…unde se va vorbi despre stiuci mari si mici , nesimtirea la romani , ape in crestere si alte alea.
Am prins din nou o perioada buna , in ciuda cresterii nivelului apei. Cota ceatal Sf.Gh. la venire=183+8,la plecare,dupa 7 zile=231+4(ieri).Dunarea , canalele mari(nu toate)si Dunarea Veche, extrem de tulburi si pline de plante in deriva si tot felul de resturi. Pescuitul la stationar a devenit un cosmar si , dupa parerea mea, in aceste zone , nici nu se justifica. Lacurile , in parte sunt tulburi cu zone limpezi sau semi-limpezi sau sunt cristal in totalitate(ex. Ligheanca).
Zone pescuite: Ligheanca , Trei Iezere, Radacinos , Cazanel , Serbata , Nujnic , Puhaciovele(cele 2), Arlova , Dovnica , Babina , Corciovata , Merhei+ cel mic , Matita . Canalele Olguta si Sontea(segmentul dinspre Fortuna),limpezi,curent puternic. Catavaia limpede ,blocat de vegetatie spre Visina.
La inceputul intervalului capturile au fost capitale , baietii mei (a fost iesire dedicata lor)au prins frecvent stiuci sarite de 3-4 kg , in apa de 2,5 m cu vegetatie crescuta care reducea zona de jucat naluci la 60-90 cm. Faptul ca amandoi sunt scrimeri de performanta si au reflexe incredibile datorate sportului practicat , i-a ajutat mult. S-au bucurat de partide de neuitat , rolul meu fiind gasirea zonelor cu stiuci , lucru nu tocmai usor , pana la urma m-am descurcat onorabil(raman in mintea lor “tata care se descurca in orice situatie”). Pe masura ce zilele treceau , capturile , constante ca numar , au scazut ca dimensiune . Bibanii au fost prezenti si au contribuit la reusita sejurului. Cativa au platit cu viata nesabuinta atacului asupra nalucilor. Din pacate , acumulatorii aparatului foto au fost descarcati si pana am gasit un incarcator potrivit , perioada marilor capturi a trecut. Il voi ruga pe “gsteph”(care este acum in delta) sa posteze cateva poze luni,cand se va intoarce.
Despre nesimtirea la romani sunt capitole intregi de scris. Voi rezuma cateva aspecte care ne afecteaza pe cei care frecventam delta. Pe lacul Bogdaproste , desi zona de pescuit era vasta , cateva barci supraaglomerate(pentru mine de la 2 pescari in barca este inghesuiala), vazand ca eu prind , s-au apropiat la mai putin de 20 m de barca mea. Pe Trei Iezere , o salupa avea muzica lui Margineanu data la maxim. Sa deranjezi pe cineva care pescuieste si sa te apropi cu barca sa-l intrebi:”- Cum merge ?”, mi se pare o idiotenie. Pe Sulina , in dreptul satului Partizan , o salupa imensa , inmatriculata SN , condusa de cineva care nu se teme de lege si care nu o respecta , a carui viata este mai “importanta” decat a celorlalti , a trecut la viteza mare iscand valuri succesive enorme , care au depasit digul de protectie al localitatii. M-am ales cu un dus gratis(nu am fost singurul) , cu toate ca am incercat sa reduc rezultatul impactului . Sunt multi turisti in delta , o parte straini , romanii sunt usor de remarcat prin imensitatea burtilor expuse total sau partial(cu tricoul ridicat peste) , lantul de aur (la unii) si tatuajele care mai de care mai fioroase ce le impodobesc trupurile in exces, probabil dupa modelul maori sau Yakuza adoptat de mai multi , …fara fundament . Pana la coada este chestie de gusturi care nu se discuta…si eu nu sunt in masura sa judec . Cum spuneam , per ansamblu , mai avem de lucrat la bunul simt si sper ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa se normalizeze situatia.
S-au facut controale si s-au dat amenzi , Autoritatea Navala a fost protagonista. Cei de la ARBDD au fost prezenti , de asemenea.
Vremea a fost in general foarte calduroasa (cu mici exceptii)cu temporare intensificari ale vantului care , s-au dovedit benefice.
O iesire reusita , cu multe satisfactii ,umbrita doar de ruperea unui “Evergreen”si pierderea unor naluci ,o parte fara posibilitatea de reachizitionare . Inainte de plecare am cumparat mai multe modele de strune , unele dovedindu-se paguboase(s-au rupt inexplicabil , nici macar in dril).
Incep sa simt miros de delta…déjà mi-e dor.