Da Miky, in mare parte m-ai lamurit, cam asta vroiam s-aud..in general cand m-apuc de ceva imi place sa ma documentez inainte.si pana la urma musca e cea care atrage pestele nu batzul sau ruleta
Deci mayfly si emergerii sunt ceva stadii intermediare..si..lipsite de aparare..atunci daca-i prinzi momentul il nenorocesti, hm?:) am vazut eu niste filmulete ..dar nu asta ma intereseaza sa dau boomul:)
Interesul meu era in primul rand ptr a sti cam in ce perioade ale anului cu ce tip de muste sa-ti incerci norocul..cred ca e un punct de plecare decat sa-ti cumperi tone de muste ,sa nu stii care in ce perioada apare,pe ce ape exista si sa te apuci sa le-ncerci pe toate,
Cam asta am patit la spinning pana mi-am dat seama ce merge..am si acum voblere linguri,rotative etc care stau in geanta si n-au prins nimic...findca n-au fost gandite ptr apele pe care pescuiesc..
DAR..mai sunt unele care nu imita absolut nimic cunoscut (cel putin ca si culoare) si prind cand cele naturale nu..genul firetiger,clown,redhead..se intampla asta si la muste?(teoreticienii ar zice ca este o combinatie de culori care strimuleaza agresivitatea...dar eu la pastrav n-am reusit niciodata asa i-o stimulez cu asemena chestii)..findca clasicele imi par totusi ..autohtone, banuiesc ca multe au fost facute de englezi (sau macar europeni) care au in mare parte aceeasi clima ca si noi si nu au cine stie ce insecte exotice cu culori super stridente
Mai am o intrebare...scorobetele cam prin ce luna iese la suprafata ca si adult si cum arata "impanat"..eu tin minte ca-i gaseam inca in tunelele lor sub pietre pana spre mijlocul verii (dar nu-mi mai amintesc bine ca n-am mai pescuit de copil),apoi gaseam doar carapacele lor goale..si inainte sa-si faca carapace aratau cam la fel, dar putin mai subtiri si cu picioarele parac mai intinse pe corp, nu numai pe cap cum au cand sunt in cochilie
Si second

sunt niste tantari de apa..pe raurile unde merg sunt multi tare la un moment dat.corpul mic, picioare lungi.si viteza tata!..pastarvul ajunge sa-i prinda vreodata?ca par tare siguri pe ei cand se plimba pe oglinda apei?..sau chiar daca nu-i prinde ..o musca de genul ala care merge mai "ranita" ii poate tezi interesul?