Nimfa si semnalizator

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

bondan
senior
senior

Mesaj de bondan » 09 Mar 2006, 13:00

Asta am incercat si eu la inceput, contactul dintre bat si musca sa fie cat mai bun, dar fie musca nu evolua unde vroiam eu, fie contactul nu era suficient. Se poate si din cauza ca arsenalul meu e f rudimentar, dar mai mult ca sigur lipsa de experienta. De aici a venit si intrebarea daca e chiar necesar semnalizatorul acela sau pot incerc in continuare sa-mi imbunatatesc stilul si tehnica si sa nu apelez la el. Ideea ca daca as folosi semnalizator n-ar mai fi dat la musca nu am luat-o de undeva ci pur si simplu e un sentiment ca semnalizatorul acela apropie de pescuitul la pluta si nu-s f incantat de idee. E doar o parere proprie. :).
Acuma ma pregatesc de achizitionarea unui bat mai finutz care sper sa accelereze procesul de invatare si totodata sa ma ajute sa simt mai bine musca de la capatul firului. :)

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 09 Mar 2006, 13:28

Ca fapt divers, in competitiile de musca semnalizatorul e interzis.

Contactul cat mai bun cu musca trebuie sa-l realizezi nu numai pentru a sesiza mai bine atacurile, dar si pentru a avea ratari mai putine la intepare. Pestele retine musca un timp extrem de scurt. O simte ca nu-i naturala f repede si ii da drumul. Daca ai vazut un lipan care sare la uscata si ii da drumul, ai vazut ca o scufunda doar 1-2 cm, deci un timp f scurt. Daca simti atacul (la nimfa) in batz, ai gest instinctiv de intepare si eati prompt si ratezi putin. Daca vezi semnalizatorul, pana se transmite informatia vizuala la creier si e prelucrata si ajunge informatia la mana si intepi e f posibil ca pestele sa scape, mai ales ca lucrand cu semnalizator firul nu e suficient de intins si dureaza un timp pana se intinde cand dai contra.
Daca n-ar fi aceste probleme atunci s-ar putea pescui chiar cu scule specifice pescuitului la pluta si cu muste artificiale.
Nu zic ca nu vei prinde, dar vei prinde mult mai putin.
Eu zic sa lasi in pace semnalizatorul si sa pescuiesti cat mai mult la nimfa in stilul cehesc. Scoate doar 50 cm de snur si atunci vei putea sa ai un contact f bun cu nimfele. Pescuieste in zonele cu apa mai rapida, turbulenta, unde pestele nu te vede asa usor si te poti apropia, ducand nimfele pe langa pietre mai mari in spatele carora sta pestele si asteapta sa-i vina pranzul! :lol:
Apoi poti incerca si ceva mai departe, cu 1-2 m de snur si tinand bratul si batzul sus, astfel incat firul sa stea ca un grafic de 1/x (ce-am scos-o :lol: ). Deci nu trebuie sa fie perfect drept, dar nici sa fie serpuit, orizonatal sau vertical.

bondan
senior
senior

Mesaj de bondan » 09 Mar 2006, 14:59

Am observat si eu ca pestele da drumul rapid mustei si e normal sa dea drumul cand simte ca nu e naturala. Pana acum am pescuit 80% la uscate, 19% la uda (dupa ce se udau uscatele :) ) si 1% la nimfa dar vreau neaparat sa invat. Am pus in galerie la lipan acum un an o poza cu cel mai mare lipan prins de mine, a fost la uscata pe un curent rapid, si atacul a fost senzational. Dar sunt convins ca poate fi aproape la fel de spectaculos si la nimfa. Nu-mi ramane decat sa ajung pe malul apei si sa-i dau bataie. :)

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 10 Mar 2006, 14:13

parerea mea ca nu e atit de spectaculos ca la uscate - deoare ce nu vezi atacul - in schimb in cele mai multe cazuri pestii mari sunt prinse la nimfe , asa ca undeva se egalizeaza cele doua stiluri

bondan
senior
senior

Mesaj de bondan » 10 Mar 2006, 14:36

Intr-adevar e super spectaculos la uscate. eu astept in continuare capturi mari si acolo. de cateva ori am inceput cu nimfa si n-am avut rabdare ca nu vedeam nimfa si am trecut la uscata, nu stiu daca atacurile sunt mai multe sau mai putine dar e grozav fiecare atac. :). nu trebuie sa fie pestele care sare de 2 kg ca sa simti emotia aceea cand se arunca la musca. :)

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 11 Mar 2006, 11:23

Da' sa vezi ce simti cand iti sare unu de 2 kg pe uscata! :lol:

bondan
senior
senior

Mesaj de bondan » 11 Mar 2006, 18:15

:)). Nu pot decat sa sper ca o sa traiesc momentul sa sara un peste de la 2 kg in sus pe uscata :))

Scrie răspuns