pescuit cu muste artificiale, flyfishing
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
-
Tavi
- veteran

Fario, daca-mi promiti solemn ca respecti legea, iti zic tot ce stiu io despre pescuitul la buldo
Si mai sunt ceva metode de prins legal pastravi pe paraie.

-
Fario_nebunu
- veteran

Da, Tavi, respect legea si crede-ma ca in 80% din situatii cand ajung pe o apa noua, pun o lanseta de 1.80 cu lingura rotativa mica, sau dau cu buldo cu 2 muste. Dar sunt si 20% cazuri cand pun rama, cosas sau boistean. De regula pa ape mici si f aglomerate de vegetatie. Sau, de pilda, cum am patit vara trecuta pe Cerna. Vedeam de ps un pos pastravde 30 cm pe fundul bulboanei si am dat de sus intai cu twister, degaba, apoi cu lingurita oscilanta, degeaba, muste la buldo degeaba... Pana la urma am pus 2 lacuste verzi pe un ac 8 si a muscat pistruiatul imediat. Tu ce ai fi facut in locul meu? Plecai si il lasai acolo vesel si feicit? Precizez ca in ziua aia am retinut doar 3 pastravi si am eliberat inca 3. E OK sau mai am de avansat pe calea sportivitatii?
-
Tavi
- veteran

Hmm, deci i-ai dat la pastravu ala pe la nas cu de toate si el nimic?
Tu il vedeai, el pe tine nu?
Tu pleoscaiai apa cu twister, oscilanta buldo si el statea cuminte tot acolo?
Si dup-aia ai pus lacuste si l-ai prins?
-
Fario_nebunu
- veteran

Da, eu il vdeam fiind pe un pod de piatra la vreo 7 metri deasupa apei. El statea pe fund, cca 1,5 metri adancime, si se mai depalsa putin sub pod dar revenea. Nu am plescait apa chiar deasupra lui, ci aruncam la vreo 3 metri amonte si recuperam sa treaca deasupra lui. La Twister nici macar nu s-a apropioat dar la lingura s-a deplsat langa ea. Mai era altul tot de vreo 30 cm la cca 4 metri dreapta dar dupa ce l-am prins pe asta si m-am luptat 3 minute cu el pana sa il scot (de fapt l-am aruncat pe mal si am coborat si eu la apa sa il recuperez, doar nu era sa il ridic pe varga in sus pana pe pod - avea vreo 300 gr si firul meu era de 0.16) celalalt a disparut. De pe pod se prind grozav pastravii, sa stii asta de la mine!
-
SF
- veteran

Fario_nebunu scrie: E OK sau mai am de avansat pe calea sportivitatii?
Mai intrebi inca hahaha!!!
Am vorbit cu niste tipi , cica pescuitu la musca pe conditii din astea s-a dezvoltat , nu erau mulinete pe vremea aia nici fire savante , bambusu crestea in China si era greu si cu ala , nu se gasea numa pe sub mina . Rezulta ca dadeau cu vergi fixe prin piraie mici si printre copaci , nu statea pastravu sa-i vada la apa larga si deschisa , prin urmare tioi aia de care zic eu dau pe ape extrem de subtiri cu telescopice pictate in culori mate si cu fluorocarbon destul de groscior , baga batu prin tufa si-l deschid incet , pun musca pe apa si o freaca pe acolo . Ies niste bucati de te sperii , toata chestia sa te poti apleca prin tufe si sa nu-ti tremure mina .
Magaria ca cere prea multa concentrare si nu te poti uita daca vine paznicu sau vreu urs hahaha!!!
Fir Intins!!!
-
Fario_nebunu
- veteran

Vezi SF cum sta treaba? Mie imi trebuie tehnici care nu imi cer ff multa concentrare ci doar 50% restul e pentru detectarea padurarului sau a ursului! Ce folos ca am in traista un salmonid de 1 kg daca ma prinde masina ocolului din urma? Tin minte ca prin 1997 pe Somesul Mare pe la Rodna si in sus spre VV era un padurar care avea boala pe mine, zor nevoie mare sa ma prinda baiatu in flagrant! Nu doar ca nu a reusit dar cand am luat 2 bucati de 28 cm l-am cautat eu pe er la carciuma si i-am pus sub nas pestii. Stii ce a zis desteptul? "hahaha, sanki, i-ai cumparat din pastravarie"! La care eu - Vrei sa ii tai pe burta sa vezi in stomac insecte, viermi etc? Nu a mai avut ce zice!

-
stiuca
- veteran

[quote="Fario_nebunu"]Pentru colegii muscari am si eu o intrebare punctuala? De vreo 2 ani pescuiesc la pastrav folosind adesea metoda buldo si 2 muste ude legate mai sus de bila. Am cumparat si muste facute de localici dar si din comert si pana acum cele ale localnicilor imi par mai bune. De pilda, pe Capra (Fagaras) am prins binisor cu muste simple, confectionate de mesteri locali din fulgi maro si cenusii cu ata banala, in schimb cu niste muste splendide facute de Shakespeare (se vad la Carrefour in cutii de 20 bucati si costa vreo 20 lei cutia), colorate si lucioase nu a mers deloc. Oare de ce? Imi vine greu sa cred ca legatorii de la Shakespeare sunt mai slabi decat taranii nostri care nici nu au cocosi de rasa atat de buna! Voi ce parare aveti?[/quote]
Deviz: Toti pescarii sunt mincinosi sau la pescuit se duc doar mincinosii ,Senior Victor.
-
kuin tauti
- veteran

nu cred ca in cazul tau este corect sa compari legatori intre ei , in felul lor sint buni si uni si altii , ci sunt tentat sa cred ca mai mult conteza cunostintele si inspiratia pescarului in alegerea mustei potrivite pt locul si momentul respectiv
-
dstb
- utilizator constant

-
Fario_nebunu
- veteran

Interesant articolul asta despre costurile medii ale mustelor. Personal am prins pastrav la musca in Fagars si Retezat folosind atat muste legate de un taran din Clopotiva-Retzat cat si muste de la Gipo, facute in China cred si vandute cu 2 lei per buc. Parca am prins ceva mai bine la acelea artizanale dar si cu cele de la magazin am avut succese. Unde era culoarea prea deschisa si bizara le-am recolorat eu cu carioci waterproof Cele vandute de artizan ajung la 3,5 lei pe musca dar merita. Din pacate omul acela pune doar ace cu paleta, zice ca are o superstitie si ca asa l-a invatat al batran (bunicul) care a prins pastrav pe Raul Mare de la 10 ani...