu ochet si adaptez cum pot si cu ce am. nu mai vorbesc de tuburi.

de asemenea, cam toate materiale de care ai nevoie ca sa dai la musca nu prea le cumperi din magazine de pescuit, ci merceriile, magazinele de jucarii si bricolaje, carrefour si alte din astea.

stii ce gasesti in materie de musca aici? gaturi indiene, carlige de la 10 (rar) la 18, de obicei doar de uscata (din alea de caddis de la arrow care daca le indoi merg si la nimfe), ata de montaj proasta, sarma de plumb prea groasa deci tot la fludor si cupru ajungi, lansete aduse ca sa faca act de prezenta prin magazine si asa mai departe. daca dai la pastrav si lipan si tree uscate si ude te descurci cu ce exista, daca vrei alti pesti, e mai nasol. cel putin asa e in zona mea, baietii din cluj fiind mai mult cu damblaua asta au alte posibilitati.

intrebare: daca lansezi pe spate, clasic, tubul nu-ti culiseaza pe leader inspre inapoi? la mine asta a fost alta problema cu mustele alea, cu varnesh se rezolva doar

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 14 Dec 2006, 17:09

Gata! M-am decis: trebuie sa-mi leg tub flies.
3 motive principale:
- se pot lega pe tub de orice lungime
- in caz de agatatura se pierde doar carligul (tripla)
- in caz de ruptura in dril pestele ramane doar cu carligul (tripla).
Mi se pare f util pt stiuca, unde mi-am facut mereu probleme de unde sa iau carlige mari pt streamere mari, dar se pare ca-s utile si la alte specii.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 14 Dec 2006, 17:12

Cred ca mai e un motiv, da nu vreti sa recunoasteti:
cu tub fly poti sa dai la spinn fluga :lol:

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 14 Dec 2006, 17:51

mihai,

pai leaga-ti iarna asta si ne vedem la vara sa facem una impreuna. pariez o lada de bere ca vom prinde fie nimic, fie acelasi numar de pesti sau cat sa nu aiba nici o relevanta. chit ca tu dai cu tub si eu cu streamer.

serios vorbesc, tu alegi specia si locul si-mi spui cu doua saptamani inainte. ceva apa normala, one day only, ca nu stau bine cu timpul liber de felul meu. asa vedem ce iese.

io-s chiar curios, vad ca dumitru vorbeste cu greutate din experienta, dar sunt capos si nu cred pana nu vad cu ochii mei. deci propun test, practic, concret. te bagi? :)

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 14 Dec 2006, 18:15

Normal ca ma bag.
Cum ziceam varianta cea mai buna mi se pare stiuca. Iar pentru stiuca destinatia mea e clara: in Delta, cum intri pe dreapta! Asta nu-i de-o zi asa ca o lasam deoparte.
Alte variante ar fi bibanii de Alesd (ca-s mai grosi in trup si se zbat sa te traga in apa si printre ei mai sta si cate o cumatra).
Ar mai fi si ceva pastravi mai suparati, dar aia dupa 1 mai. Sa vedem cum sunt apele.
Mai sunt si altele, dar nu ma atrag asa mult.

Stefan Tudose
Moderator
Moderator

Mesaj de Stefan Tudose » 14 Dec 2006, 18:27

Daca vreti un arbitru impartial stiti unde ma gasiti.
WSB Dream Team
www.wsbteam.com

SD

Mesaj de SD » 14 Dec 2006, 18:28

eugen scrie:rege presupun ca-i somon? :)
Da
eugen scrie: de asemenea, inclin sa cred ca ai dreptate cu echilibratul si rotitul, am facut prea putine muste pe tuburi si nu am stat sa analizez problema. eu leg mult cu pene, par doar de capra, ala de de vulpe polara ia mai multa apa si l-am evitat pe chestia asta, dar gandidu-ma mai bine acuma pricep si de ce se leaga mult cu par de vulpe polara mustele pe tuburi, daca iei in calcul treaba cu echilibrarea ala e la fix ca da portanta la aripa.
MihaiV a spus bine cind a spus ca nu iexista material minune… fiecare material are calitatile si defectele lui… si unele si altele este bine sa le folosim in favoarea noastra.
Parul de capra este lung si moale dar are defectul ca se incurca usor… pt muste lungi mai bun este de maimutza ( e plina lumea virtuala de specimente... impuscatzi vo doua ! :D )
Ala sintetic are obiceiul sa sara apa din el la primele lanseuri “ mincinoase “ si usurat il potzi zvirli la distantza mai mare… baiu lui este ca pe cit de usor se usuca … tot pe atit de greu se uda si inoata… ( parerea mea )

Cind vretzi sa facetzi muste cu aripi lungi ca sa nu se incurce dupa cirlig facetzi corpul scurt si folositzi o ancora mai grea sau daca facetzi corpul lung punetzi primul snop de de desupt dintr-un material mai rigid… buctailul este mai rigid ca vulpea polara spre iexemplu, sau daca folositzi triple punetzile o picatura de lipici iexpres la imbinarea bratzelor si nu se mai agatza… lipiciul poate sa contzina putzin sclipici sau sa fie colorat ( rosu )

Vulpea polara este f des adevarat folosit la muste… moale , vioi , rezistent in timp se gaseste im lungimi si culori potrivite ( ideal )
eugen scrie: mi se pare super interesanta treaba cu asezatul carligului lateral sau in sus sa nu agati. nu inteleg deloc cum se face practic sa stea carligul asa, dar presupun ca la alea le intepenesti cumva carligele sa ramana orientate intr-un unghi...? chiar as vrea sa vad o poza pe vreun site, daca se poate.
Pe cadrul tubului ( corp ) se introduce un furtunas de silicon ( cam de 1 cm jumate infipt pe tub iar in cealalta jumatate se infinge cirligul ) , sau ii faci nod universal si il tragi in sus pe orificiul tubului in asa fel sa ramina strins cirligul de tub. ( cind trage pestele daca este mare se stringe ochiul format din fir ) sau ii facetzi un nod spinzurat in fatza tubului ( deci firul este in doua introdus prin tub ,) sau infingetzi cu tupeu ochiul cirligului in orificiul tubului.... :D

Carlige in lateral nu se pun ! in sus ( cel mai bine alea duble dar si simple ) si in jos merg alea simple si alea duble , triplele cu bratzul adaugat in jos... :wink:
eugen scrie: argumentul cel mai bun ca sa intelegi de ce n-am mai legat tuburi este ca la ce prind eu n-am nevoie de triple. plus ca realmente in orice context prefer un carlig simplu, de obicei de crap, pe criteriul ca inteapa mai bine si intra mai usor.
Daca ai de a face cu o specie care are gura osoasa vei observa ca cirligile drepte ( neutre ) cu coada scurta cum sint cele de crap … de ce tragi mai tare de ele de ce iese din gura pestelui mai repede… ( facetzi proba vedetzi cu ochi vostri… legatzi un cirlig de un fir si infingetzil in ceva fix, scindura… targetzi de fir… datorita unghiului de tractare se scoate nu se infinge… )
De acea am zis pe stinga… adica cirligul nu este bun sa fie drept…neutru… ci pi stinga sau pi dreapta ( facetzi acelasi test… de ce tragi de ce se infinge mai tare ) :D

eugen scrie: oricum sa stii ca la noi exista si niste probleme de logistica, ca sa iti faci aici mustelepe care le faci tu acolo e cam greu... eu am gasit in magazine carlige de streamer o singura data intr-un singur magazin din tara, deci sunt intr-o continua cautare de modele de carlige cu ochet si adaptez cum pot si cu ce am. nu mai vorbesc de tuburi.
Orice furtunas merge.. io am facute din cabluri de antene…etc… nicidecum de la magazine…
eugen scrie: de asemenea, cam toate materiale de care ai nevoie ca sa dai la musca nu prea le cumperi din magazine de pescuit, ci merceriile, magazinele de jucarii si bricolaje, carrefour si alte din astea.
De acord cu tine si aici pescari sint inventivi si practici… orice merge numai sa indeplineasca misiunea… :D
eugen scrie: intrebare: daca lansezi pe spate, clasic, tubul nu-ti culiseaza pe leader inspre inapoi? la mine asta a fost alta problema cu mustele alea, cu varnesh se rezolva doar
Nu ! niciodata… n-are cum daca miscarea lansari este cursiva :D

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 14 Dec 2006, 18:35

acuma mai vrei si pe ape pe care le cunosti tu. nu e cinstit!!! :)

glumesc, eu sunt de acord oriunde vrei tu numa' sa te hotarasti sa ai timp sa-ti faci o colectie de tub flies. alesdu e ok din partea mea, ar putea fi si ceva baraje pe langa sibiu, mai la jumate de drum ca sa zic asa. numa' sa-mi zici cu doua saptamani inainte.

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 14 Dec 2006, 19:09

Si la Sibiu e bine. Habar n-am ce e in barajele alea, dar pana atunci tot aflu eu ceva. :lol:

Si "arbitrul" are niste ape interesante pe care inca nu le=am vizitat. :lol:

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 14 Dec 2006, 20:19

eu n-am incredere in stefan ca arbitru. dupa parerea mea se baga numa' cu gandul la lada de bere care sta nesupravegheata cand noi o lalaim cu pescuitu'.:D

SD,
acum am inteles ce zici cu carligele indoite. si eu le indoi asa pe alea cu tija lunga din acelasi motiv. alea de le zic eu de crap sunt deja indoite, ma refer la cele care se folosesc in monturile pentru boiles.

uite o idee misto pe care am inceput sa o aplic ca sa mai scap de agaturi si de alge agatate pe carlig. cred ca la voi cum faceti barba din aia sub tub merge la fix. silicon din ala transparent pentru reparatii la chiuvete si tevi de baie, indiferent din ce e facuta musca dai putin peste cateva fibre care vin in dreptul deschiderii carligului sa le faci mai rigide, cumva curbat in forma burtii.

tree lucrat cu mana umeda de apa cu sapun lichid si dat numai putin sa impregnezi un smoc subtire, nu schimba cu nimic aspectul ca-i transparent daca tii la culori si nici nu ingreuneaza. cand se loveste musca de obstacol sare peste dup-aia, ca si cum ar fi in week guard din mono dar nu mai stai sa-l legi si sigur se lasa cand da pestele. sa incerci...si sa-mi zici ce parere ai.

Scrie răspuns