Bat intre clase; cum se incarca?

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 09 Feb 2005, 11:03

@ cosmin81:

Exact pentru ceea ce-mi multumesti ... a fost si intentia initiala, care m-a facut si ma face si in continuare sa-mi chetuiesc o parte din timpul zilnic incercand sa fiu la indemana. (deci vorbesc doar pentru mine ... nu si pentru restul celor carora te-ai adresat)

Dar te asigur ca daca nu ma loveam singur de greutati si nu realizam in practica ca anumite Mituri sunt depasite, nu ma angajam sa dau sfaturi. Mai ales pe un forum deschis tuturor ochilor. De asemnea cat ar parea de cinic sunt aici sa-i contrazic pe cei ce se avanta, fara sa aibe o experienta practica suficienta sa stie, in a da sfaturi. Am invata pe pielea mea cat de daunatoare sunt incepatorilor aceste "mituri" ce bantuie in lumea PMA. Am cheltuit o gramada de bani sa-mi castig intelegerea esentei din PMA. Stiu cat de costisitor poate fi acest drum si de aceea incerc sa simplific. Cei ce vor sa inteleaga bine cei ce vor sa continue pe un drum gresit ... sunt liberi sa o faca. O fac pe buzunarul lor si mai repede sau mai tarziu tot vor realiza ca au ales gresit.

Nu stiu tot si nici nu critic tot. Procesul de evolutie este continu in PMA. Cine se crede a tot stiutor nu stie de fapt nimic. :)
Fir intins!
Borealis F

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 10 Feb 2005, 08:17

Salut Petru,

Ai dreptate, nu zic nu, poate nu m-am facut eu inteles in privinta comparatiei firelor de musca WF si DT. Dar, daca facem un test de motricitate supunand un WF exactla aceasi forta prin aceasi tehnica de aruncare cu un DT, el va merge fi lansat mai departe, corect? Doar de aceea s-a creat .Apoi in primii 9 metrii si ceva ( parca, nu ma mai uit in cataloage..) ambele fire au aceeasi greutate, DAR, difera distributia centrului de greutate pe lungimea respectiva. Per general, firul WF are greutatea in fata comparativ cu DT. Si aici, bineinteles iti dau dreptate. Dar aplicand ecuatiile de distributie a centrelor de greutate si dinamica implicita rezulta ca un fir WF se va arunga mai departe ca cel DT. (cum ai spus si tu). Singura chestie e ca, dat fiind aceasta distributie de greutate, la un DT se face pe o lungime mai mare de fir decat pe un WF, de aceea un FW va "plezni" cu mai multa putere apa iar un DT va disipa mai bine ( prin constructia lui) energia impulsului si nu va "plezni" apa asa de tare. Corectiile apar la nifel de factor uman, asa cum ai spus tu " fiecare isi face mana" - cu aproximatie te citez:).
Eu, doar mi-am permis sa fac o analogie mai fortata a celor doua clase #5DT=4WF. Nu zic ca ar fi exact egale, dar e undeva pe aproape:), in sensul asta m-am referit.:)

Iar in privinta echilibrarii batului cu o clasa de fir corecta, putem fi corecti in cazul beteler de calitate, blancurile ce includ doua clase, nu sunt de calitate, ele se pot echilibra foarte cateodata si cu fir cu o clasa sau chiar doua mai mare decat cea mai mare clasa a batului. Asta datorita, ma repet, a calitatii nu foarte buna a batului.
Uita-te, in casting, la concursuri am inteles ca la un bat clasa #5 firul folosit va fi un #6 sau chiar #7. Defapt am vazut chestia pe pielea mea, participand la un astfel de concurs/.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 10 Feb 2005, 17:44

Salut Luci,

Deci Luci ... eu nu te contrazic in teorie. Aici la acest capitol i-ti dau dreptate. Dar discutam de lucruri in teorie, cu incepatorii, sau discutam de pescuit. Eu iti demonstrez practic ... si nu sunt un campion la casting, ca pana la lungimi de 10-15 eu cu un WF si tu cu DT ... si eu "pun" firul pe apa fara zgomot.

In viziunea mea ... si a multora cu mine, care au trecut la WF-uri in totalitate (ca sunt fire intregi sau ca sunt shooting headuri ... nu are importanta) un fir bun, trebuie sa fie usor de manevrat si el trebuie sa-mi incarce usor blancul. Tu vorbesti de fizica lansarii aici si de logici teoretice ... si nu zic ca nu ai dreptate, chiar sunt de acord cu tine in teorie, ... dar in practica m-am convins ca si un WF in clasa #3 de ex. cu o parte conica de 2-3 metri cel putin si un forfag pe masura ... il "asezi" pe apa fara zgomot.

Cu baietii astia care au nevoie de sfaturi trebuie sa ne limitam la practica ca ei inca nu au ajuns in faza de experimentare. Ei vor sa invete chestiile de baza. Intervenind cu asemnea discutii ii zapacim complect. :) Sunt sigur ca intentia ta a fost buna. Si a mea s-a dorit tot la fel. Deci nu o inerpreta ca o agresivitate. Ca nu este. Sunt categoric pentru ca vreau sa-i conving pe baieti ca nu au nevoie de teorie...deocamdata.

Luci ... cu cei ce participa la competitii ... de casting ... de ex. ... chiar te rog sa continui. Ca este interesant de urmarit o asemenea discutie.
si...
Luci ... Sper ca ai inteles unde bat.

Baieti ... cei ce va considerati incepatori. Nu mi-o luati in nume de rau ... ca nu va desconsider. Vreau sa va ajut. ;) Vreau sa va canalizez atentia pe ceea ce intradevar trebuie sa va concentrati acum la inceput.
Fir intins!
Borealis F

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 10 Feb 2005, 21:39

Salut Petru:)

AI dreptate, eu, defapt, incerc sa explic totul si sa imi simplific cat mai mult folosind fizica si legile ei ( mai putin iau in seama factorul uman). Chestia e ca a ajuns deformatie profesionala:) - deh , mi-s inginer fizician de profesie...

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 11 Feb 2005, 09:20

Buna Luci:

Nu am banuit ... dar am gandit gandul. "Luci le are tare cu fizica". :D
Teoreticienii au aceasta tendinta. Ii vad si la mine la munca. Ce "razboaie" trebuie sa duc cu ei .... greu de descris. Ai putea spune ca si pentru mine a pune problemele in perspectiva practica sunt tot o "boala". Lucrez in proiectare. ;)
Fir intins!
Borealis F

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 11 Feb 2005, 09:53

Cica nu-i zapaciti pe incepatori ... :lol: Pai daca teoria (bazata pe legile fizicii) spune una iar practica (bazata pe experienta unuia sau altuia) demonstreaza altceva ce-or sa mai inteleaga bietii de ei? Dupa cine (sau ce) sa se ia? :twisted:
Of, na ca iar v-am intaratat :twisted:

P.S. norocul meu ca, de bine, de rau, mai pricep cate ceva ... :wink: :P

Scrie răspuns