tipuri de muste-entomologie/flytying

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

bogdans
senior
senior

tipuri de muste-entomologie/flytying

Mesaj de bogdans » 24 Noi 2008, 19:56

Salutare la toti muscarii,
Din primavara vreau sa incep si eu pescuitul la MA,am tot felul de variante de rauri, mari,mici, Dunare..deci cam orice..in principal clean, pastrav, vreo mreana :shock: si ce mai intra..sper eu sa largesc orizontul cu Ma-ul
Am gasit informatii despre muste dar tot cam imprastiate asa...si nu prea le inteleg:
- vad ca se mpart in ude si uscate..ok..dar apoi apar nimfele (niste gagici din legende care sunt cam ..dezbracate asa, pene mai deloc,etc),parasutele :shock: (astea-s alea care cer bani), CDC-uri :shock: deja m-am blocat..mayfly,sedge,Emrgers,Terrestrials, poate cineva sa ma lamureasca cam la ce-s bune toate parasutele astea..care-s umede si care tre' sa fii cu vaselina la tine :lol: ..cam cat se scufunda alea umede,ce imita fiecare caegorie,in ce perioade ale anului apar la noi..un fel de entomologie sau cum ii spune(am vazut eu un filmulet despre asta dar desi aveam numa 10 la biologie nu mi-au prea placut insectele ca-s multe rau si la unele sunt chiar alergic :( )..dar acu se cere daca vreau sa muscaresc,nu?
O lectie de entomolgie
P.S.si ca o ultima informatie(ca tot visez noaptea),cati v-ati facut piercinguri la primele lectii de cast?..ma sperie ca o musculita care-i doatata si cu contra sa ma strapunga pe undeva prin moaca(ma gandesc mai ales la o intepare falsa ca lacasting mai judeci si tu pe ce directie tragi si lansezi dar la intepare cam reactionezi insinctiv si am vazut ca firul sare cam usor de pe apa)

Michael
Moderator
Moderator

Re: tipuri de muste-entomologie/flytying

Mesaj de Michael » 24 Noi 2008, 20:01

bogdans scrie: P.S.si ca o ultima informatie(ca tot visez noaptea),cati v-ati facut piercinguri la primele lectii de cast?..ma sperie ca o musculita care-i doatata si cu contra sa ma strapunga pe undeva prin moaca(ma gandesc mai ales la o intepare falsa ca lacasting mai judeci si tu pe ce directie tragi si lansezi dar la intepare cam reactionezi insinctiv si am vazut ca firul sare cam usor de pe apa)
he he, la primele sedinte de casting, merem cu casti de moto cu viziera coborata :lol:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 24 Noi 2008, 20:15

nu rade..tre' sa avem cel putin 25 m distanta unul de altul cand mergem pe rau..hai ca pe iarba lasam mustele acas si un bici peste falci n-o fi mare lucru dar piercingul e mai dureros,de-aia unii care zic ca-s performanti dau cu barbless:)

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 24 Noi 2008, 21:07

uscate ...plutesc pe suprafata apei
ude....intre ape la diverse niveluri de adancime
nimfe ....imita larve care de obicei sunt pescuite pe fund dar pot fi pescuite si la alt nivel

asta asa mai schematic ca tot pari tu cam bulversat...in rest ce ceri tu mai sus in cateva cuvinte....ar insemna sa ti se raspunda cu o carte intreaga...asa ca ia-o si tu pas cu pas iar de priceput ai sa le pricepi incet din mers daca chiar te va pasiona :wink:
ca sigur nu o sa stea nimeni acum sa-ti scrie un roman intreg :) baga si tu mai... punct cu punct... :)

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 24 Noi 2008, 21:13

cat despre percinguri...pana ajungi la carlige de 2/0 nu trebuie sa-ti faci probleme ...ies usor si nu prea simti ...dar de la 1 1/0 2/0 in sus trebuie sa-ti faci probleme mai ales daca patrunde si contra.... :wink: :)
...asa umblam eu pe scuter prin Italia cu penele fluturandu-mi in antebratul drept ...grabindu-ma acasa sa iau patentul... :)
...ca na vroiam eu sa le arat italienilor cum se prind baracude la marea ionica... :? :)

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 24 Noi 2008, 21:43

mai dragos,cu piercingurile m-ai lamurit e nasol
eu ma refeream la toate denumirile astea englezesti,cadies,sedges,parachutes(sa nu folosesc ordinarul romanesc),eu ma gandec ca e o istorie intrega de explicat dar ca incepator unde sa caut informatii?daca-mi spui tu cartea o cumpar...sa ma lamuresc si eu care cu ce difera, care ce imita..ok.nimfele sunt un fel de stadii ale insectei,banuiesc ca mai spre primavara merg...ca am mai dat si eu la scorobete si alte dihanii de pe sub pietre de care ma speriam ca ma musca.dupa aia sunt inaripate..le mai cresc si ceva picioare poate,am gasit un articol dar cam slabut despre tipurile de insecte care se metamorfozeaza sub ape...si asteacred ca-s principale in pescuit la musca,nu?mai sunt terrestrails..furnicutze si alte lighioaie care pica pe apa intamplator dar in anumite zone si seasons merg bine
Ast ami-ar prinde bine..era un reportaj ceva in ..infopescar cred unde explica genurile..dar foartew pe scurt..thricomonas..asa arata in stadiul de,asa arata ain stadiul de(bine ..asta deja-i periculoasa),primavara e asa,vara e asa..dispare toamna
Si..mai am o chestie..stiu ca insectele sunt cele mai adaptabile(pana si pastravul are culori difertite de la apa la apa si e totusi peste)..am vazut la diversi legatori diverse muste cu aceeasi denumire dar ceva particularitai, culori diferite, puncte, mai flocoase sau mai putin,depinde de zona?chiar asa diferite sunt insectele si de la N laS UD SI e-v?..si conteaz mult diferenta de culoare, pattern,marime?sau classicul e classic..nu are el ochiul asa bun sa bage de seama ca musca-i fabricata in Us sau in Europa de V daca e aceeasi specie sau e una adaptata mai la 20 km spre est?

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 24 Noi 2008, 21:58

cred ca esti pe aproape cu ochiul pestelui... :)
la woblere era o vorba.....''naluci facute sa prinda pescari ...nu pesti...''
si in cazul mustelor se exagereaza ...uneori chiar prea mult... :wink:
insa tinand cont ca majoritatea muscarilor isi leaga muste...diversele tpuri fac mai placuta preocuparea... :)
cand am inceput eu la fly insa nu m-a interesat in nici un moment exact originea mustei ....m-a preocupat mult sa lansez si sa prind...iar mustele le alegeam si eu dupa marime si culoare....si am prins ...abia apoi m-am imbolnavigt de tot dupa drilul cu cativa pastravi de juma de kg :wink:

un fel de norocul incepatorului ...insa a fost fatal... :)
rstul pe parcurs si nici acum nu pot spune ca ma documentez in amanunt cum nici pestii nu stau sa studieze in amanunt o musca.. :wink:
...adica de multe ori se exagereaza cu amanuntele :wink:

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 24 Noi 2008, 22:41

deci : insecte sunt milioane de feluri pe lumea asta… imaginatia pescarului insa poate fi mai bolnava de atat :D
una peste alta pestii care se hranesc cu astfel de lighioane vizeaza in principal insecte care isi petrec o parte cat mai insemnata (macar tineretea) in apa sau in preajma ei,… dar sunt situatii in care nu refuza si vietati de acelasi gen, care sunt in excursie pe acolo si dintr-un motiv sau altul naufragiaza pe luciul apei…
concret, treaba devine si mai larga gandindu-ne ca de fapt vietatile astea nu sunt numai insecte, noi doar le denumim generic asa, dar ele pot fi la fel de bine si arahnide (paianjeni, acarieni) sau pur si simplu viermi de tot felul care niciodata nu devin altceva, sau chiar pestisori mici, ca si tot ce e mic, incape in gura pestelui si misca sexy… de pilda sorecutzii... :D
luind totusi in principal insectele in vizor astea au de regula 4 stadii de dezvoltare: ou, larva, nimfa(pupa) si adult…
artificialele cu care dam dupa pesti imita in principal stadiile astea respectiv:
eggs, sparkle pupa, etc = se incadreaza la nimfe
tot la nimfe se incadreaza si tot felul de Worms, larve de caddis (cam ca scorobetii), diferiti racusori, shrimpi si alte lighioane care umbla pe fundul apei (Rhyacophyla, Hydropsyche, etc)
si tot la nimfe se incadreaza si nimfele , :D , adica pupele, adica stadiul de dezvoltare dintre larva si adult.
uscatele in general imita insect adulta care de obicei zboara si care is atatea modele cat permite gradina domnului… sedgeurile sunt doar o varianta de uscata si imita zburatoarele care in pozitie de repaus isi tin aripile adunate ca fluturii de noapte (molii)
udele imita orice: pot sa imite adulti care s-or inecat, sau paianjeni, sau pot sa imite emergeri si/sau mayflyuri, sau pot sa fie pestisori…
ce sunt emergerii ? pai…
ziceam ca sunt 4 stadii de dezvoltare principale ale insectelor… da ! insa mai sunt de luat in seama stadiile de trecere dintr-o etapa in alta de dezvoltare ale insectelor… un fel de stadii intermediare, care nu dureaza mult, si in care de obicei, insecta este mai expusa dusmanilor, caci mijloacele de aparare ale stadiului vechi le-a pierdut, iar pentru stadiul nou inca nu le-a dobandit… emergerii aia sunt ! adica ceva care nu seamana nici cu una nici cu alta…
mayflyurile sunt tot asa o chestie doar ca imita stadiul iesirii adultului din pupa si care e gata sa-si ia zborul… daca mai apuca…
cam asta ii…
ce mai voiai sa stii ? aaa.. terrestrials: aici intra toate insectele care nu au treaba cu apa si care ajung intamplator si accidental sa cada in apa…: gandaci, lacuste, greieri, cosasi, furnici, miriapozi, omizi...etc…
ar mai fi vreo doua/trei categorii: dragons si damsels – aici gandeste-te la libelule, Calu Popii de ex…
si Lecces – astea is ceva lipitori…
restul ? parasute, clasice, CDCuri, buzzeri, stonefly… fitze, imaginatie bolnava, alimentata de vanzatorii de materiale flytying :D… gradina e mare !
totusi is bune ca toate imita ceva !
ar mai fi de zis…
lamurit ? :D

PS : "umedele" ... cred ca sunt niste femele de insecte fooaaarte excitate ! :lol: :lol: :lol:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 24 Noi 2008, 23:57

bogdans scrie:...am vazut la diversi legatori diverse muste cu aceeasi denumire dar ceva particularitai, culori diferite, puncte, mai flocoase sau mai putin,depinde de zona?...
nu depinde de nici o zona ...
unii legatori pur si simplu nu reusesc sa copieze modelul clasic, altii vor sa improvizeze, sa-si puna "amprenta" pe musca...
fiecare cand leaga percepe "aratarea" in felul lui,... apoi depinde cat il ajuta mana...
mai sunt unii care tinand cont de elementele constructive ale mustei strecoara cate un semnalizator (pentru pescar sau chiar pentru peste - caz in care ii zice hot spot )...
in final e important daca musca aia prinde peste, daca da... inseamna ca e buna ! daca nu... te poti lauda cu ea in cutie :lol:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 25 Noi 2008, 09:27

si uite asa urmasul lui Sadoveanu nu a putut rezista (cum ma asteptam de altfel) si deja ti-a prezentat Prefata la romanul de care aminteam mai sus :)
...tu nu-l scapa ....bate-l la cap sa inceapa capitolul 1 pana nu-i moare inspiratia :wink: :)

p.s....cum a spus si MIky de la modelele de baza multi aduc diverse ''adaosuri'' fie din greseala fie dorind sa scoata in evidenta anumite caracteristici ale mustei cu scopul de a stimula interesul si atacul pestelui... :!:

Scrie răspuns