GEOLOGIC SET FLY

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

loveplus_go
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 17
Membru din: 01 Dec 2009, 08:21
Localitate: roman
Contact:

GEOLOGIC SET FLY

Mesaj de loveplus_go » 04 Dec 2009, 11:46

recunosc de la inceput ca nu am pus mana in viata mea pe scule de fly dar vreau sa incerc si acest stil de pescuit pe care-l consider cel mai spectaculos si dificil in acelasi timp.
am facut aceasta introducere pt ca vreau sa va cer sfatul in alegerea unor echipamente si accesorii pt muscarit tinta principala fiind cleanul.
as dori pt inceput sa achizitionez acest set http://www.decathlon.co.uk/EN/go-fishin ... -17715021/
multumesc anticipat

Avatar utilizator
razvi
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 229
Membru din: 29 Noi 2009, 16:28
Contact:

.

Mesaj de razvi » 04 Dec 2009, 12:06

:idea: loveplus_go :idea: Prietene EXISTA si sectiunea FLY-FISHING, care cu siguranta nu a fost creata degeaba.. Si acolo sunt multe materiale interesante.

Alege clasa de pescuit potrivita pentru stilul si conditiile de pescuit alese. in general, clasa de pescuit este determinata de marimea maxima a mustelor care pot fi lansate cu usurinta si precizie, precum si marimea pestilor pe care ii vizati. Marimea claselor variaza intre 1 si 14 , dar acestea mai pot fi impartite in:
- Light 1- clasele #1-#4
- Medium - clasele #5-#7 -> PENTRU ORICE FEL DE PASTRAV

Pentru clean, as opta pentru clasa #3 sau #5, lungime 2.26 m - 2,60m

Categoria light are aplicatii pentru salmonide si alte specii de talie mica, atunci cand prezentarea delicata a mustelor este obligatorie, in situatiile in care se pescuieste pe paraie mici/medii.

Iti pot recomanda, un criteriu de selectie, sper sa te ajute la ceva:
Criteriul 1: Lungimea lansetei

Lansetele mai scurte de 8 ft.(2.44m) sunt folosite in mod obisnuit in locuri inguste, acoperite de vegetatie pe paraiele de mici dimensiuni. Lungimile de la 8 la 8.6 ft (2.44-2.60m) sunt recomandate pentru paraie cu largimi mici sau medii sau atunci cand lanseurile lungi sunt o exceptie. Lansetele cu lungimi de 9 ft. (2.70m) sau mai lungi sunt excelente atunci cand pescuim frecvent la distanta sau avem nevoie sa controlam cu usurinta firului.

Criteriul 2: Clasele de pescuit

Clasele 2-4 (light )sunt recomandate pentru pescuitul cu muste de dimensiuni mici si atunci cand prezentarile delicate definesc pescuitul.

Lansetele de clasa 5 sau 6 sunt foarte versatile deoarece sunt capabile sa lanseze toate tipurile de muste pentru pastrav (uscate, nimfe, streamere si poppere de dimensiuni mici).

Aplicatiile pentru clasele 7 si 8 vizeaza specii de apa dulce, ca smallmouth sau largemouth bass sau steelhead si bonefish pentru apele putin adanci marine. Lansetele sunt capabile sa lanseze muste portante poppere sau streamere lestate de dimensiuni medii la distante apreciabile in conditi de vant puternic.

Clasele 9-10 se adreseaza pescuitului stiucilor, somonilor si in ape marine, pestilor de talie mare.

Criteriul 3: Actiunea

Fast - Lansetele Fast se indoaie puternic in prima patrime, ceeea ce confera o viteza superioara de circulatie a firului si capacitatea de a lansa la distanta cu efort minim. Cu acest tip de actiune se lanseaza cu usurinta muste portante sau fire cu varf scufundator. Sunt ideale pentru pescarii avansati care vor miscari economice cand lanseaza la distanta, cu precizie.

Moderat-fast - Deoarece acest tip de lanseta flexeaza puternic in treimea superioara si combina calitatile actiunii fast si moderat, fac din acest hibrid o lanseta versatila, capabila sa lanseze cu usurinta si delicatete atat la distante mici (datorita varfului delicat), cat si la distante apreciabile( datorita rezervei de putere din tronsonul inferior).

Moderat - Este o alegere ideala pentru pescarii avansati cu un ritm de pescuit relaxat sau care vor tehnici superioare de casting cu muste uscate. Exceleaza in roll-casting, mending(asezarea si controlul firului) si protejeaza firele subtiri datorita capacitatii de flexare.
Se incarca cu usurinta pe distante scurte, dar sunt capabile sa lanseze cu usurinta la distante medii.
Deasemenea este o lanseta recomandata incepatorolor deoarece ofera un plus de "sensibilitate" a procesului de incarcare deasarcare a firului si corecteaza deficientele de lansare datorita constructiei blank-ului.

Alegere buna si muste ciufulite :D

Cu prietenie, Razvan.
Pescuit. Natura si pasiune. Departe de lumea dezlantuita.

loveplus_go
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 17
Membru din: 01 Dec 2009, 08:21
Localitate: roman
Contact:

Mesaj de loveplus_go » 04 Dec 2009, 12:21

razvi multumesc pt raspunsul mai mult decat complet . intradevar sunt nou pe forum si am considerat ca subiectul se incadreaza mai bine in sectiunea dedicata echipamentelor decat la fly. daca am gresit rog un moderator sa mute topicul unde-i este locul.

fire zbuciumate tuturor!

Avatar utilizator
razvi
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 229
Membru din: 29 Noi 2009, 16:28
Contact:

.

Mesaj de razvi » 04 Dec 2009, 13:59

Cu placere prietene. Si eu ma bucuram cand primeam cate un sfat la inceput, chiar si acum. Pe forum si eu sunt nou, abea din 29.11.2009 :) Daca mai sunt intrebari, te ajut cu placere 8)

P.S. Eu nu spuneam ca nu e un TOPIC "la locul lui" spuneam sa arunci un ochi si pe sectiunea FLY FISHING pt. mai multe intr-ale muscaricilor :D
Pescuit. Natura si pasiune. Departe de lumea dezlantuita.

parintele
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 250
Membru din: 11 Ian 2005, 19:51

Mesaj de parintele » 04 Dec 2009, 14:40

O mentiune vis a vis de ce a spus razvi: pentru clean clasa 3 sau 5...
parerea mea e ca trebuie sa stii urmatoarele chestii:
-pentru uscate se poate folosi un bat de clasa usoara, gen 3. eu am un clasa 3 si e foarte misto de pescuit la uscata.
-INSA la clean o sa folosesti asesea muste mari, goange mari din foam, probabil si mici streamere.
Astea nu prea se arunca optim cu clasa 3. Un 5 e mult mai potrivit.

Apoi, alegerea clasei are legatura si cu zona in care pescuiesti clean in opinia mea.
E una sa pescuiesti pe un rau mare, alta sa pescuiesti pe un rau mai mic.
E una sa pescuiesti pe lac, altceva sa pescuieti pe un rau cu vedetatie multa si maluri impadurite, acceidentate, cu gropi si copaci cazuti sau alte obstacole...

Pot sa spun ca pentru asemenea rauri cu obstacole, padure, vegetatie, gropi, un relief variat, etc... este important controlul.

Oricat de bun ar fi un bat de clasa 3, ai neovie de un bat puternic si foarte reactiv.
Un bat de clasa mica sau un bat scurt sau un bat moderat ca si actiune inseamna batai de cap in drill...
In mod normal sculele usoare, scurte, putin mai moi, inseamna placere in lupta cu pestele ...daor ca pe un rau cum e neajlovul, in unele zone, inseamna nervi...

Imagineaza-ti un clean de juma de kil care iese de sub un copac cazut cu crengi si radacini, circa 1-1.5 metri maxim...ataca si explodeaza imediat inapoi spre ascunzis....
Iei in calcul faptul ca firul nu va fi niciodata perfect intins, tot vei avea o "burta" de cateva zeci de cm...adaugi reactia ta, adaugi cat se indoaie batul si o sa constaam ca pana apuci tu sa intepi sau saq preiei controlul cleanul e deja pe dupa craci...

Un bat mai puternic, un bat ferm, un bat oarecum mai lung(adica nu 2.20), etc...AJUTA.


Pe masura ce inveti si esti mai experimentat poti pescui foarte ok si cu bete scurte, bete de clasa mai mica, mai usoare...

Eu as spune ca o clasa 5 de 8-9 ft este cel mai bun pentru incepatori cu conditia sa nu fie prea lung pentru zona in care pescuiesti (un bat lung uneori jeneaza, ca si la spin...)

loveplus_go
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 17
Membru din: 01 Dec 2009, 08:21
Localitate: roman
Contact:

Mesaj de loveplus_go » 04 Dec 2009, 15:36

parintele

bine si la obiect punctate observatiile.

ca si specificatii batul postat in link se incadreaza perfect cerintelor mele. dar as dori o parere despre firma geologic referitor la calitatea echipamentelor de pescuit. sunt recunoscator si pentru oricare alt sfat pe care-l voi primi in alegerea primelor scule de fly.

fire zbuciumate tuturor!

_Sanya
veteran
veteran
Mesaje: 551
Membru din: 21 Mar 2005, 12:06
Contact:

Mesaj de _Sanya » 04 Dec 2009, 15:51

cauta aici http://fishing.teggin.com/2008/05/decat ... -rods.html

poate batul merge dar mulineta probabil e unu plastic 8)

Avatar utilizator
razvi
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 229
Membru din: 29 Noi 2009, 16:28
Contact:

,

Mesaj de razvi » 04 Dec 2009, 16:54

@ parintele

Prietene, eu ii spuneam detaliat cam ce ar merge pe ce vrea el ... Apoi i-am sugerat ce ar putea folosii, umpic mai in substrat. Cu timpul sigur se va prinde ce e cel mai potrivit la timpul potrivit, cum spui si tu.. Multa rabdare si perseverenta loverplus_go si totul va fi OK :)

MUSTE CIUFULITE 8)
Pescuit. Natura si pasiune. Departe de lumea dezlantuita.

Avatar utilizator
XquiZZiT
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 226
Membru din: 15 Mai 2007, 19:40
Localitate: Rusko
Contact:

Mesaj de XquiZZiT » 04 Dec 2009, 17:05

http://www.rapitori.ro/articole_arata.php?cat=3&id=51

Absolut tot ce a scris razvi in primul sau post din acest topic, plus mult mai multe se regasesc in articolul de mai sus al lui Cristian Ene, scris acu vreo 5 ani.
Decat sa-ti fie rau, mai bine sa-ti fie bine!!!

My Videos , My Photos

Bic
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 168
Membru din: 21 Apr 2007, 08:26

Mesaj de Bic » 04 Dec 2009, 18:07

misto

Scrie răspuns