Nimfa si semnalizator

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

bondan
senior
senior

Nimfa si semnalizator

Mesaj de bondan » 07 Mar 2006, 19:05

Cat de important e semnalizatorul pe fir la pescuitul la nimfa? Am reusit sa prind la nimfa dar numai atunci cand am avut un control vizual bun asupra nimfei (e.g. pescuit aproape, ascuns bine, cu nimfa neagra cu bila galbena). Dar daca dau mai departe putin pierd total controlul si nu stiu cand trage. Partea proasta e ca semnalizatorul ala imi da sentimentul ca as pescui la pluta. Daca incerc sa tensionez putin firul intre nimfa si varful batului, ridic nimfa prea tare sau o aduc inspre mine. O gramada de intrebari, poate cineva are rabdare sa dea niste explicatii. :)

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 07 Mar 2006, 20:25

eu prind fara probleme la nimfa cu firul pe apa lansat in amonte urmarind vf. firului. Ma ajuta un pic si conectorul portocaliu care face legatura cu inaintasul si care e mai vizibil.
cred insa ca un semnalizator ajuta pe apa mai adanca si mai lenta (cu curenti diferiti pe verticala) care determina bucle ale inaintasului facand ca trasaturile fine sa nu se simta direct in vf. firului de musca .
De ce spun mai lenta ...pt. ca pe apa rapida curentul tine in tensiune firul de musca pastrand in general contactul direct cu forfacul si deci cu nimfa astfel ca la cel mai mic atac vf. firului se opreste sau deviaza intr-o parte (binenteles la lanseu amonte).

kobe
junior
junior

Mesaj de kobe » 08 Mar 2006, 08:45

sa stii ca si eu mai pescuiesc cu semnalizator si am avut capturi destul de mari.folosesc semnalizatorul ca sunt curenti puternici si apa se mai tulbure cate un pik.mai ales la pescuitul lipanului iti recomand semnalizatorul dar cand e apa piscata cand e limpede nu il folosesc.

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 08 Mar 2006, 09:49

Eu cred ca semnalizatorul poate fi util pentru inceput, cand inca nu ai deprins suficient stilul si risti sa-ti pierzi increderea. Pe de alta parte el te poate impiedica sa progresezi, deci ar fi mai bine fara. Capatul snurului cred ca e un indicator suficient. Daca firul are o pozitie buna vezi atacurile pe capatul snurului care se opreste o fractiune de secunda sau pleaca in lateral, sau simti chiar in bat atacul, daca ai un contact f bun.

bondan
senior
senior

Mesaj de bondan » 08 Mar 2006, 11:32

Pe capatul snurului am incercat si eu sa observ pana acum, dar analizand lipsa de rezultate cred ca a mai fost ceva pe langa lipsa de experientza leaderul foarte prost facut. Trebuie sa ajung si eu o data la intalnirea de miercuri sa ma invatati sa construiesc un leader calumea. Ca sa nu mai vorbesc cum e legat la mine leaderul de snur. Si pe mine ma doar capul cand vad. :). Ciudat e ca am prins binisor chiar si asha dar nu la nimfa.

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 08 Mar 2006, 13:08

Pentru nimfa nu ai nevoie de cine stie ce constructie complicata a liderului. Mai ales daca pescuiesti din scurt, e suficient sa-l faci din 3 bucati. Diametrele le alegi si in functie de viteza apei. Un diametru mare pe apa rapida te deranjeaza fiindca are o "portanta" destul de mare si nimfa ajunge prea incet la fund, asa ca prefer diametre subtiri. 1 m de 0.20, 1 m de 0.16 si ultima bucata de 0.12 sau 0.14 este suficient.
Daca vrei sa dai la nimfa mai departe atunci trebuie sa faci un lider clasic, dupa formula, pentru a asigura desfasurarea buna, ca sa nu ajungi sa pierzi vremea cu descalcitul.

cosmin81
veteran
veteran

Mesaj de cosmin81 » 08 Mar 2006, 15:18

http://globalflyfisher.com/fishbetter/indicators/

http://globalflyfisher.com/fishbetter/leadercalc/

http://globalflyfisher.com/patterns/buzzer/index.php

uite cateva articole bune despre indicatoare, leadere si stiluri de pescuit la nimfa cu sau fara indicator de trasatura! mai sunt pe acelasi site si alte articole despre pescuitul la nimfa pe care le vei gasi tu singur...including czech nymphing ;)!

Eu unul dau de putzin timp la musca, respectiv de si mai putzi timp cu indicator de trasatura, mai precis din iarna asta! Fata de Dragos, am un fir mai prost, al carui varf nu prea pluteste asa bine si de aceea ma ajuta fff mult un indicator de trasatura! In plus de asta pot sa-mi aleg adancimea la care sa pescuiesc, miscand-ul pe leader mai sus sau mai jos!

Nu stiu de unde ideea ca daca folosesti un asemenea accesoriu nu se mai cheama ca dai la musca! mi se pare normal ca atunci cand nu vezi momeala, respectiv atunci cand pestele o apuca, sa ai ceva care sa-tzi atraga atentzia! La musca uscata e de intzeles sa nu folosesti, dar cum ar fi sa dai la unditza fara pluta? aceste indicatoare exista peste tot in pescuit sub diverse forme: clopotzei, plute, bambine, avertizoare electronice, varfuri colorate etc etc etc...

Eu dau mult pe baltzi si uneori apa e tulbure sau are adancimi de peste 2m! Nu zic ca nu am prins si uitandu-ma la fir, sau ridicand usor firul si simtzind trasatura in batz, dar fara indicator as fi un pescar de musca mai prost decat sunt..hehehe

Legat de primul link: eu am facut oarecum o combinatzie intre cel de-acolo si unul de pe cabelas, folosind foam din care facem gandacei ptr. clean (nu stiu de unde sa iau "yarn")!

http://cabelas.com/cabelas/en/templates ... hasJS=true

eu zic sa incerci sa folosesti si apoi sa invetzi sa citesti miscarile indicatorului; o sa vezi ca nu de fiecare data cand se scufunda inseamna ca ai o muscatura! dar macar itzi ushureaza viatza, care si-asa e destul de complicata la inceput! :D
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 09 Mar 2006, 08:35

cosmin81 scrie: Eu unul dau de putzin timp la musca, respectiv de si mai putzi timp cu indicator de trasatura, mai precis din iarna asta! Fata de Dragos, am un fir mai prost, al carui varf nu prea pluteste asa bine si de aceea ma ajuta fff mult un indicator de trasatura! In plus de asta pot sa-mi aleg adancimea la care sa pescuiesc, miscand-ul pe leader mai sus sau mai jos!
pescuiesti la nimfa cu snurul plutind pe apa? Amonte tare, adica departe de tine? Up-stream nymphing este folosit snurul pe apa dar in apa relativ tare care tin snurul intins. Dar la ceheasca nu e indicat deloc.
Nu sunt un purist al genurilor, totul e sa te adaptezi pe apa dar sunt curios de orice variatiuni.

Dupa mine un semnalizator e un fel de pluta, dispare farmecul de a te concentra pentru a detecta atacul.

cosmin81
veteran
veteran

Mesaj de cosmin81 » 09 Mar 2006, 09:18

Da Luci, ai si tu dreptate, prima data cand am prins primii pesti (babusti), era un curent destul de puternic si am dat fara semnalizator (nici nu stiam de el) si am dat la un fel de stil cehesc, adica lasand doar o portziune mica din varful firului de musca pe apa! dar au fost apoi locatzii (baltzi mai precis) unde a trebuit sa arunc mai departe si unghiul din care priveam spre fir sa nu-mi permita sa vad miscarile firului! Daca acesta ar fi plutit cum trebuie as fi vazut probabil cum se scufunda sau cum tremura, dar cum era deja scufundat :D .......am pus un semnalizator si zic eu ca s-a rezolvat cat de cat problema pescuiului la distantza (aprox. 15m)! Pescuiesc la chironomide! Neavand curent las de multe ori la voia vantului firul si fac mending ca sa fac chironomida sa mai coboare! sau daca nu e nici vant fac un stripping fff lent cu pauze lungi si in pauzele de coborare am atacul care de multe ori este o chestie foarte fina!Adik indicatorul tremura de 2 ori, o ia intr-o directzie anormala, sau dispare ushor sub suprafatza apei...deci oricum trebuie sa te concentrezi bine de tot pe "pluta" aia :lol: ...deci nu dispare din farmec catushi de putzin! Parerea mea! :wink:
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 09 Mar 2006, 12:53

cosmin : exista o regula in pescuitul la musca si anume firul totdeauna tre sa fie intins ca ai un contact cat mai bun cu musca de la capat , daca lucrul asta reusesti sa faci nu ai nevoie de nici un fel de semnalizator sau ajutor exterior. E comod ,atat ! Dar cum a zis Luci pescuitul pierde farmecul, batul -snurul-inaintasul pina in carlig tre sa fie mina ta prelungita... La inceput poate ca e de folos , poate! -dar nui sigur! - ca te duce de la ideea de baza a muscaritului... si ce iasa aia deja nui muscareala :roll: si nu uita ! tre sa dai si pestelui sansa sa scapa!!!
cei care votam impotriva semnalizatorului poate ca suntem snobi ca nu-l lasam din ideile fondatorie (no semnalizator )

Scrie răspuns