intrebare - echipament

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 26 Sep 2005, 09:39

salut diaid33.mai baga un pastrav gros , in stilul tau ,sa le iei maul.
subiectul mai are un pic si ajunge epopee sau manea.
walleye

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 26 Sep 2005, 09:41

salut Luci.in ce conditii ai testat firele Stroft si Rio ? sunt incolore? sunt monofilamente?
walleye

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 26 Sep 2005, 13:18

Rio si Stroft sunt branduri renumite. Eu le folosesc in special ( sunt dedicate in special pt pescuitul la musca) pt lidere de musca. Ele se gasesc spre comercializare pe role de 25m dar si de 100m. Pot sa iti spun ca sunt de diferite tipuri:extradure, unele medii ca elasticicate sau fara elasticitate, sunt si mono simple saunt si fluorcarbon. SUnt si modele extrem de rezistente la abraziune - imi scapa acum codul dar MisuV te poate ajuta
majoritatea echipelor ce participa la concursurile de musca internationale folosesc astfel de fire pt lidere.

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 26 Sep 2005, 16:26

salut Luci.am gasit pe google stroft.nu se compara abraziunea pe roca la pastrav,cu cea de scoica la salau. scoica rar aschiaza ,mai degraba taie firul ca un brici.mi-ar trebui un fir testat in conditii de recif.vara asta
m-au taiat fara apel 3 somni grosi.Jean Scurtu mi-a recomandat seaguar si il cred ca e bun,dar m-au obosit echivalarile in lbs. versus diameter.
interesant e ca anul trecut il spargeam pe salau cu leader textil .anul asta daca bagi ata nu iei unul.ori salaul e pestele dracului ori s-a imputinat ff mult.merg pe varianta 2.
walleye

salmo
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de salmo » 28 Sep 2005, 21:26

este foarte greu cand esti autodidact, cand nu ai unde sa vezi si de la cine sa inveti.
performanta este foarte buna, pastravul pescuit sportiv la musca dar poza intr-adevar interesanta, nu mi-ar fi dat prin cap. imi dau seama ca n-a facut-o cu intentie, omul n-a stiut. acest lucru putea sa-l incurce rau in pescuit, cu toate acestea a prins pestele; felicitari, mie mi-a luat multi ani de cand am pus corect mulineta, firul si snurul prin inele si pana am capturat la musca artificiala primul pastrav. sa nu mai zic ca daca ma gandesc retrospectiv nici nu prea aveam sanse la felul cum pescuiam. ma gandesc acum, tare bine mi-ar fi prins niste pescari mai experimentati cum sunt acum pe acest forum. ma bucur ca au aparut.

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 30 Sep 2005, 08:55

adrian frunza scrie: interesant e ca anul trecut il spargeam pe salau cu leader textil .anul asta daca bagi ata nu iei unul.ori salaul e pestele dracului ori s-a imputinat ff mult.merg pe varianta 2.
am inteles, e normal sa iei ce iti recomanda Jean, doar are experienta o tona si in plus ca are ce testa acolo si are si cu ce pesti:)

Curios ce zici cu firul textil la salau. Posibil sa il deranjeze din punct de vedere al prezentei optice, adica sa vada firul...cine stie. Incearca sa pui 4 m de mono intre textil si naluca. Ma gandesc ca asta sa fie porblema. Nu vede firul iar simtul "tactil" al firului ramane ff bun.

horiavd
senior
senior

Mesaj de horiavd » 07 Oct 2005, 11:12

4 m este un pic cam mult, nodul te poate impiedica la lansare. Eu zic ca 1.5 m ajunge.
Forumisti care dau la salau cu lider mono, lamuriti-ne.

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 07 Oct 2005, 16:24

Nii ma la Horia ca e viu:)

EU am pescuit la Alesd asa ( e drept nu la salau ) la biban si nici vorba de problema de lansare, niciodata nu mi s-a agatat. AM preferat un lider mai lung dat fiind adancimea mare (12m) si nu aveam intentia de a trezi suspiciunile pestilor. Am incercat si viceversa si serus pesti, pe textil nu intra!

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 08 Oct 2005, 08:41

horiavd scrie:4 m este un pic cam mult, nodul te poate impiedica la lansare. Eu zic ca 1.5 m ajunge.
Forumisti care dau la salau cu lider mono, lamuriti-ne.
Horia,

Daca stii ce nod sa faci si ii lasi "mustata"mai lunga nu te impiedica la lansare trecand destul de usor prin inele(daca trece prin inelele match ce le am pe majoritatea betelor mele nu vad de ce nu ar trece prin inelele normale folosite la fabricarea betelor de spinning de serie).

In general un leader de 50-150cm.ajunge dar in cazuri speciale cu apa f. limpede,pesti suspiciosi e nevoie de un leader mult mai lung si preferabil fluorocarbon.
Si poti folosii un leader fluorocarbon cu o rezistenta mai mare decat a firul textil ce-l ai pe mulineta deoarece firul textil e mai rezistent la strangularea la nod decat firul mono.Folosind un leader fluorocarbon cu o rezistenta mai mare ai automat si o rezistenta la abraziune mai mare.
Desi pescuiesc cu textil (fireline) de 4lb.(1,8kg.)de obicei, folosesc si leader fluorocarbon de 10-14lb.(4,5kg.-6,4kg.)in apa sarata deoarece un leader mai subtire poate fii taiat de dintii pestilor(majoritatea pestilor marini au dinti).
In apa dulce leaderul folosit de mine e tot fluorocarbon dar de 4-6lb.,niciodata mai rezistent.
Normal ca rezistenta leaderului folosit,lungimea lui e determinata de locul in care pescuiesti de existenta sau nu a agatatorilor si daca ai destul spatiu sa obosesti pestele sau esti obligat sa-l fortezi pt a nu intra in radacini,crengi,bolovani sau ce structuri sunt in locul respectiv.

Personal consider obligatorie folosirea leaderului mono (preferabil fluorocarbon) cand pescuiesti cu fir textil din doua motive,primul ca leaderul mono e mai putin sesizat de pesti decat firul textil si al doilea motiv e ca daca ai agatatori (si unde nu sunt??)nu pierzi fir textil ci numai carligul sau leader-ul cu carlig cu tot.
Nu trebuie uitat ca nici mono fluorocarbon nu e total invizibil in apa,dar mai putin vizibil ca un mono normal,deci cu cat diametrul fluorocarbonului e mai mare creste si posibilitatea de a fii detectat de peste.

Mi s-a intamplat(pescuiam noaptea in Golful Mexic la lumina proiectoarelor) sa vad cum sea trout urmarea jig-ul meu dar nu-l ataca.Am schimbat jig-ul de 1/8oz.(3,5g.) cu unul de 1/32oz.(0,9g.)iar in locul leaderului fluorocarbon de 10lb. am folosit leader de 6lb.si imediat am inceput sa prind,desii destui mi-au taiat firul,totusi am reusit sa prind pesti.
Daca nu faceam acele schimbari pazeam apa ,dar facandu-le alti au pazit apa si se minunau cum de eu prindeam.
Nu i-am spus ce am facut nici prietenului meu roman Claudiu cu care am fost la pescuit si care pescuia langa mine(i-am dat acelas bass assasin curly shad cu care prindeam dar nu i-am spus ce schimbari am mai facut),deoarece desi eu l-am invatat sa pescuiasca credea ca deja e as in pescuit si incerca sa-mi dea lectii,dar in final lectia a primit-o el si a inteles ca mai are multe de invatat .
Tocmai in asta sta frumusetea pescuitului ca nici o zi de pescuit nu seamana cu alta,intodeauna apare ceva nou si daca nu ai inspiratia sa faci schimbarile necesare traiesti cu impresia ca pestele nu mananca,desi poate ar manca daca ti-ai da seama ce trebuie facut si unde trebuie cautat.
Cred ca de multe ori nu am prins peste tocmai pt. ca nu am stiut ce trebuia facut in momentul respectiv,dar orice zi de pescuit e o experienta in plus ce te poate ajuta in alte zile la pescuit.

Imi pare rau sa spun ca multi pescari romani cred ca daca au un bat fast sau extra fast numit sa zicem G.LOOMIS prind mai multi pesti.Daca nu prind pesti cu betele pe care le au (nu cu cele la care viseaza) nu vor prinde mai multi pesti nici cu alte bete mai bune calitativ,deoarece nu batul prinde pestele ci pescarul priceput.

Jean Scurtu

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 09 Oct 2005, 10:42

Jean Scurtu scrie:Daca stii ce nod sa faci si ii lasi "mustata"mai lunga nu te impiedica la lansare trecand destul de usor prin inele
Asta tot de pe net de la nea Jean am invatat-o si de curand am si testat si asa e. De mai Horica, daca numeri pomi in loc sa citesti postarile ... :))

Scrie răspuns