Si eu pescuiesc pe Prut de prin 1986 si va pot spune ca an de an ,constat cu tristete ,tot mai putin peste .Incepand de la Oroftiana,unde intra Prutul in tara si pana pe la Damideni,Santa Mare,nu prea exista loc sa nu-l fi calcat macar odata.Problema este PESCUITUL INDUSTRIAL ,care se practica pe ambele maluri ale Prutului,pescuitul cu plase monofilament care se practica aproape 100%,in lac si pe curs(setcarii acum la ceas de iarna vand biban ,babusca si rosioara cu 3-4 lei kg,sa nu-mi spuna mie cineva ca acest peste nu e prins la monofilament!).Foarte dureros este si foamea ''fratilor'' nostri de peste Prut ,care de obicei pescuiesc folosind generatoare de mare putere-nu vreau sa ma gandesc ce o sa fie de acum inainte ,au desfiintat gardul de sarma ghimpata de pe malul lor!
Am avut satisfactii extraordinare in decursul acestor ani :crapi capitali(18 kg,cel mai mare ),somni capitali(38 kg),amuri capitali(17 kg),mreana (3kg),etc,dar cea mai mare bucurie a mea nu erau acesti pesti ,ci mai ales clipele minunate petrecute cu prietenii mei,in locurile astea de basm din lunca Prutului.
Nu va spun ,ca in ultimii ani(si acei colegi care merg la Prut pot confirma),a cam disparut salaul din lacul Stanca-Costesti,crapul este destul de rar,mai este ceva cteno,mreana,ceva scobar,somni care scapa de ancorele localnicilor ,din aceasta perioada,dar vara cel putin ,multi ,foarte multi pescari de duminica,cu catel,cu purcel,cu maneaua de rigoare ,ca altfel nu se poate -care lasa in urma lor munti de ambalaje ,pe care nu au macar bunul simt sa si le ia in porbagaj ,sa le arunce la un cos de gunoi.
Daca ar fi dupa mine,eu nu as permite accesul in zona decat pescarilor sportivi,care stiu sa pretuiasca natura,sa o respecte si pe cei care sunt altfel ,le-as da interdictie pe minim 5 ani de acces in zona;dupa 5 ani ,mai vedem.
Dar multe sunt in tara asta a noastra pe dos si fara rezolvare,darmite aceste probleme ale noastre ,ale pescarilor sportivi,nu sunt de nimeni bagate in seama,doar noi daca ne putem organiza si face ceva-sa mai salvam ,ce se mai poate salva!