moderate fast sau fast
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
moderate fast sau fast
ce actiune ar fi mai potrivita la un bat din clasa 8, lungime 9 picioare? sunt novice in fly si am pescuit pana acum doar cu un bat okuma. din cate imi aduc aminte( se intampla prin 2007) pe bat scria clasa 7/8. e posibil sa fie trecute 2 clase pe bat sau nu imi aduc eu bine aminte? ce avantaje are actiunea moderate fast si ce avantaje are fast-ul? ma gandesc ca un bat moderate fast te tine in contact mai bine cu pestele si e mai recomandat pentru incepatori..cel fast ma gandesc ca te ajuta sa arunci mai bine, la distanta mai mare. voi ce pareri aveti...precizati va rog si punctele forte si minusurile ale ambleor actiuni. va multumesc anticipat!
Teoria spune ca pana inveti sa lansezi un bat mod-fast e mai bun pentru ca mai compenseaza inerentele greseli de timing.
Pana acum am lansat cu doua bete
unu mod fast si unul fast
Mi s-a parut mai usor de lansat cu cel moderate, deci pentru mine teoria asta s-a verificat.
Cu cel fast ma chinui inca
Distanta cred ca tine in primul rand de tehnica pescarului, si de-abia dup-aia de bat.
Tot teoretic un bat fast ar ajuta sa lansezi mai departe, dar n-am apucat sa probez si teoria asta din motive de lipsa tehnicii.
Mi s-a parut mai usor de lansat cu cel moderate, deci pentru mine teoria asta s-a verificat.
Cu cel fast ma chinui inca

Distanta cred ca tine in primul rand de tehnica pescarului, si de-abia dup-aia de bat.
Tot teoretic un bat fast ar ajuta sa lansezi mai departe, dar n-am apucat sa probez si teoria asta din motive de lipsa tehnicii.

I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13
Musca 13
seve io cred ca pana la urma e o chestie de gustu pescarului ... spun de ce , ca cine deja stie sa lanseze nu ca noi atat lanseaza cu un bat slow ca si cu una fast ... asa ca sunt care favorizeaza chiar betele lente iar altii pe true fast ...
cu toate astea mai tre sa stii ca e o diferenta mare intre modfast si fast , diferenta asta se simte .... pe tine cu ce te ajuta un fast ? te ajuta daca vrei sa dai dupa stiuci cu streamere zonker (astea imbina multa apa si is grele ) dar daca ai da gand sa pescuiesti numai cu streamere gen EP ajunge si un mod fast ...
mai e o chestie , ca daca vrei sa umbli (intensiv sau numai) dupa stiuci cu batu asta sa cumperi din start un fast ca pana la urma ajungi si la zonkere (15-20cm daca ai ape bune cu stiuci) ...
in orice caz de la #8 in sus esti in categorie de tun , tre sa inveti sa lansezi si cu asta ... amu indiferent daca e fast sau nu , nu conteaza , castingul cu #8 e "altfel" , in plus lansezi o mare gama de muste ( ma refer la greutati si dimensiuni ) e ca si cum te-ai invata din nou castingul ... asadar incepi cu un modfast sau fast nu conteaza daca ai scula de clasa mai mica si stii cateceva de casting, mai bine la aprovizionare te concentrezi la modul/muste/pesti cui va fi dedicat scula ...
o ultima idee , cei care cauta stiuci prefera betele fast , iar pt avat/clean e mai bun un modfast , dar daca vrei sa te ajuta in casting si in pescuit(control mai bun la streamer) io as recomanda un 9.6' ...
cu toate astea mai tre sa stii ca e o diferenta mare intre modfast si fast , diferenta asta se simte .... pe tine cu ce te ajuta un fast ? te ajuta daca vrei sa dai dupa stiuci cu streamere zonker (astea imbina multa apa si is grele ) dar daca ai da gand sa pescuiesti numai cu streamere gen EP ajunge si un mod fast ...
mai e o chestie , ca daca vrei sa umbli (intensiv sau numai) dupa stiuci cu batu asta sa cumperi din start un fast ca pana la urma ajungi si la zonkere (15-20cm daca ai ape bune cu stiuci) ...
in orice caz de la #8 in sus esti in categorie de tun , tre sa inveti sa lansezi si cu asta ... amu indiferent daca e fast sau nu , nu conteaza , castingul cu #8 e "altfel" , in plus lansezi o mare gama de muste ( ma refer la greutati si dimensiuni ) e ca si cum te-ai invata din nou castingul ... asadar incepi cu un modfast sau fast nu conteaza daca ai scula de clasa mai mica si stii cateceva de casting, mai bine la aprovizionare te concentrezi la modul/muste/pesti cui va fi dedicat scula ...
o ultima idee , cei care cauta stiuci prefera betele fast , iar pt avat/clean e mai bun un modfast , dar daca vrei sa te ajuta in casting si in pescuit(control mai bun la streamer) io as recomanda un 9.6' ...
mersi de raspuns atat tavi cat si sanya. cu ajutorul lui Dumnezeu o sa imi petrec vara asta in alaska si stiu cateva locuri perfecte de somon auriu, somon pink(roz) si chiar chum. o sa pescuiesc chiar la varsarea unor rauri mici in ocean..presupun ca o sa imi iau si waders-i si o sa ma bag in apa...e o plaja faina si apa nu e prea adanca( am pescuit cu cizme si a fost cat de cat ok)...acum 2 ani am pescuit cu batul acela okuma si cu muste lestate (aveau niste bilute ce imitau ochii) dar nu extraordinar de grele...semanau cu niste tantari mai mari dar cu spate rosu..technica de cast o stapanesc cat de cat- dar la nivel basic, adica am mai pescuit de cateva ori, am mai privit pe altii si in mare parte stiu cum sa lansez, cum sa tin lanseta, cum sa fac miscarea, cum se tine incheietura, cum se tine varful lansetei cand eliberezi firul..technicile astea de baza le stiu. acum eu am pus ochii pe 2 bete in mare parte...pe un gl3 clasa 8, 9 picioare si pe un st.croix imperial tot la fel. st croix-ul e fast iar loomisul e moderate fast.. vreau ceva neparat din 2 bucati , nu imi plac cele din 3 sau 4. majoritatea pestilor o sa fie in jur de 2-5 kg si mai rar peste 5. mentionez ca la fly nu am adus la mal nici unul, am avut 2 muscaturi si ambii pesti au scapat...nici una din mustele cumparate nu avea spin (presupun ca e o regula sau e interzis) dar e magie curata. nu trebuie sa arunc la o distanta extraordinara, cred ca 10-12 metri ar fi suficient. voi ce bat a-ti alege din astea 2? aveti si alte sugestii?
Alaska? Somon?
Fericitule
Poate ar fi bine sa iei in calcul si un bat de doua maini sau un switch rod.
Din cate stiu sunt destul de folosite de catre pescarii de somon.
Stiu eu pe unu din tara renilor care are asa ceva, poate se milostiveste si iti scrie vreo doua randuri pe tema asta.

Fericitule
Poate ar fi bine sa iei in calcul si un bat de doua maini sau un switch rod.
Din cate stiu sunt destul de folosite de catre pescarii de somon.
Stiu eu pe unu din tara renilor care are asa ceva, poate se milostiveste si iti scrie vreo doua randuri pe tema asta.

I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13
Musca 13
mai Tavi n-auzi ca lanseaza la 10-12m ? pai ce sa faca cu un switch sau spey acolo sa dea la fix ?
auzi seve, dar acolo in Alaska n-ai gasit un forum , ei ce recomanda ?
deci somoni ? cum e ? tare ca draqu asai ? pai ma gandesc ca dai in vaduri, pesti mari, tari, io as duce pe varianta cel fast ca asta nu se face asa de usor in covrig ca si una medfast
...

auzi seve, dar acolo in Alaska n-ai gasit un forum , ei ce recomanda ?
deci somoni ? cum e ? tare ca draqu asai ? pai ma gandesc ca dai in vaduri, pesti mari, tari, io as duce pe varianta cel fast ca asta nu se face asa de usor in covrig ca si una medfast

la teorie stai bineTavi scrie:Teoria spune ca pana inveti sa lansezi un bat mod-fast e mai bun pentru ca mai compenseaza inerentele greseli de timing.
Cu cel fast ma chinui inca![]()

ar trebui sa prinzi multi pesti pe calculator

Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.
scuze de raspunsul intarziat...nu trebuie sa lansez departe deoarece pestii urca pe rau si se apropie destul de mult..acum 2 ani intram 1- 2 metrii pe plaja cu cizma obisnuita si lansam paralel cu gura raului. peste e destul dar din pacate nu am scos nici un silver la fly- am prins mai multi pe spinn si pleaca furios cand simt intepatura...fiind apa mica unii chiar sar cand ii intepi..am pescuit la spinn cu un combo shakespeare ieftin(50 $) luat din wallmart...somonii argintii dau destul de bine la rotativa si majoritatea celor ce pescuiau cu spinn dadeau la rotativa...la fel de usor se prindea si cu hering congelat si pluta( dar nu e la fel de distractiv). cred ca nu exista nci un rau in alaska sa nu fie in el somon pink...urca chiar si pe paraie...sunt ceva de speriat...nu sunt cei mai mari luptatori dar iti "faci mana" la ei. betele spey ies din discutie deoarece nu pescuiesc departe si nu imi plac betele astea in sine...sunt mari, puternice si te obosesc destul de repede...unde am pescuit nu am vazut nici un pescarla spey..dar nici pestii nu sunt exagerat de mari...nu am vazut in 4 zile nici un chinook. un bat de clasa 8 ar trebui sa fie suficient. mulineta o sa imi iau una ieftina..cred ca o okuma...erau la 30-40$ parca la magazinele din oras.
- kuin tauti
- veteran
mie subiectul ista imi aduce aminte de telenovele
zau ! 
_ scumpule... care rochie din alea doo noi sa o port doar in seara asta la petrecere ? aia " verde " ? sau aia " verde inchis " ?
adica intrebarea ta e simpla ... joarda aproape iute ? ... sau iute iute ?
caci in rest... dai de inteles mai sus ca sti cam tot ce este de stiut... si in cazul asta poate ne mai povestesti in amanunte si noua ca ne-ai facut curiosi ... mai ales faza aia cu obositul cind dai cu lanseta dublu hand pe care le scoti automat din oficiu pe motivul ca...
io unu daca as fi in locul tau m-as orienta la o lanseta cu care m-as descurca si in alta parte la alti pesti si in alte locuri... ca doar no sa dai toata viata ta doar la 10-12 m distanta sau o sa o folosesti doar acolo...
stiu io ? swicht pe bune suna mishto... sint gata facute sau e usor sa-ti faci una... si dupa nevoie si placere dai si cu o mina si dai si cu doo... ca doar cit e sa infiletezi sau desfiletezi un fightingbut ( sau cum ii zice... ) si ai asadar si nevasta si amanta...
de mulinetele de grafit sau plastic io as uita cu desavirsire... iati una de aluminiu robusta si cu frina buna
as da oleaca mai sus pe riu unde se opresc pesti nu fix in gura riului unde au o dorinta nebuna doar sa urce...
cind pun botul le-as da olea de fir si apoi i-as opri fara sa intep deloc ca alfel au obiceiul si se sparie si pleaca ca din pusca...

_ scumpule... care rochie din alea doo noi sa o port doar in seara asta la petrecere ? aia " verde " ? sau aia " verde inchis " ?
adica intrebarea ta e simpla ... joarda aproape iute ? ... sau iute iute ?
caci in rest... dai de inteles mai sus ca sti cam tot ce este de stiut... si in cazul asta poate ne mai povestesti in amanunte si noua ca ne-ai facut curiosi ... mai ales faza aia cu obositul cind dai cu lanseta dublu hand pe care le scoti automat din oficiu pe motivul ca...
io unu daca as fi in locul tau m-as orienta la o lanseta cu care m-as descurca si in alta parte la alti pesti si in alte locuri... ca doar no sa dai toata viata ta doar la 10-12 m distanta sau o sa o folosesti doar acolo...
stiu io ? swicht pe bune suna mishto... sint gata facute sau e usor sa-ti faci una... si dupa nevoie si placere dai si cu o mina si dai si cu doo... ca doar cit e sa infiletezi sau desfiletezi un fightingbut ( sau cum ii zice... ) si ai asadar si nevasta si amanta...
de mulinetele de grafit sau plastic io as uita cu desavirsire... iati una de aluminiu robusta si cu frina buna
as da oleaca mai sus pe riu unde se opresc pesti nu fix in gura riului unde au o dorinta nebuna doar sa urce...
cind pun botul le-as da olea de fir si apoi i-as opri fara sa intep deloc ca alfel au obiceiul si se sparie si pleaca ca din pusca...