edâ„¢ scrie:prieteni o intrebare la care nu am gasit raspuns pe net....
am luat si eu niste struguri sa fac vin,mai aveam ceva pe acasa vreo 4 galetzi ca sa ii amestec cu albi sa fac un roze daca o iesi ca parca prea inchis la culoare era
intrebarea mea e: care e spilu cu probele alea de pe alcolmetru sau cum io zice, intre ce valori e bine sa fie,ala cumparat avea in jur de 18 si asta de casa undeva pe la 11 si l-am ajutat cu zahar sa fie ca si cel cumparat,nu am vrut sa probez metoda cu oul ca mi se parea aiurea,deci ce influentzeaza probele alea???
Deci:
Mustometru trebuie sa iti arate (pentru soiuri nobile respectiv vin nobil) o gradatie de 21 grade! Asta masurat la cca 20 grade Celsius si intr-un cilindru suficient de lung ca sa nu loveasca mustometru fundul lui

Atentie la calitatea ustensilei ,adica a mustometrului ! Daca e modelul scurt ...are erori mari! Ca de obicei ungurii au mustometre bune ,lungi de cca 30-35 cm. Atentie la calitatea zaharului! Atentie la calitatea vasului de fermentatie (e bine sa fiarba presurizat nu cu suprafata libera in contact cu atmosfera)!
Sigur ca sunt metode mai savante cu alte instrumente cu denumiri exotice dar nu vreau sa te mai zapacesc de cap.
Ps:un vin care rezulta dintr-un must sub 21 de maligane(adica tot un fel de grade

) nu se va pastra corespunzator,va fi slab ,va face floare ,etc.
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.