muscarit amonte sau aval?

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Adrien
junior
junior
Mesaje: 59
Membru din: 11 Ian 2006, 19:49

muscarit amonte sau aval?

Mesaj de Adrien » 28 Feb 2006, 14:28

:) Buna ziua prieteni pescari. Sunt Adrian, sunt pescar pasionat, de vre-o 4 ani muscar aproape in exclusivitate ( spun aproape pentru ca mai arunc si cate un vobler din cand in cand). Pescuiesc mai mult pe Bistrita Aurie si pe Suceava. Am prins pesti multi la musca (si mai mari la vobler). Eu pescuiesc jumatate aval si in special cu ude. E drept ca am incercat si nimfe si uscate, dar in stilul meu toate au evoluat la fel, in filmul apei, ca si udele. Dorinta de perfectionare ma impinge spre abordarea unor metode mai diversificate, desi metoda mea e eficienta. Am citit mult despre pescuitul amonte sau oblic amonte, cu nimfe, uscate sau chiar ude, am incercat, dar nu prea am prins. Oare unde gresesc? Voi cum pescuiti?

Avatar utilizator
miky
veteran
veteran
Mesaje: 1461
Membru din: 08 Iul 2005, 15:50
Localitate: sibiu

Mesaj de miky » 01 Mar 2006, 00:19

in linii mari cred ca principala problema e felul in care te deplasezi pe apa dar nu singura... iti trebuie un pic de perseverenta si practica...cu timpul apa te va invata cum trebuie sa o abordezi.
pescuitul jumatate in aval se preteaza la lanseuri mai lungi (deci pe ape mai largi cu debit mare), ceea ce-ti confera avantajul de a nu fi nevoit sa te feresti foarte tare de ochiul ager al pestelui.
atunci cand pescuiesti pe ape mai mici, cu bulboane si curenti nu prea adanci, pescuitul in amonte devine necesar, aproape obligatoriu
in aceste situatii lanseurile nu sunt atat de lungi, iar pestele vizat e mult mai aproape de tine, asa ca miscarile tale devin esentiale
deplasarea (si pescuitul ) in amonte iti permite aceasta apropiere fiindca iti da posibilitatea sa vii din spatele pestelui (el stand intotdeauna cu capul spre amonte atent la ce-i aduce apa) adica din afara campului sau vizual.
cu toate acestea , nu e suficient sa-i vii din spate, mai trebuie sa-ti iei masuri de precautie si camuflaj, pentru ca el (pastravul) e in stare sa te vada cu cate-un ochi "asezat" parca pe fiecare punct negru sau rosu de pe corp
deplasarea si miscarile trebuie sa fie extrem de atente si delicate in acest caz (inclusiv lansarile)
daca reusesti aceste lucruri in scurt timp vei constata ca inteparea este mult mai sigura si rateurile mult mai rare ca la pescuitul in aval
ar mai fi niste aspecte legate de aruncari, conducerea mustei pe apa(care vine spre tine), pozitia sforii, etc...
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Avatar utilizator
kobe
junior
junior
Mesaje: 42
Membru din: 29 Aug 2005, 09:37

Mesaj de kobe » 01 Mar 2006, 09:07

are dreptate miky!pescuitul in amonte e cel mai potrivit pt pescuitul al musca pe rau sau pe parau.si eu eram adeptul pescuitului in aval la ude.dar cu timpul am observat ca imi era ff greu sa ma apropii de locul unde credeam ca este pastravul si de multe ori ii speriam.asa ca am incercat pescuitul in amonte la inceput mi-a fost un pik greu dar acum imi place la nebunie mai ales sa pescuiesti cu nimfe si uscate.rateurile sunt ff putine si musca evolueaza corect.
asa ca incearca nu te da batut ca nu prinzi din prima data dar cu timpul o sa vezi ac rezultatele vor fii pe masura.
numai de bine!!!

Adrien
junior
junior
Mesaje: 59
Membru din: 11 Ian 2006, 19:49

Mesaj de Adrien » 01 Mar 2006, 11:18

:) Multumesc pentru bunavointa de a-mi raspunde. Cum spuneam, am pescuit si eu amonte si uneori am reusit sa prind, tot cu ude si numai in locuri frumoase, bulboane line, in perioade de activitate maxima a pestilor. Dar din pacate astfel de locuri sunt rare pe apele unde pescuiesc eu. Apa curge repede si pestii, in special lipanii, stau pe vaduri si pe suvoaie. Curentii sunt neuniformi si de obicei firul de musca pluteste mai repede, o ia inaintea mustelor, le trage dupa el si sperie pestii. Voi nu patiti la fel? Cum procedati pescuind amonte pe ape repezi?
Am incercat toamna tarziu, "ruleta poloneza" si "stilul cehesc". Am procedat exact ca la carte, credeti-ma, dar n-am prins nik. De ce oare? Ma salvat tot pescuitul aval cu ude. Poate nimfele mele nu erau bune? De unde sa iau unele bune si mai ales grele?

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 01 Mar 2006, 11:32

poate ca ti-au dat dar nu ti-ai dat tu seama.

nu stiu cum e lipanul fiindca n-am avut deocamdata placerea, dar ce am remarcat de la alte specii este ca e foarte dificil de vazut trasatura la pescuitul cu nimfe, si la snur si ceheste sub bat, conteaza si cum faci leaderul si felul cum vezi curentul, o gramada de detalii devin cam esentiale. chiar daca nu e la fel de spectaculos ca la uscate, mie imi place si cred ca voi baga la greu anul asta sa mai aprofundez. :)

cu ude am dat rar pe rauri, cand am dat am prins lansand in amonte mai bine decat in aval sau transversal. desi am observat ca merge si asa, cel putin la clean...

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 01 Mar 2006, 11:59

Atacul lipanului la nimfa e cel mai greu de sesizat, deci nu dispera.
Daca uscatele lansate in aval ti-au venit in filmul apei atunci ori erau muste de slaba calitate, ori ai probleme cu lansarea si controlul firului. Trebuie sa-ti gandesti lansarea astfel incat snurul si musca sa curga la vale cu viteza apei. Nu lasa o bucata din snur in curent mai puternic fiindca ea va trage musca si o va face sa intre in filmul apei. Apropiindu-te din aval spre amonte de un loc bun, cu grija, poti ajunge la 3-4 m de loc si sa pui pe apa doar musca si cateva zeci de centimetri de forfac, de exemplu.
Pt nimfe poti sa-ti construiesti si singur o nimfa lest, pe care sa o pui pe saltatoare fara scopul de a prinde peste, doar pt a duce nimfa buna la adancimea dorita. Iti iei fir de plumb si il infasori pe un carlig sau chiar pe fir.

Adrien
junior
junior
Mesaje: 59
Membru din: 11 Ian 2006, 19:49

Mesaj de Adrien » 01 Mar 2006, 13:13

:) Scrie prin carti ca pescuitul la nimfa, mai ales in stilul cehesc, ar fi extrem de productiv, aproape letal.....Eu am incercat si n-am prins, asta este motivul care m-a determinat sa abordez subiectul, asteptand de la voi o confirmare, un sfat.... De pilda cum va deplasati pe apa? Spre amonte, sau abordati perpendicular un anumit loc? Merge oriunde sau este necesar loc stas, cu bulboana si apa ca-n pozele cu pastravi si lipani? La clean pescuiti tot amonte?

Avatar utilizator
miky
veteran
veteran
Mesaje: 1461
Membru din: 08 Iul 2005, 15:50
Localitate: sibiu

Mesaj de miky » 01 Mar 2006, 20:12

"sa pui pe apa doar musca si cateva zeci de centimetri de forfac"


mult adevar in vorbele lui Mihai V !
la pescuitul in amonte aruncarea este esentiala:
data fiind apropierea si evolutia mustei spre tine, care limiteaza "zona unui atac posibil" este foarte importanta "asezarea" mustei pe apa.
lansarea trebuie facuta in asa fel incat caderea mustei pe apa sa fie cat mai naturala, (fara pliciuri !) ca ea sa devina "activa" din primul moment.
de multe ori acest lucru este determinant in atacul pastravului.
sfoara nu are voie sa cada pe apa, doar forfacul asa cum scrie in citatul de mai sus... acest lucru se realizeaza din vf batului (printr-o ridicare lenta), mIscare pe care numai acolo pe apa o poti deprinde perseverand
(mai ales in cazul mustelor uscate dar si ude).
de asemenea, amonte sau nu, e bine ca umbra ta sa nu cada pe locul unde evolueaza musca
conducerea mustei pe apa se face tot din vf batului, daca curentul e puternic o orientezi spre marginea lui daca e lent uneori e bine sa o tragi chiar prin mijlocul lui, o sa ma repet dar apa iti va arata singura cu timpul ce trebuie sa faci
nu exista locuri stas dar pot sa-ti spun ca vara mai ales, si pastravii se trag in curent pentru ca apa le aduce mancarea, ii poti gasi in coada suvoaielor dar si in plin curent asa cum stau uneori si la adapostul pietrelor in locuri line
tu incearca in toate, retine unde ai prins, intreaba-te "de ce acolo ai prins si in alta parte nu?", "ce a functionat acolo?" daca descoperi raspunsul aplica mai departe... si in felul asta vei invata mult ! si mai ales vei invata lucruri pe care nu ti le va putea spune nimeni pentru ca astea de la o vreme ... le simti !
nimeni nu stie totul ! n-are cum !
personal o singura data in viata am intalnit un localnic batran care intr-un moment al zilei in care nu mai misca nimic si apa era ca piscina, mi-a spus ca :
NU EXISTA ! PASTRAVUL MANANCA TOT TIMPUL ZILEI ! EL SE HRANESTE CONTINUU !
dupa care a pus mana pe batul lui de alun si mi-a demonstrat ca asa era

intradevar pestele tragea...LA EL !!! ....la mine nu !...
sunt sigur ca nici el nu putea sa zica ca stie tot ! ...si nici nu zicea asa ceva !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Adrien
junior
junior
Mesaje: 59
Membru din: 11 Ian 2006, 19:49

Mesaj de Adrien » 01 Mar 2006, 20:36

:)Multumiri, ai fost foarte amabil si explicit. O sa incerc sa testez cele spuse de voi. Problema este ca atunci cand ajung pe apa, fac cateva aruncari amonte, nu prind si nu rezist tentatiei de a ma intoarce la stilul pe care-l stapanesc, adica jumatate aval cu ude. Nu s-a intamplat niciodata sa nu prind chiar nimic asa. Lansarile sunt mai usoare, simti mai usor cind trage, poti aborda unele locuri foarte dificile, imposibil de abordat pescuind amonte, atunci cand pestele este slab activ poti sa-l inciti jucand mustele....
Dezavantajele sunt ca pierzi spectacolul pescuitului cu uscate, nu poti duce nimfele in bulboanele adanci unde banuiesti existenta unor pesti de talie mare care nu sunt dispusi sa se ridice in filmul apei dupa ude si nu-i nevoie de atata maiestrie in lansari si condus musca. Sau asta e avantaj?
De aici marea mea dilema: aval sau amonte? Voi ce ziceti?

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 01 Mar 2006, 21:03

eu cred ca e mult mai important ce simti tu decat ce-ti vor spune altii.

Scrie răspuns