tipuri de muste-entomologie/flytying

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 25 Noi 2008, 15:36

miky scrie:
bogdans scrie:...am vazut la diversi legatori diverse muste cu aceeasi denumire dar ceva particularitai, culori diferite, puncte, mai flocoase sau mai putin,depinde de zona?...
nu depinde de nici o zona ...
unii legatori pur si simplu nu reusesc sa copieze modelul clasic, altii vor sa improvizeze, sa-si puna "amprenta" pe musca...
fiecare cand leaga percepe "aratarea" in felul lui,... apoi depinde cat il ajuta mana...
mai sunt unii care tinand cont de elementele constructive ale mustei strecoara cate un semnalizator (pentru pescar sau chiar pentru peste - caz in care ii zice hot spot )...
in final e important daca musca aia prinde peste, daca da... inseamna ca e buna ! daca nu... te poti lauda cu ea in cutie :lol:
Conteza enorm, dupa cu bine zici, sa legi muste care seamana cu ce zboara pe acea apa! Eu stiu cazuri de muscari care au cumparat din Franta colectie de 60 muste legate de un mare muscar, posesor de cocosi din aia rari si scumpi, si care muste se dovedeau fantastice pe marile rauri din Franta centrala - Allier, Dordogne etc. Cand le-a incercat aici la noi pe Raul Mare, pe Sebes, Lotru etc a constatat ca se putea spala pe cap cu ele! A prins doar la cele 4-5 modele clasice gen sedge, march brown etc. Restul nu erau adaptate la pastravii nostri! La fel, daca iau mustele facute de taranii din Clopotive din par de caine sau capra si dau cu ele pe Allier cred ca merg mai mult sa ma plimb la aer curat! :lol: Ce parere aveti?

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 25 Noi 2008, 16:55

Nu cred sa nu ai tu vreo doo rame si vreo trei scorobeti la tine pentru zile negre. :lol: :lol:

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 25 Noi 2008, 21:16

Da Miky, in mare parte m-ai lamurit, cam asta vroiam s-aud..in general cand m-apuc de ceva imi place sa ma documentez inainte.si pana la urma musca e cea care atrage pestele nu batzul sau ruleta
Deci mayfly si emergerii sunt ceva stadii intermediare..si..lipsite de aparare..atunci daca-i prinzi momentul il nenorocesti, hm?:) am vazut eu niste filmulete ..dar nu asta ma intereseaza sa dau boomul:)
Interesul meu era in primul rand ptr a sti cam in ce perioade ale anului cu ce tip de muste sa-ti incerci norocul..cred ca e un punct de plecare decat sa-ti cumperi tone de muste ,sa nu stii care in ce perioada apare,pe ce ape exista si sa te apuci sa le-ncerci pe toate,
Cam asta am patit la spinning pana mi-am dat seama ce merge..am si acum voblere linguri,rotative etc care stau in geanta si n-au prins nimic...findca n-au fost gandite ptr apele pe care pescuiesc..
DAR..mai sunt unele care nu imita absolut nimic cunoscut (cel putin ca si culoare) si prind cand cele naturale nu..genul firetiger,clown,redhead..se intampla asta si la muste?(teoreticienii ar zice ca este o combinatie de culori care strimuleaza agresivitatea...dar eu la pastrav n-am reusit niciodata asa i-o stimulez cu asemena chestii)..findca clasicele imi par totusi ..autohtone, banuiesc ca multe au fost facute de englezi (sau macar europeni) care au in mare parte aceeasi clima ca si noi si nu au cine stie ce insecte exotice cu culori super stridente
Mai am o intrebare...scorobetele cam prin ce luna iese la suprafata ca si adult si cum arata "impanat"..eu tin minte ca-i gaseam inca in tunelele lor sub pietre pana spre mijlocul verii (dar nu-mi mai amintesc bine ca n-am mai pescuit de copil),apoi gaseam doar carapacele lor goale..si inainte sa-si faca carapace aratau cam la fel, dar putin mai subtiri si cu picioarele parac mai intinse pe corp, nu numai pe cap cum au cand sunt in cochilie
Si second :D sunt niste tantari de apa..pe raurile unde merg sunt multi tare la un moment dat.corpul mic, picioare lungi.si viteza tata!..pastarvul ajunge sa-i prinda vreodata?ca par tare siguri pe ei cand se plimba pe oglinda apei?..sau chiar daca nu-i prinde ..o musca de genul ala care merge mai "ranita" ii poate tezi interesul?

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 25 Noi 2008, 21:48

Scorobetele e larva de burlau din ce stiu eu. (Phryganea Grandis).
Daca dai un google (imagini) dupa denumirea latineasca vei gasi poze cu insecta adulta si chiar imitatii.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 25 Noi 2008, 22:13

aici poti sa vezi cam cum ii pe viu cu mayfly si emergerii:
http://www.youtube.com/watch?v=XDTMFVHxXLk&feature=user

si aici vezi tot ce ai vrut despre scorobeti si ce vor ei sa devina... in ce perioada ? undeva din sfarsitul lui mai pana prin august septembrie
http://www.flyfishingnc.com/learning/en ... mology.php

tantarii aia la cat is de rapizi n-au nici o sansa in fata unui peste flamand...

sigur ca se intampla ca pestii (pastravii) sa mai traga si la muste fantezii, adica care nu seamana cu nimica...

... si da! exista anumite detalii si culori care ne place sa credem ca sunt iritante si stimuleaza atacul...dar alea greu o sa le obtii de la un muscar, macar si pentru ca fiecare dintre noi crede ca-s altele decat stiu ceilalti :lol:
eu ti le-as spune da' mi-e ca citeste si dragos si afla :lol: :lol: :lol:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 25 Noi 2008, 22:48

hm... si eu care ti-am aratat ,,emergerii,,lui Istvan ...
...si ''emergerii'' mei pe carlig de 8-10 care trbuie sa-i scoti tocmai din fundul gurii lipanilor :!: :) ...
...si soricutul pentru Popesti.... :?
iar tu....mai ma si puneai sa-ti leg clasicele portocalii la lumina lumanarii....si cand colo stimulatorii ii tineai ascunsi :?
bine....las ca mai apari tu cu vreun pisoi...sa vedem ce mai faci cu el :twisted:

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 25 Noi 2008, 22:52

oricum am facut in ultimul timp niste ''speciale'' abia astept sa le testez.... :) binenteles ca uscate... :wink:

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 25 Noi 2008, 22:56

dragos, pentru fericirea unui pisoi d-ala sunt gata sa-ti spun orice vrei... uite:

le place portocaliul ... :lol:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 25 Noi 2008, 23:02

Fario ...eu cred ca aia cu 60 de muste din franta din care au prins doar vreo 10 ....mie mi se pare tot cam poveste ...da-le naibii de muste ca doar nu erau de pe Marte ... :)
eu cred ca cel putin jumate din modele puteau sa semene cu ceva de la noi si binenteles sa prinda peste ...ba chiar 80 %... :wink:
iar pestele se uita si el dupa ele in fuga asa dupa un contur ...o silueta ...un pic de culoare ....doua aripioare... :wink: ....
... dar sa nu crezi ca al naibi e entomolog si cauta sa-i gaseasca locul in catalog si abia apoi ...o gusta... :wink:
cred ca totusi cam exageram cu suprarealismul...
...unde sunt de acord cu apropierea cat mai mult de natural....pe lacurile alpine.....dar aia e alta mancare de peste :idea:

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 25 Noi 2008, 23:04

Miky...da portocalele nu le place...??? :?

Scrie răspuns