Noutati Delta Dunarii
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
- vanatoruldepesti
- veteran
Bravo vanatorule!vanatoruldepesti scrie:Eu as interzice pescuitul comercial pe teritoriul Romaniei si as scoate si cuvintele din dictionar!vasivoicu scrie:parerea mea e ca pescuitul comercial nu ar trebui interzis in delta (si pe dunare) pentru inceput ci pe raurile interioare
Nu trebuie sa fim cine stie ce inteligenti ca sa luam masurile potrivite in acest domeniu. Este suficient sa facem ceea ce fac de multi ani tarile civlizate ale lumii, tari in randul carora dorim sa ne integram.
Nu e usor de scos pescuitul comercial in afara legii dar asa cum au facut-o si altii, se poate si la noi.
Faptul ca se va da o lege in acest sens este un lucru extraordinar, eu insa sunt Toma Necredinciosul, nu cred pana nu vad. Chiar daca in primii ani se va incalca grosolan, in timp braconajul se va reduce si vom vedea tot mai rar plasari pe ape naturale, si tot mai des pesti frumosi in lanseta.
uite un punct de vedere cu care sunt total de acord,dar cand am propus anterior acelasi lucru au sarit alti destepti in sus,cei care vroiau sa concesioneze ape publice si sa obtina din exploatarea lor profit.tudor scrie:Pescuitul cu plase nu-si are locul pe nici o apa publica. Ce conteaza ca e Dunare sau alte ape ?
Exploatarea unui bun public in propriul tau interes este furt.
Cine vrea sa comercializeze peste nu are decat sa-si cumpere/creeze lacuri, iazuri si pe alea le exploateaza cum doreste.
nu cred ca se v-a ajunge curand la desfintarea pescuitului comercial pe dunare,delta si prut.numai cand vor vedea ca rusii scot plasele cu zeci de tone de peste cei de la minister vor innebunii

Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.
Chiar daca nu se va interzice, eu cred ca pescuitul industrial pe ape publice(si braconajul) va muri incet incet....
Nu cred ca se mai castiga atat de multi bani din peste si nu va mai fi convenabil.
Pentru cel mai amarat drum cu barca prin delta, se taxeaza 800K-1 milion... In aceste conditii, ii mai convine cuiva sa dea la rame o zi intreaga, sa intinda plase, sa se chinuie...?! O sa vada incet incet ca e mai simplu de exploatat turismul decat pestele din apa.
Nu avem cum sa ramanem salbateci pe vecie...o sa ne civilizeze altii cu forta!!!
Nu cred ca se mai castiga atat de multi bani din peste si nu va mai fi convenabil.
Pentru cel mai amarat drum cu barca prin delta, se taxeaza 800K-1 milion... In aceste conditii, ii mai convine cuiva sa dea la rame o zi intreaga, sa intinda plase, sa se chinuie...?! O sa vada incet incet ca e mai simplu de exploatat turismul decat pestele din apa.
Nu avem cum sa ramanem salbateci pe vecie...o sa ne civilizeze altii cu forta!!!
Spining....Prea bun ca sa fie light...
Armand,Armand scrie:Chiar daca nu se va interzice, eu cred ca pescuitul industrial pe ape publice(si braconajul) va muri incet incet....
esti un visator frate daca tu crezi ca braconajul va disparea vreodata
eu as fi multumit daca s-ar diminua ca de disparut ...........

nu crezi ca se castiga atat de multi bani din peste?
si atunci de ce se omoara toti sa "concesioneze",acapareze,luciile de apa?
i-a gandestete un pic!ce afacere este asta in care nu investesti nimic,doar scoti?!?
nu stiu ce afacere se mai poate face in ziua de azi fara niste investitii masive,iar astia in afara de niste plase si vreo cateva barci,nu au nimic.
uite,de exemplu in zona mea pe Olt sub barajul de la Daiesti se extrag zilnic zeci de kg de oblete.
vin niste localnici cu doua plase facute din sarma si o coada lunga,le arunca in apa pe langa dig si trag de ele si la o trecere din asta scot din apa cam 3-4kg de oblete si fac in fiecare zi circa 5-6 treceri.
vand kg de oblete cu 30.000mii ,iar daca faci comanda mai mare poti sa il iei si cu 20(i-am intrebat zilele trecute)
indivizii nu fac nimic altceva decat asta,stau in ajutor social si scot bani si de aici.fa tu o socoteala simpla :
- 3kg x 30.000=90.000x5/zi=450.000 x 30zile=13.500.000lei /luna
adica in jur de 400 euro pe luna

ti se pare putin? nu stiu cati oameni pot spune ca ajung sa castige cinstit banii astia ( si ma miram de ce naiba gem ziarele de oferte de locuri de munca si nimeni nu se angajeaza )
si gandestete ca asta se scoate dintr-un amarat de oblete

nu mai pune la socoteala interesele baronilor locali din zona respectiva,care uite ca au si sarit de *** in sus ca isi vad afacerile oneroase periclitate.
referitor la civilizatie,
saracul Brucan,dumnezeul sa'l ierte,a fost un optimist cand a spus ca ne vor trebui 20ani ,uite ca aproape au trecut .(doamne si ce l-am mai injurat atuncea

daca nu exista interes economic ,nimic nu se face in zona respectiva oricare ar fi ea ,deci si civilizatia mai poate astepta

Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.
credeti-ma ca ignorati o chestiune importanta nu noi hotaram referitor la unele chestiuni ci UNIUNEA EUROPEANA.
deci daca bruxellesul dar un semn in sensul ca in delta sa nu mai se pescuiasca de fel (mai ales ca e zona protejata si patrimoniu universal)
o sa scoata numai pescuitul industrial ci si pe cel sportiv.
probabil o sa permita numai cach, photo and release (si nu o sa se mai laude nimeni ca o sa aduca pesti din delta cu porbagajul).
din pacate deciziile grele o sa le ia alti in locul nostru avand in vedere ca avem niste conducatori impotenti.
deci daca bruxellesul dar un semn in sensul ca in delta sa nu mai se pescuiasca de fel (mai ales ca e zona protejata si patrimoniu universal)
o sa scoata numai pescuitul industrial ci si pe cel sportiv.
probabil o sa permita numai cach, photo and release (si nu o sa se mai laude nimeni ca o sa aduca pesti din delta cu porbagajul).
din pacate deciziile grele o sa le ia alti in locul nostru avand in vedere ca avem niste conducatori impotenti.
the angler is catching xxx, not by the lure
Ce zice Tudor e 100% corect.
Domeniul public nu poate fi folosit de nimeni ca sa obtina profit.
Daca in calitate de cetateni singulari sau asociati intr-o forma oarecare vom reusi sa strigam destul de tare incit sa se auda si la Bruxelles, mai mult ca sigur ca vom reusi sa creem un curent de opinie care sa duca in Romania la oprirea pescuitului comercial pe domeniul public.
UE stie si are puterea sa faca asta, intr-un mod viabil, oprind cu o mina zona domeniului public si dind cu cealalta mina fonduri pentru amenajarea de exploatari piscicole.
Totul e ca noi toti sa facem suficienta galagie, incit sa auda si cei de acolo.
Pe de alta parte nu trebuie uitat ca baietii rai sint bine organizati. Stiu o localitate in Delta unde din 63 de localnici care isi scosesera licente comerciale, acum doar 3 "fraieri" au mai facut asta, ceilalti optind pentru varianta de autorizatie de pescuit "de subzistenta", ce le permite teoretic sa pescuiasca doar 5Kg pe zi, pentru consumul propriu. Normal ca restul merge "la negru" printr-un sistem bine elaborat ce are colectori, transportatori, distribuitori. Rezultatul e ca majoritatea se aleg cu cistiguri negre de minim 4000 RON ( am scris bine, nu credeti ca am gresit un zero).
DECI: sa incepem sa strigam in directia Bruxelles!
Domeniul public nu poate fi folosit de nimeni ca sa obtina profit.
Daca in calitate de cetateni singulari sau asociati intr-o forma oarecare vom reusi sa strigam destul de tare incit sa se auda si la Bruxelles, mai mult ca sigur ca vom reusi sa creem un curent de opinie care sa duca in Romania la oprirea pescuitului comercial pe domeniul public.
UE stie si are puterea sa faca asta, intr-un mod viabil, oprind cu o mina zona domeniului public si dind cu cealalta mina fonduri pentru amenajarea de exploatari piscicole.
Totul e ca noi toti sa facem suficienta galagie, incit sa auda si cei de acolo.
Pe de alta parte nu trebuie uitat ca baietii rai sint bine organizati. Stiu o localitate in Delta unde din 63 de localnici care isi scosesera licente comerciale, acum doar 3 "fraieri" au mai facut asta, ceilalti optind pentru varianta de autorizatie de pescuit "de subzistenta", ce le permite teoretic sa pescuiasca doar 5Kg pe zi, pentru consumul propriu. Normal ca restul merge "la negru" printr-un sistem bine elaborat ce are colectori, transportatori, distribuitori. Rezultatul e ca majoritatea se aleg cu cistiguri negre de minim 4000 RON ( am scris bine, nu credeti ca am gresit un zero).
DECI: sa incepem sa strigam in directia Bruxelles!