Pescuit in jud. Botosani

contine topic-uri care au ca subiect balti sau locuri de pescuit sportiv

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
mikcutu
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de mikcutu » 14 Ian 2009, 10:40

Adrianoo scrie:Ce sunt alea pripoane, cum sunt?
Salut Adrianoo,

pripoanele sunt niste unelte "primitive" de pescuit...iei un spray de deodorant sau o sticla (de sticla, nu PET), infasoti pe ea guta, cam cat poti arunca, legi un forfac la capat si obtii un pripon.

Odata ajuns pe malul baltii, se incarca forfatul cu momeala si/sau nada si se lanseaz...tinand cu o mana de guta cu forfatul iar cu cealalta de spray/sticla.

Spray-ul/sticla trebuie indreptat in directia de aruncare.

Spor la auncari,
Mikcutu.

PS: daca ai de gand sa folosesti aceste unelte, sa stii ca in agatatura nu sunt bune datorita faptului ca nu sunt usor manevrabile... :wink:

oby 1
veteran
veteran

Mesaj de oby 1 » 14 Ian 2009, 11:05

partial adevarat(daca ar fi numai atit nu ar fi si ILEGALE)pripoanele sunt in primul rind asigurate(legate de ceva fix de pe mal (pe gheta se leaga de ceva ce nu poate fi tras in copca, in al doilea rind ele nu sunt supravegheate(fie sunt lasate peste noapte, fie sunt prea multe(mai mult de 4 scule e iar ILEGAL) pt a putea fi urmarite de o singura persoana) ele se verifica periodic si pur si simplu se culege pestele
pripoanele sunt legale doar pe Dunare si pe Prut(dar nu se specifica daca se pot folosi si de pescarii sportivi sau doar de pescarii industriali)

mikcutu
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de mikcutu » 14 Ian 2009, 11:14

eu foloseam astfel de scule neasigurate, cu semnalizator, puneam un bot de mamaliga ca si semnalizator.

Pt. simpla mea curiozitate:
exista undeva specificat legalitatea pripoanelor pe Dunare sau pe Prut?
sau este definita notiunea de "pripon"?

oby 1
veteran
veteran

Mesaj de oby 1 » 14 Ian 2009, 11:18

daca ai 4 sau mai putine si le supraveghezi (cu semnalizator/clopotel)la noi se numesc si aruncatoare si sunt ok
da in legea pescuitului spune ca sunt interzise(cu exceptia dunarii si prutului)

oby 1
veteran
veteran

Mesaj de oby 1 » 14 Ian 2009, 11:49

ART. 60
Urmatoarele fapte constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 1.500 lei si cu retinerea si suspendarea pe o durata de 90 de zile a permisului, a autorizatiei sau a licentei, dupa caz:
d) capturarea pestilor cu ajutorul uneltelor de pescuit din plasa sau cu pripoane in apele de munte;
ART. 63
Urmatoarele fapte constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei:
j) prinderea pestelui cu unelte de plasa si cu pripoane in raurile si in lacurile din zona de munte, precum si in raurile colinare si de ses, cu exceptia Dunarii si Prutului;

mihali
veteran
veteran

Mesaj de mihali » 14 Ian 2009, 12:15

marcel gheorghita scrie:Am fost si duminica la Rogojesti, si nu cred ca mai merg pana in primavara....Erau cel putin 100 oameni, pe gheata, din care poate 30 % dadeau la dandineta, restul la stiuca, cu pripoane...Nu am crezut ca poate fi adevarat, la plopi nu aveai loc sa faci o copca, erau pripoane din 3 in 3 m, pe langa stuf, in larg, peste tot - nimeni nu prindea nimic.
Pripoanele (sau popice, soldati, etc) sunt niste monturi pt stiuca cu pestisor viu, adik o bucata de fir cu o tripla, legate pe o bucata de lemn, si infipte in zapada. Imagineaza-ti sute de bete infipte pe gheata....trist
Cu stima domnule! Ai crezut ca exagerez dar de fapt nu'ti spusesem mai nimic. Inca nu ai vazut tot. Nu renunta. Vin'o in zi de lucru si e mai relaxant.

mihali
veteran
veteran

Mesaj de mihali » 14 Ian 2009, 12:34

Domnilor, sa nu exageram. Pescuitul cu momeala vie nu este interzis.
Nu este vorba de acele pripoane scoase in afara legii si care te pot transforma in infractor. Mai curand este vorba de o montura compusa din nailon gros, pluta, lest, struna, carlig (de obicei triplu), un minitelescop sau pur si simplu un bat.Pana aici in limetele legii.Chestia este ca legea prevede si cate undite avem voie. Daca ar fi doua...nici o preblema. Dar cand sunt peste douazeci de persoana, cum mai e? :x

mikcutu
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de mikcutu » 14 Ian 2009, 12:35

oby 1 scrie:ART. 60
Urmatoarele fapte constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 1.500 lei si cu retinerea si suspendarea pe o durata de 90 de zile a permisului, a autorizatiei sau a licentei, dupa caz:
d) capturarea pestilor cu ajutorul uneltelor de pescuit din plasa sau cu pripoane in apele de munte;
ART. 63
Urmatoarele fapte constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei:
j) prinderea pestelui cu unelte de plasa si cu pripoane in raurile si in lacurile din zona de munte, precum si in raurile colinare si de ses, cu exceptia Dunarii si Prutului;
Perfect. Am luat la cunostinta si ma inclin in fata dovezilor.
Dar cum sunt carcotas datorita meseriei...sa inteleg ca in Moldova nu este pedepsita persoana care foloseste aruncatoare?! :lol: :lol: ...datorita faptului ca nu se numesc pripoane...

oby 1
veteran
veteran

Mesaj de oby 1 » 14 Ian 2009, 12:38

daca le folosesti ca pe lansete:
1 le pazesti
2 le tii grupate
3 le pui semnalizatoare
4 nu ai mai mult de 4 si nu au mai mult de 2 cirlige fiecare
5 nu sunt pe ape de munte
in principiu esti in regula

mihali
veteran
veteran

Mesaj de mihali » 14 Ian 2009, 12:39

mikcutu scrie:
Perfect. Am luat la cunostinta si ma inclin in fata dovezilor.
Dar cum sunt carcotas datorita meseriei...sa inteleg ca in Moldova nu este pedepsita persoana care foloseste aruncatoare?! :lol: :lol: ...datorita faptului ca nu se numesc pripoane...
Nu e vorba de moldova. Daca nu am bani sa'mi cumpar un telescop, de ce sa fiu pedepsit daca folosesc doua carlige pe o montura aruncata de pe un spray?

Scrie răspuns