novice ...

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

bondan
senior
senior

Mesaj de bondan » 29 Aug 2006, 17:09

Pai eu pana acuma am pescuit cu cel mai ieftin bat, 2.55, fibra de sticla, si bineinteles cu un Ron Thompson care il ai si tu, DT5F. :). Stai linistit ca pestele a intrat. Important e sa-ti placa si apoi vezi tu daca vrei si-ti permiti altceva.
Eu tocmai mi-am achizitionat ceva mai bun, dar numai maine imi ajunge firul, eventual dau detalii dupa prima partida de pescuit cu noile unele. Dar timp de 2 ani, combo-ul de inceput m-a slujit cu credintza. Si o sa o faca si de acuma incolo, ca am de gand sa pun un fir scufundator pe el si sa ma distrez la stremeare.
Important e sa fii pe malul apei, sau pe apa daca ai norocul sa ai barca, si apoi placerea vine. :)

RIon
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de RIon » 30 Aug 2006, 08:47

Eu zic ca daca ai apa unde sa fie peste, poti prinde aproape cu orice, mai ales daca ai pe cineva langa tine sa te indrume, macar pret de 5-6 partide, cu privire la casting, forfac, alegere muste si citire apa, alegere locuri, deplasare prin apa, echipament pentru acest lucru.

Apoi, in timp, in functie de resurse financiare si necesitati (chiar ocazii, ca si in cazul meu), iti vei putea modifica alegerea initiala, doar sa ai ocazia sa testezi si ceva ,,de firma".
Eu am beneficiat de aportul resurse/necesitati/ocazii si am trecut de la bat Baracuda, mulineta la fel si fir Ron T, la St.Croix (2.7m, clasa 5, 4 segmente), fir Cortland 333+ DTF 4 si mulineta ,,care nu scartaie" - cadou de la Luci.

Dieferenta se simte, mai ales la fir - RT a inceput sa aiba memorie dupa vreo 4 partide, adica sta spiralat, facand aproape imposibila o lansare buna la mai mult de 4m.

Incearca de la vreun mentor care va putea sa mearga cu tine la peste, un bat de firma si vei face repede diferenta; petrece putin timp acordand atentie modului in care acesta face casting-ul, leaga muste, cauta locurile pe apa etc., meseria se fura :)

Atentie la leader (cele impletite sau conice au avantaj) si la marimea mustelor. E suficient sa pescuiesti cu o singura musca pentru inceput, si sportiv :D

Muste am de la Luci (90%) incluzand Devaux, George M (cateva, dar SUPER PRINZATOARE - pe care ti le recomand ca nume: Royal Coachman pentru Pastrav si Clean, si Watencourt (sper ca asa se scrie) pentru Lipan), Red Tag si Black Zulu pentru Clean, nimfe cehesti si ureche de iepure, pe care le-am procurat (mai nou) in variante imbunatatite si testate, de la Zsolt G, plus ceva gandaci de spuma primiti de la Mihai Veg.

Pentru inceput, cateva muste in varianta parasuta te vor ajuta extrem!!
Sa nu uitam ochelarii polarizati, in varianta galbena, de rau, fara de care cred ca ar scadea sub 50% rata de intepare :)

And... catch and release ;)

crisp
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de crisp » 30 Aug 2006, 13:07

d4md3od scrie:si ca o alta intrebare sa zic asha.... ce parere aveti despre lanseta... e buna sau e doar ceva de inceput...
Cum se spune cat dai atata face, totusi pt inceput e buna snurul n-ar fi rau sa-l schimbi dar daca nu dispui de fonduri merge si asta - sau poti sa te cuplezi cu cineva luati un DT in doi si il taiati in doua ca nu moare. pui un backing si aia este. Jumatate de snur cu tot cu leader sare de 15 m cred ca iti ajunge si in plus si mulineta va fi mai usoara.
eu unul am inceput cu o lanseta de 20 X mai slaba si mai grea decat cormoranul cu un snur asemanator si am prins peste oricum acum "iti faci mana", ac din urma trebuind sa suplineasca toate celelalte neajunsuri.
Sfatul de final pe care l-ai primit si de la ceilati: PE EI PE MAMA LOR si in opinia mea tonul la conserva este cel mai bun peste - vorba lui RIon!

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 30 Aug 2006, 14:37

hehehehe .... interesanta faza aia cu conserva.... oricum practic doar C&R, doar foarte rar mai pastrez cate un peste, asta in cazul in care nu mai poate fi salvat.... motivul ptr care nu ii pastrez e foarte simplu.... nu imi place pestele... :)

merci ptr. sfaturi.... sper sa mai fiti dispusi sa ma ajutati cu cate ceva.... dar intrebarile vor venii doar dupa ce voi mai trage cateva iesiri la pescuit, si cand ma lovesc intr-adevar de anumite "probleme"....

as mai avea anumite nelamuriri cu lungimea forfacului, si constructia lui,.... nu de altceva,,.... dar am vazut atatea variante incat nu stiu pe care sa o folosesc....

nu stiu ce grosimi de fir sa folosesc ptr a forma o oarecare conicitate, ce lungimi ptr fiecare grosime.... si oarecum m-ar mai interesa nishte noduri.... io am gasit cate ceva pe internet dar la final mi s-au parut destul de grosolane nodurile.... si tind sa ma orientez oarecum dupa un forfac de musca luat de prin vreun magazin( problema e ca nu prea gasesc asha ceva pe aici, nu au nici macar ceva de "uns" mustele ca sa nu se scufunde)....

astept sugestii daca se poate... :)
merci
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 30 Aug 2006, 14:44

O varianta de leader:
90 cm de 0.50
45 cm de 0.42
45 cm de 0.36
30 cm de 0.30
15 cm de 0.22
30 cm de 0.16

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 30 Aug 2006, 14:55

nu e putin cam lung.... avnd in vedere ca io am un bat de 2,60..... banuiesc ca nu se intampla nimic daca mai tai vreo 5-10 cm din lungimea fiecaruia... :)

merci
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 30 Aug 2006, 15:06

Mici modificari au efecte mici. Dar totalul e 2.55 m, deci e ok dupa parerea mea pentru batul tau. Mi-a zis Luci ca italianul care a fost la Belis folosea forface de 3 ori mai lungi pe lansete de 2 m!

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 30 Aug 2006, 15:34

da, pentru mending.

250cm de .50
40cm de .40
30cm de .30
20cm de .20
100cm de .12 sau .10 sau .08

Dannyboy
junior
junior

Mesaj de Dannyboy » 30 Aug 2006, 16:02

Subscriu si eu la parerea ca cel mai mult conteaza sa vrei si sa iti placa ce faci si sa fii dispus sa inveti.
La fel si eu am inceput (si inca le mai am) cu RT 4-5, mulineta Okuma Airsteam, fir RT W4F si mustele mi le leg eu de la inceput.
Si sincer sa fiu la inceput cam imi faceam mustele guler, noroc cu ochelarii polarizati ca am ambii ochi inca (glumesc, altfel ar trebui trecut pescuitul la musca in categoria sporturilor extreme :lol: ).
Si am lasat un roi de muste prin copaci pana am inceut sa o asez unde si cum vroiam pe apa.
Capturi: cleni la greu, cel mai mare vreo 900 g, albitura, rosioare, depinde de apa pe care o frecventezi. Astept cu nerabdare sa ajung pe o apa cu pastrav suficient ca sa vad la ce nivel sunt.
E o senzatie diferita cand prinzi un peste la musca, mai ales la uscata.
Cand vad pestele cum se ridica dupa musca mi se 'scoala' parul pe maini.
:lol:
Cel mai importanta este citirea apei si a locurilor cu peste dar si intelegerea comportamentului acestuia (ce mananca pe unde locuieste si daca e dispus sa fie prins :wink: ).
De la mine un sfat: dimineata si seara cel mai bine merge la uscata si in restul zilei mai greu la ude si nimfe.

Asta e, in restul zilei ne ocupam de gratare si relaxare, nu?

Parerea mea!
:wink:
Fir intins!!

crisp
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de crisp » 31 Aug 2006, 09:07

d4md3od scrie:nu e putin cam lung.... avnd in vedere ca io am un bat de 2,60..... banuiesc ca nu se intampla nimic daca mai tai vreo 5-10 cm din lungimea fiecaruia... :)

merci
eu m-am lamurit de un lucru, pt a prinde bine forfacul nu este niciodata prea lung ci prea scurt. Cu cat mai lung cu atat mai bine, cel putin asta am observat eu. Este f adevarat ca un forfac mai scurt te ajuta la inceput dar nu ti-l recomand. Eu unul din comoditate nu fac forfacuri elaborate, super masurate plec pur si simplu de la o bucata mai groasa de 80-90 cm si apoi scad la fiecare din segmentele urm cu o treime din lungimea precedentului iar tipetul il fac de minim 50 cm si din 0.14 - merge si 0.12 depinde de apa si peste dar pt inceput mai bine de 0.14. Nu te sfatuiesc sa faci ca mine - repet fac asta de lene imi tre' 5 min sa-l fac, mai bine iei formula de la Mihaiv sau alta formula consacrata. pt noduri.
Poti sa mai faci ceva: http://mywebpages.comcast.net/freaner/f ... urling.jpg si http://mywebpages.comcast.net/freaner/f ... furled.htm
sau iti iei ceva de genul acesta de la luci - parca avea.
pt noduri : http://www.anglingclassics.co.uk/blood%20knot.html
unul simplu: http://flyfisherman.com/skills/lkknots/index13.html
uite alt sfat:
http://flyfisherman.com/skills/erloops/

Scrie răspuns