novice ...

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Avatar utilizator
anem
veteran
veteran
Mesaje: 3046
Membru din: 30 Mar 2006, 11:54
Localitate: carpi

novice ...

Mesaj de anem » 29 Aug 2006, 08:25

salut ... de 5,6 zile incoace am intrat si eu oarecum in lumea pescuitului cu musca artificiala ... am fost si am si incercat, parca e mai dificil decat ma asteptam eu sa fie dar nah.

am primit cadou :
lanseta Cormoran Speciland 2,60 clasa 5
mulineta Okuma clasa 5
fir Ron Thomson Axeleretor ( parca ) DT5 Floating....

acum, as vrea si eu sa intreb pe cei mai experimentati, cu ce musculite se preteaza cel mai bine combo-ul acesta.... adica ma intereseaza in mod special uscatele ... se poate pescuii si cu asha ceva... si cam ce pesti sa vizez cu batul asta?


va multumesc anticipat
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

Avatar utilizator
bondan
senior
senior
Mesaje: 382
Membru din: 29 Mar 2005, 09:26
Localitate: Cluj
Contact:

Mesaj de bondan » 29 Aug 2006, 10:25

Nu sunt un specialist, dar o sa-ti impartasesc cu placere din experienta mea. Combo-ul de clasa 5 este destul de universal si cu un combo asemanator am inceput si eu. Nu dispera, ca se invatza incet incet sa simti firul, lansarile.
Eu am pescuit cu el in special la uscate, deoarece e stilul meu preferat, dar si la ude si am incercat si la nimfa dar nu mi-a iesit mare lucru. :oops: .
Am luat clean atat pe rau cat si pe lac, pastrav, lipan, albituri. Am incercat si la streamer dar fara succes. :oops:. Dupa primele capturi, si dupa ce inveti sa lansezi cat de cat s-ar putea sa-ti creeze dependenta :). Dupa ce o sa pescuiesti o vreme, se poate sa-ti dai seama de ce anume ai nevoie de la un bat de musca, la mine cel putin asa a fost.
Eu am pescuit si cu musculitze foarte mici (pe carlige 20 - 24), dar cel mai bine mi s-a parut ca se comporta la muste de 12 - 16. Nu mai stiu exact linkul, dar ori aici pe site, ori pe flytying.ro am citit un articol in care se specifica fiecare clasa cam ce marime de musculitza arunca cel mai bine.
Daca mai ai intrebari, just shoot.

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 29 Aug 2006, 12:56

Valabil ce a zis Bondan. Poti prinde orice peste, poti pescui la uscata, uda, nimfa, streamer. Uscatele cele mai potrivite batului cred ca sunt cele pe carlige de la 10 al 14, dar poti pescui si cu alte marimi.
Mai intreaba pe masura ce apar problemele.

Avatar utilizator
bondan
senior
senior
Mesaje: 382
Membru din: 29 Mar 2005, 09:26
Localitate: Cluj
Contact:

Mesaj de bondan » 29 Aug 2006, 13:14

Uite ca am gasit si un articol ce te poate ajuta in alegerea batului:

http://www.flytying.ro/index.php?article_id=56

si in acelasi timp pt a intelege inca putin din capacitatile batului care il ai.

Avatar utilizator
crisp
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 254
Membru din: 10 Dec 2004, 15:34
Localitate: Bucuresti

Mesaj de crisp » 29 Aug 2006, 13:51

Poti sa pescuiesti cu ce vrei tu, trebuie sa experimentezi cat mai mult cu muste ude sau uscate, cu variante de catalog sau nu, cu mici streamere - la nimfe nu ma pricep. Totusi, pescuitul la uscata este cel mai spectaculos, daca te duci la clean incearca muste in diverse culori mai deschise sau mai inchise. din experienta proprie pot sa-ti spun ca f eficienti la clean sunt gandacii din spuma mai complicati sau f simpli, totusi rata rateurilor este ridicata datorita flotabilitatii acestora.
Ex de gandac: carlig 12-14, ata portocalie, corp paun, peste care vi cu spuma - arata cam ca un gandac de colorado. Am un "discipol" care a prins clean de 36 cm cu un astfel de gandac legat pe carlig de 10 cu corp din ata de cusut (a fost alegerea lui) rosie. - stiu ca dimensiunea pestelui (36 cm) nu este impresionanta dar raul pe care pescuiesc - de ses - are latimea de 3-4 m cu rare ochiuri de 7-8 m iar adancimea nu depaseste 1 m, noroc ca mama natura (SARU'MANA SEFA CA NE SALVEZI) a plantat pomi pe maluri iar crengile si radacinile acestora ofera sansa supravietuirii acestor pesti.
o alta musca la care am prins in urma cu o saptamana cand apa era mai calda : coada gri, corp dubbing tot gri si hackle gri sau grizzly.
in ac we probabil datorita scaderii temperaturii au preferat muste mai inchise la culoare adica mult cunoscutul coachman - corp paun si hackle roscat.
Alta musca bunicica si extrem de simpla: omida - iei carligul si bagi spira langa spira un whithing grizzly (de la Luci), eu unul am tuns un pic perii din partea de jos si i-am vopsit cu un marker permanent negru.
O musca (mai mult streamer)la care am prins toamna in special:
Coada cateva fire albe - merge si blana de iepure - corp galben lucios (floss) si spiralat cu un grizlly (adica montaj palmer).
Am mai prins si la un fel de viespe corp negru spiralat cu galben (floss) si hackle negru + o codita tot neagra.
Mai merge si red tag - coada matase rosie corp paun si hackle roscat (tot de la luci).
Nu stiu ce sa-ti spun de arhi-cunoscuta black zulu, nu am prins cu ea decat trei fate de doi ani incoa'.
Alte sfaturi: fa-ti un forfac cat mai lung minim 2 m chiar daca esti incepator in casting - lansare si chiar daca raul este mic. Pune o sg musca o vei lansa mai usor si in plus vei evita incurcarea leader-ului (asta o spune unul care a inceput cu doua muste, respectiv je). e bine sa ai cu tine in lipsa de amadou (are acelasi Luci) ceva servetele pt a usca (cat de cat) mustele si o punga in care sa le pui dupa folosire ca sa nu le arunci pe jos sau sa le bagi ude in buzunare. Iti recomand si un mincioc - se improvizeaza f usor dintr-o sarma mai groasa sau mai frumos, dintr-o racheta de tenis veche - vei evita astfel sa pierzi muste, pesti sau confortul incaltarilor uscate.
In ceea ce priveste lansarea snurului, iti mai retin atentia cu doar doua greseli frecvente pe care incepatorii le fac: una nu lasa lanseta pe spate mai mult de ora 1 (traiasca Mel Krieger) iar a doua - din dorinta de a evita defrisarea sa nu fi tentat sa arunci snurul catre in fata prea repede, lasa-l saracutul sa se intinde in spate pt lansari mai lungi. At cand natura nu permite poti sa-l bruschezi un pic mai repede catre in fata dar nu prea tare ca trimiti mustele pe orbita.
In alta ordine de idei SNUR INTINS!!!

Avatar utilizator
anem
veteran
veteran
Mesaje: 3046
Membru din: 30 Mar 2006, 11:54
Localitate: carpi

Mesaj de anem » 29 Aug 2006, 14:40

si ca o alta intrebare sa zic asha.... ce parere aveti despre lanseta... e buna sau e doar ceva de inceput...
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 29 Aug 2006, 14:53

orice lanseta e buna. tu du-te la peste si distreaza-te cu echipamentul pe care il ai la indemana, ca asta conteaza.
spor la treaba si snur intins!

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 29 Aug 2006, 15:17

d4md3od scrie:si ca o alta intrebare sa zic asha.... ce parere aveti despre lanseta... e buna sau e doar ceva de inceput...
FB

Avatar utilizator
anem
veteran
veteran
Mesaje: 3046
Membru din: 30 Mar 2006, 11:54
Localitate: carpi

Mesaj de anem » 29 Aug 2006, 16:52

in sfarsit aud si o vorba buna despre lansetele din Europa.....ca pana acum toata lumea vorbea doar despre St. Croix, G.Loomis , Cabela's etc.... lansete care o fi ele bune dar nu chiar toata lumea si le permite....

merci .... :)

despre firele Ron Thompson nu am auzit sa fie tocmai bune, dar macar pana invat.... sunt ok ... :)
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

Avatar utilizator
anem
veteran
veteran
Mesaje: 3046
Membru din: 30 Mar 2006, 11:54
Localitate: carpi

Mesaj de anem » 29 Aug 2006, 16:54

aha... si merci lui Bondan ptr link si tuturor celor care mi-au raspuns si mi-au mai dat un sfat.... parca e putin mai diferita lumea pe aici decat pe alte sectiuni ale forumului ...

in continuare orice sfat este binevenit ... :)

merci
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

Scrie răspuns