discutii si povestiri de la pescuit...
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
-
Leba
- veteran

-
Deh, Mihai, io de unde sa stiu?:D Tre' sa intelegi ca pe mine, de aici, ma impresioneaza mai mult aspectu, n-am de unde sa stiu care si cat e de rau, iar grouperii aia arata intr-un mare fel.

de bibanii de epava, ce sa mai zic? poate ca in subconstient, am asociat pestii aia cu bibanii europeni, mici da rai!
Era deci cu titlu pur informativ, desi, undeva acolo departe, cu totii visam la asa partide, no doubt

-
SF
- veteran

Sa fiu al naibii daca stiu la ce ziceti biban de epava !
Leba , intodeauna un pelagic o sa fie mai spectaculos , insa si bentonicii au partea lor , marea problema cu ei fiind decompresia , din momentu ala nu mai ai lupta , vorba lui Mihai , un sac de cartofi !
-
SF
- veteran

Am inteles , grouper in toata regula . Is multe specii la tropice din familia asta .
Nu scoate mult fir si in viteza , daca ajunge in gaura l-ai pierdut , firu se rupe in piatra , fiind tensionat .
In general , pe aci pe unde is io ii considerat o captura mai dificila decat kingfish , acuma kingfish intra la poppere si walkere si fuge cu fir , ii spectaculos si nu oboseste , insa il si prinzi cu echipament mai light daca dai la spin !
-
Leba
- veteran

-
Da, ala e.
Eu l-am vazut prima oara la Discoperi

cum a furat cizma unui scafandru.

era unu de puncte, pe la 200 de kile.

Spuneau in documentar ca zbarlitii astia halesc cam orice, au gasit in ei piese de masina, cauciucuri, vesela etc

pe Potomac, in state parca era, sper sa nu fac o confuzie.
Deci kingfishu asta e din familie tonului sau nu?
-
SF
- veteran

Leba scrie:
Deci kingfishu asta e din familie tonului sau nu?
Nu ! Carangidae ! Ii un ”caranx” ! Frate cu GT si African pompano ! Toata familia carangidae are faima de pesti puternici ! Si amatori de suprafata
Enjoy
http://www.youtube.com/watch?v=eF-IFgmyaFs
-
ULK
- veteran

Deci grouper=biban de epava nu?
-
MuskMd
- veteran

Leba scrie: Spuneau in documentar ca zbarlitii astia halesc cam orice, au gasit in ei piese de masina, cauciucuri, vesela etc

pe Potomac, in state parca era, sper sa nu fac o confuzie.
Perciforme frate...neam cu bibi ala mic si rau al nostru

si cu cichlidele sud americanilor

Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
-
MeHigh
- utilizator constant

-
Grouperii si sea bass-ii sunt diferiti. Pe net diferentele nu sunt uimitoare si juri ca sunt la fel. In schimb la pescuit sunt complet diferiti.
Pentru ca ambii ii scoti de la adancimi de peste 100 de metrii, sunt afectati de depresurizarea fortata. Gouperul aproape ca moare, ochii ii ies din cap si de la jumatatea apei in sus se ridica singur ca un balon cu aier.
Sea bass-ul bibanul adica rezista mai bine si doar stomacul ii iese impins de aierul de la vezica inotatoare (asta bine inteles ca se intampla si la grouper pe langa celelalte). Sea basul da din coada pana sus - nu se poate numi lupta dar mai ai tapuri in bota si opune rezistenta.
Inca un mod de ai deosebi este faptul ca la grouper mandibula e mult mai pronuntata.
SF-ule aici singura faza dificila e sa ai vreme destul de buna sau barca destul de mare ca sa iesi la recifurile de adancime. Acolo sunt congregati si scoti 2 de odata (intre 10 si 70 de kile) dupa care te opresti ca nu poti sa-i prinzi si sa-i eliberezi si ai carne cat sa umpli congelatorul.
Basca , mulinatul cate jumate de ora sau o ora (daca esti mai jos de 4-500 de metrii) e plictisitor ca dracu.
Totul decurge in felul urmator. Gasesti reciful cu semnele clare ca sunt baietii jos ( pe xxx finder). Lasi montura ( un sfert de ora pana coboara) cu dejetul pe fir atent sa minimalizezi "burta " la fir dar lejer sa nu impiedici coborarea (ca iara faci burta). Cand banuiesti ca esti jos inchizi frana. In maxim 5 minute bota se incarca si ai peste. Incepi mulinatul. Primii cateva zeci de metrii pot fi interesanti, in sensul ca ai impresia ca ai prins fundul marii. Daca ai un singur peste mare si este bass mare, mai simti lovituri in bota. Dupa jumate de ora de mulinat iti ajung caisele la genunchi si iti apar mici hernii pe linia gimbeltului dar sti exact daca este bass sau grouper pentru ca la ultimul ti se pare ca ai pierdut pestele si linia vine mult mai usor si incepi sa ai inclinatie mare la fir.
Uneori gouperii apar la suprafata ca niste baloane galben maronii departe in spatele barcii - ca doar barca e in deriva si curentul marin e cam ca si pe mijlocul Dunarii.
Tragi carasii in barca , te minunezi, ii bagi la ghiata si gata pescuitul... incepe drumul inapoi cateva ore de sarit pe valurile din Pacificul de Sud.
Daca in schimb nu ai ajuns pe fund si ai oprint montura prea sus faci burta si degeaba mai dai fir ulterior ca nu mai cobori destul, sau blue nose -ul ti-a luat momelile, sau rechinii, sau nu ai tu experienta, ratezi reciful - pt ca barca trece cu ceva viteza peste recif si in maxim 10 minute iese de pe el ajungand pe ape de sute si sute de metrii unde degeaba pescuiesti.
Deci mulinezi de te ia dracu pe degeaba, iar apoi te intorci deasupra recifului intorcandu-te kilometrii pe care i-ai pierdut in ora in care ai recuperat firul. Si incepi totul de la inceput. Halal sport?!
Nu stiu cum va suna voua dar mie de fiecare data cand ma duc la sea bass mi se pare ca ma duc la munca... si inca munca grea!
-
cata_asp
- veteran

Cam as e si pe la noi, cu diferenta doar ca obosesti doar mulinand ore in sir...
P.S. Parca mi-as lua un concediu medical dupa vreun grouper ori un sea bass ceva, voi nu?