Puiul ......... si sfoara
.....................................................................
Dabuleni , 14 August 2010 .
Suntem deja de doua zile acolo . De prins se prinde . De odihnit .... prea putin . Dimineata la primele raze de soare ne trezim , dam drumul la aragaze , ne bem cafeaua si plecam la peste .
Navigam cca 2 km in amonte pe bratul dintre insula Papadia si tarm . Am dat de peste doar ascunzandu-ne de razele ucigatoare ale soarelui . Al dracu' somotei stea si el ascuns sub structurile de pe malurile umbrite . Plecasem de acasa in toiul discutiilor de la stiri despre tsunami-ul solar , despre riscurile de cancer de piele , despre eventualitatea intreruperii totale a curentului electric si telecomunicatiilor , samd . Cu toate aceste ganduri ne-am propus sa ne simtim bine .
Veneam in tabara in jurul pranzului sau putin dupa acesta cu juvelicele ... destul de satisfacute de sarcina purtata . Somotei , ciortanei , scobari , samd . Urma masa de pranz , si , ca niciodata , in locul somnului de dupa amiaza trebuia sa-l ascultam pe Vali cum dadea din banc in banc , uneori chiar intercalandu-le intre ele facandu-ne sa pierdem sirul acestora .
Nu mai conta . Nu mai avea importanta . Deja totul devenise la Vali un banc continuu . Cum incercai sa deschizi gura , sa spui ceva , orice , in orice context intervenea cu :
- ,, Da' p-ala cu ..... ti l-am spus ? Stai sa-t' spui !"
Si-ncepea o ,, salva de mitraliera " de bancuri , unele mai cunoscute , altele mai putin , insa spuse de el isi dublau farmecul , cel putin .
Dupa atatea poante , bancuri , susanele , si alte ,, nenorociri " haioase care ne faceau de multe ori sa nici nu mai putem rade si sa lasam fruntile-n palme total dezarmati de debitul si fervoarea sa , aproape ca nu eram in stare sa mai discernem cand vorbeste serios sau cand face misto . Lui Andrei Riga chiar i s-a facut rau de ras itr-una din seri .
Nu-l cunostea pe Vali . De fapt abia ne cunoscuse . Daca initial era circumspect la intrarea in ,, Hoinareala " cu noi , a sfarsit prin a se inscrie categoric la orice urmatoare iesire organizata de noi .
Spuneam ca nu mai eram capabili sa discernem cand vorbea Vali serios sau cand ,, batea campii " . In ziua de 14 , spre dupa amiaza , intr-o perioada de acalmie in tabara , Vali ,, mosmondea " serios la un capat de sfoara de cam 2 metri . Parea foarte ocupat si patruns de ceea ce facea . Din scaunul pliant il urmaream ingrozit de faptul ca va termina cu nenorocita aia de sfoara dupa care ne va ,, mitralia " iarasi cu bancuri . Ma scufundasem in linistea de moment si-mi doream sa dureze . Chiar il voiam pe Vali ocupat pana spre seara cu capataiul de sfoara . Sfoara respectiva mai avea si vreo doua noduri foarte stranse . O mai si folosisem probabil la tractat vreo barca si nodurile se stansesera puternic . Pentru Vali acestea devenisera o reala problema ne lasandu-se usor desfacute facandu-l pe acesta sa piarda minute bune in dreptul fiecaruia dintre ele . Iubeam nodurile alea !!! Nu stiam la ce-i trebuie , .... nu ma interesa , .... dar voiam sa dureze !
La un moment dat , evident patruns si pasionat de sfoara respectiva , se indreapta spre mine (,, Doamne fereste , ce vrea asta de la mine ? " spun in sinea mea ingrozit ! )
- Pictore , tine putin de capatul asta .
- Ce vrei mah de la mine ?
- Tine de asta . Da' sa tii intins , auzi tu ?
- ... Tin , mah , tin . Zic eu cu glasul stins de oboseala .
Si se apuca pasionat sa incalzeasca cu bricheta capatul dinspre el dandu-i acestuia o forma cat se poate de dreapta , eleganta si rotunjita . Urmarindu-i gesturile , urmarindu-i frenezia cu care se dedica varfului de sfoara din flacara brichetei am slabit putin firul .
- PICTOREEEEE ! Tine intins , ti-am zis ! Pai ce dracu' fac aici ? Ti-am zis sa tii bine !!!
- Gata mai nebunule ! ....... Tin intins ! ....... Da' la ce dracu'-ti trebuie nenorocirea asta de sfoara ? Ne rotunjita la capete nu e buna ?
- La ce-mi trebe ? ...... Hmmmm , ...... iti dau un pui de p---a sa-l cresti ! Sa-l faci mare si sa-l tii legat . Al dracu' , altfel , pleaca si musca lumea ! Ne certam p-aci cu astia !