totul despre Delta

discutii si povestiri de la pescuit...

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Mesaj de deltaic » 07 Noi 2011, 16:36

Vremea cruciadelor nu a apus, cum multa vreme s-a crezut. Joi incepe "Cruciada Dunarii de Jos" -la cata lume si-a anuntat venirea.Probabil vom fi doar 2-3 tampiti care vom pescui C&R restul...din cate-i cunosc doar se lauda cu asta. Fac mare caz ca dau drumul pixurilor sau ciortanilor si cam atat.Accesul ramane dificil in foarte multe locatii,apa este nu tocmai propice pescuitului dar tocmai asta-i provocarea.Dunarea a crescut fortat datorita vantului dinspre mare,probabil va scadea in momentul cand vantul v-a conteni. Peste s-a prins totusi zilele astea, dar nu stiuci.Cei care au fost pregatiti pentru orice situatie au avut castig de cauza.

haralambie
junior
junior
Mesaje: 95
Membru din: 25 Mai 2011, 06:41
Localitate: Pe Apa.. la pescuit ... de preferat din barca!

Mesaj de haralambie » 07 Noi 2011, 17:10

@deltaic dai din "casa" iarasi :)

noroc cu astia ca tine ca altfel stiucile nu ar avea nici o sansa
poate cand ne vom schimba atitudinea.. o sa mai gasim ceva stiuci si pe "natural"

fir intins:)

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Mesaj de deltaic » 07 Noi 2011, 17:14

Spune cum a fost partida voastra,nu o mai rasuci atata ! Si tu esti adeptul C&R asa ca nu sunt un caz izolat si asta ma bucura.

haralambie
junior
junior
Mesaje: 95
Membru din: 25 Mai 2011, 06:41
Localitate: Pe Apa.. la pescuit ... de preferat din barca!

Mesaj de haralambie » 07 Noi 2011, 17:27

pai.. slab la stiuca .. dar ne-am orientat rapid.. ca si altii de fapt.. bibi, avati,s salai si nu in ultimul rand rosioare
zona: de la bratul sf gheorghe in jos!....:)

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Mesaj de deltaic » 13 Noi 2011, 22:44

Frig,plase,marlite,succint cam asta a fost a 12-a delta. Cum am anticipat,miercuri-joi au sosit in delta multi pescari plini de sperante ca vor pleca cu ceva in sac.Vineri numarul lor s-a redus la o treime,restul au facut cale-ntoarsa. Joi a fost o zi friguroasa(-3*) si vantul a contribuit la deliciul unei zile de pescuit din barca.Vineri am prins prima fulguiala din sezon(bine ca am prins totusi ceva daca peste nu).Perioada a fost rece dar prognoza nu s-a adeverit in totalitate.Vantul nu a suflat cu intensitatea preconizata si nici precipitatiile nu au fost ca in prognoze.In scurtele perioade cu soare,peisajul deltaic isi arata adevarata splendoare autumnala. O mare problema aparuta sunt miile de setci si monofilamente.Se pescuieste NON STOP.Nu mai exista zi,noapte,duminica sau sarbatoare. Se pescuieste mult la goana si sunt deranjate suprafete foarte mari de apa.Este permisa o setca la fiecare pescar dar,aproape toti au cel putin 5-6 bucati.Pentru prima oara am intanlit lipoveni ingrijorati de situatia asta. Din pacate,tineretul satelor,fara alte exemple de urmat,considera pescuitul excesiv si braconajul ceva normal.Cauta metode noi si eficiente de depasirea parintilor in acest sens. Autoritatile parca nici nu exista.Cei in masura sa faca ceva se ocupa de proiecte aberante cu campinguri si piscine de dimensiuni olimpice. Desi vanatoarea nu este permisa se braconeaza la fel de intens cu capcane fara arme de foc.
Sa revin la pescuit.Am strabatut zone vaste la fel si amicii cu care m-am intanlit.Majoritatea celor ce au pescuit in perioada asta nu au avut nici macar un atac.Putini sunt cei ce se pot lauda ca ceva capturi. Dupa lungi insistente am reusit sa pacalesc cateva marlite.Partide ca asta mai putin...reusite au rolul de a te aduce cu picioarele pe pamant,incepusem sa cred ca sunt desavarsit(glumesc). De crapari ce sa mai vorbesc...
Nu pot trece peste farmecul vinului fiert baut la caldura,pe lijanca,la taclale cu amicul lipovean,urmate de sauna cea datatoare de viata.Asa a fost finalul zilelor de pescuit. Nu sunt schimbari majore in privinta apei din lacuri si canale.Vantul si nivelul scazut mentin multe zone tulburi.Apa a scazut, a crescut putin si apoi iar a inceput sa scada(74-7 cota ceatal). Avatul nu-si mai face simtita prezenta cu atacurile specifice,somnii s-au retras la buturugi sau cotloane si asteapta rabdatori aparatele de curent. Cei ce au renuntat sau au amanat plecarea in perioada asta au luat o hotarare inteleapta. Sperantele se indreapta spre a 13-a delta si sper sa nu fie una cu ghinion. Fire intinse tuturor si mai ales celor care rebegiti de frig dar plini de stoicism au ramas pe baricade in delta !

gsteph1968
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 256
Membru din: 03 Oct 2010, 11:00
Localitate: Bucuresti

Mesaj de gsteph1968 » 14 Noi 2011, 20:21

prima delta si destul de sigur si ultima anul asta a fost satisfacatoare...
am fost in zona Sf. Gheorghe, 5 zile. am dedicat o parte din timp explorarii si experimentelor.

stiuca s-a prezentat numai pe canale in curent slab, multe la 20cm si mai rare la 60cm. ascunsa la radacini sau sub nuferi. ataca si sus si la adanc.

am fost pe Tataru, Rosu si Belciug (care nu stiu ce regim are) unde am avut vant turbat, apa sensibil mai rece decat pe canale si... cam atat.

prietenii mei din Sfantu' m-au dus apoi pe niste canale neumblate si neplasuite de ei si altii de ani multi, la ceva mai multe ore de mers, unde a inceput sa intre stiuca. asa ca pe langa salbaticia si frumusetea locurilor am avut parte si de distractie.

cateva observatii:
-apa rece sau mai putin rece. cum e cu cele 17 grade si stiuca?
-am prins si stiuca cu dinti si fara... sau neformati / neconsolidati - lucrul asta l-a observat primul barcagiul meu. din punctul meu de vedere mitul asta s-a dus.
-in 4 zile de pescuit am retinut stiucile ranite rau (naluca inghitita fatal). la curatat am gasit intestinele goale, cu exceptia uneia care avea un carasel partial digerat. nu a inceput inca sa se hraneasca?
-pentru ca am fost singuri pe canalele alea, am pescuit si la trena. pentru un acelasi loc rata de succes a fost mai mare la trena decat la casting. testat de cateva ori, timp de 1/2 ora, aceeasi naluca (oscilanta doli argintie, aceeasi viteza de recuperare). barca dusa cca. 30m distanta, revenire la trena si aveam atacuri finalizate.

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Mesaj de deltaic » 14 Noi 2011, 22:29

Interesanta relatare. Sf.Gheorghe ramane zona de suflet pentru mine. Plina de surprize si locuri putin umblate poate oferi celor ce o indragesc cu adevarat satisfactii nebanuite. Prea departe de cartierul meu general actual. Anul viitor planuiesc schimbarea temporara a zonei de pescuit,zona vizata fiind aceasta si sudul extrem. In privinta schimbarii dintilor la stiuca disputa pro sau contra ramane de actualitate. Stiucile prinse la plase in zona unde am fost nu aveau nimic in stomac,semn ca nu se hraneau.Am pescuit in centrul zonelor cu nuferi si la trecerea nalucii reactia era nula ,cand miscam barca plecau numeroase "torpile" in toate directile. Lacul Belciug are zona de protectie la intrarea dinspre bratul Sf.Gheorghe. Lucrul care conteaza cel mai mult este ca ai avut o iesire reusita. Felicitari si fire zbuciumate in continuare !

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Mesaj de deltaic » 15 Noi 2011, 07:45

Nu am citit textul cu atentie si am confundat lacul Belciug cu Erenciuc. Primul este in zona strict protejata,corect ar fi sa-l pastram asa. Erenciucul are la intrare rezervatia de arini.

gsteph1968
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 256
Membru din: 03 Oct 2010, 11:00
Localitate: Bucuresti

Mesaj de gsteph1968 » 15 Noi 2011, 21:10

da, stiam ceva vag de Belciug... nu am pescuit pe lac si nici pe canal (am venit pe canal dinspre Dranov - ca directie). voiam sa vad canalul si lacul doar. voi tine minte.

pe Belciug in apropierea canalului pe care am venit era o barca, nu erau pescari (!), si s-au indepartat discret. barcagiul (deja imi este jena sa il numesc asa) spunea ca probabil sunt vanatori la rate... frumos tare, nu?

trebuie sa remarc totusi ca pe unde am umblat nu erau foarte multe plase. cele mai multe erau relativ aproape de sat (30m de mers), am numarat vreo 20 cu totul. localnicii pescuiesc mai mult pe dunare. pe Tataru erau 3, pe Rosu nu am vazut... dar nu am mers prea mult.

totusi se mai practica braconajul la mistreti... am auzit caini si guitat disperat undeva pe un grind.

se aduna lemn, eu nu am vazut decat crengi cazute apoi taiate (la diferenta de 2 zile) si sper ca nu se taie copac sanatosi. in soba din camera mea a ars lemn "varuit" de cormorani.

as mai adauga si cateva incendii de stuf... cei din sat erau vizibil nemultumiti si spuneau ca nu asa se da foc si nu in noiembrie. ma depaseste un pic chestia asta si nu am insistat.

este destul de multa saracie si viata grea pe acolo si nu stiu ce sa zic... incerc sa imi formez o opinie proprie de 4 ani incoace si nu e foarte usor.

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Mesaj de deltaic » 20 Noi 2011, 15:14

Cum spuneam (pe topicul cu iarna)au inceput sa inghete ghiolurile.De exemplu Lacul cu Ciulini era inghetat,Trei Iezere-partial,japse de interes din zona Chilia -partial si ma opresc aici cu enumerarile.Sper ca pana pe 30 nov.cand plec spre "eden" sa se schimbe ceva in bine.

Scrie răspuns