Bat intre clase; cum se incarca?

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

rough boy
utilizator constant
utilizator constant

Bat intre clase; cum se incarca?

Mesaj de rough boy » 04 Feb 2005, 14:33

Salutare!
Am auzit o teorie cum ca betele de musca ce acopera doua clase sau care sunt construite intrea clase(nici nu stiu cum e mai bine spus), pentru o incarcare optima li se ataseaza fire DT de clasa mai mica sau fire WF de clasa mai mare.
De exemplu la bat #5/6 vine DT5 sauWF6.
Intrebarea mea este, nu merge incarcat si cu DT6?
A mai procedat careva dintre voi asa?
Danke!

muscarul
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de muscarul » 04 Feb 2005, 16:05

din cate stiu eu, un bat clasa 5-6 se incarca corect cu un DT5 sau un WF6. Dar daca vrei de ex. lanseuri f lungi, poti pune si un dt6 pe el, cu conditia sa aiba rezerva de putere suficienta.
parerea mea
God Grant that I may live to xxx until my dying day, And when it comes to my last cast
I most humbly pray, When in the Lord's safe landing net I'm peacefully asleep,That in His mercy I be judged As big enough to keep.

Codrut
junior
junior

Mesaj de Codrut » 04 Feb 2005, 17:07

Eu incarc o lanseta #6-7 cu snur de clasa 8 (ma rog, wf) si se tine bine, inca mai poate. Incearca eventual, daca ai de unde, cu firul altuia ca sa n-ai emotii ca dai banii degeaba pe snur. Eu cred ca poti supraincarca orice lanseta cu un snur cu o clasa peste cea a lansetei.

cosmin81
veteran
veteran

Mesaj de cosmin81 » 07 Feb 2005, 17:31

salut, codrutz

m-am intalnit cu eugen in week-end sa-i arat lanseta mea si sa-mi dea niste backing! E tot de clasa 6-7! ce fir imi recomanzi pentru ea?? Tot clasa WF 8?? Eugen mi-a recomandat un Cortland 333 HT floating, dar ce clasa sa fie?

http://cabelas.com/cabelas/en/common/se ... &noImage=0

Cu multumiri anticipate,

Cosmin :wink:
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

Codrut
junior
junior

Mesaj de Codrut » 07 Feb 2005, 17:58

Pai asa cum spune si lanseta un WF #7 este cel ideal. Eu 8-ul il am full sinking si nu ma intereseaza cum cade pe apa. Data iti iei plutitor parerea mea este sa-ti iei totusi 7. Mai incolo mai vezi tu... e loc de experimentat.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 07 Feb 2005, 18:10

Baieti ... nu vreu sa dau o regula. Dar ... a existat un curent (o moda) ca betele sa fie clasate cu doua clase. Dar am vazut si cu trei.

Cat ar vrea unii sa defineasca un anumit lucru cu o Regula, in PMA este foarte greu sa definesti prin reguli o anumita caracteristica.

In general bete progresiv/rapide si pana la cele super/rapide ... depinde si de clasa ... dar majoritatea suporta clase mari de fire peste clasa indicata pe bat. Eu am lansat cu bat # 3-4 cu fir WF 3 si m-am descurcat f.bine cu el. Dar am pus si unul de #4 si a mers tot la fel de bine. Batul l-am simtit mai "moale" o idee.

Ceea ce vreau sa spun, este ca in general depinde de blank ... de conditii meteo ... ce fel de pescuit este fin-mediu-calibru greu, se pot face compromisuri. In general cu ce ne simtim cel mai bine este si solutia cea mai buna si pentru bat. Dar cu retineri. Un bat rapid folosit cu fir mult mai greu ... doua trei clase peste cea de pe bat... v-a imbatranii mai repede. :)
Fir intins!
Borealis F

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 07 Feb 2005, 18:20

In privinta incarcarii corecte a unui bat ce cuprinde doua clase, din experienta mea si din sfaturile lui Victor Tarus (la ora actuala in casting , in tara noastra nu il bate nimeni!!!- arunca snur de musca la peste 60m!!!) trebuie sa faci astfel. Ia batul si incearca-l cu cele patru fire - doua dt clasa mica si clasa mai mare si doua WF clasa mai mica si clasa mai mare.
1 Vei observa: cu un WF arunci mai usor comparativ cu un DT din aceasi clasa!
De aici rezulta logica : poti folosi un FW clasa 5 care ar echivala un DT clasa6.
Dar tot logica iti spune, daca poti arunca mai bine un WF clasa 6 decat un DT clasa 6 atunci de ce sa nu ramai la WF clasa6?
2. In prezentare, in finete, un DT e mai bun. WF plezneste apa, un DT se aeaza mai "camuflat".
De aici logica spune, daca vreau prezentare fina folosesc DT, in concluzie iau un DT6

Concluzia finala ia DT6 ca prezinta mai fin decat WF doar in cazul in care vrei sa arunci la distante de peste 15m unde WF e de departe mai bun!
Asa ca lasa tot felul de teorii si ia-ti clasa cea mai mare pe care o suporta batul, pentru a se echilibra mai bine.
Un bat de calitate are clasa exacta, un bat cu doua clase scrise pe el, e bine sa fie folosit, pt a se echilibra mai bine, cu clasa cea mai mare a firului pe care o suporta!

Asta e parerea mea:)

rough boy
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de rough boy » 08 Feb 2005, 09:22

Multumesc celor prezenti pe forum pentru sfaturi, idei, sugestii.
Sunt un pic mai luminat. Urmeaza practica.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 08 Feb 2005, 11:21

@ Luci:
... De aici rezulta logica : poti folosi un FW clasa 5 care ar echivala un DT clasa6.

2. In prezentare, in finete, un DT e mai bun. WF plezneste apa, un DT se aeaza mai "camuflat".
De aici logica spune, daca vreau prezentare fina folosesc DT, in concluzie iau un DT6 ...
Luci .. eu iti respect opinia ... dar trebuie sa te contrazic. Ceea ce spui in aceste doua citate de mai sus ... este total gresit.

Cand ai dreptate ai ... dar acum esti departe de tot ... de adevar si bagi in capul unui incepator MITURI ... create de alti inaintea ta ... si pe care tu le dai acum o interpretare proprie fara sa stii de fapt care este adevarul.

rough boy ... uita ce ai citi in citatele de mai sus. Sunt niste baliverne ... create de puritanisti.

Batul este facut sa suporte o anumita greutate a firului in lansare. El este clasat in functie de standard. Firele de asemenea.

La un WF greutatea majoritara a firului este plasata in partea activa a acestuia. La un DT pe toata portiunea LEVEL a firului care poate fii 60-75% din lungimea totala. Uita asemnea teorii ... "clasa 5 care ar echivala un DT clasa6" ... sunt supozitii ce nu au nimic cu realitatea.

Vorbind de prezentare ... finetea nu o vei gasii in fir ... sau bat ... ci in mana care-l manuieste. In scule poti gasii elemente ajutatoare pentru a executa o lansare "muta" .... fara zgomot. Existe WF-uri care fiind mult mai usor de manuit decat un DT ... au si o parte de "tip" mult mai lunga decat cele "allround". Cu astea te poti intrece cu fluturii in finete ... cand vorbim prezentari de mare finete. :D

Concluzie ... Invata sa lansezi corect si perfectioneaza-ti tehnica de lansare ... astfel vei putea sa lansezi "fara zgomot" cu ori ce fel de fir. ;)
Fir intins!
Borealis F

cosmin81
veteran
veteran

Mesaj de cosmin81 » 09 Feb 2005, 00:13

O capito ....sau cred ca am capisci!!!! Lanseta mea clasa 6-7 e mai rapida, defapt chiar rapida...unii au vrut-o sa faca lanseta de jigging din ea(nu glumesc)....nu e de firma(ati auzit vreodata de Ted Mc Logan...cica ar fi englezeasca...zic unii...eu am cautat pe net de mi-au sarit butoanele de la tastatura da' n-am dat de firma asta!!!)! Important e ca toti si-au dat cu parerea(bune si rele) si pana la urma tot e bine, ca luand cate ceva de la voi.."veteranii" in muscarit, mai inavatam si noi "ucenicii" cate ceva! mai intai suntem interesati de subiect si punem botul la orice ne face sa dam mai putini bani in scule( ca deh...nu stim daca o sa ne placa noul stil si nu vrem sa investim prea mult), apoi vedem ca ne place si ajungem la Loomis-uri si alte chestii scumpe....macar asa de dambla, ca oricum peste putem prinde si cu scule mai ieftine, da' asa cere obrazul de pescar pasionat si batran: "Hai s-o vedem si pe asta cum prinde peste!"

borealis are dreptate, luci are dreptate, codrutz are dreptate....fiecare in felul lui stie ce i se potriveste lui cel mai bine, pentru ca au incercat mai multe variante si au tras niste concluzii! Eu inca nu stiu ce mi se potriveste pentru ca inca nu am incercat nimic....dar am timp sa invatz!!! :D Imi trebuie timp sa vad pe balta de ce fel de prezentare am nevoie...fina...pleoscaita....deci tot experienta si orele petrecute pe apa isi vor spune cuvantul!!! :wink:

Eu va multumesc ca existati si ca dezvoltati astfel de subiecte care vin in sprijinul nostru al incepatarilor! Altii ca voi si-ar vedea pur si simplu de treaba si nu s-ar mai baga in tot felul de polemici!

Eu unul imi doream de mult si foarte mult sa ma apuc de pescuitul la musca si chiar daca o s-o mai dau in bara cu scule, fire si alte usetnsile..n-o sa ma dau batut asa de repede!

RESPECT,

Cosmin
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

Scrie răspuns