Golirea de fund a barajelor montane
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
-
- veteran
La Maru se anunta peste 4 ani golirea de fund.Dar aici s-a cam terminat cu pastravii,mai sunt exemplare mari dar rare ce au scapat in timp,desi cica se prind si exemplare ca palma,deci probabil ca se mai reproduc eficient.Ma gandesc insa la Vidra daca se face golire la anu sau peste 2 ani ce dezastru va fi.
-
- utilizator constant
[quote="razvan cristescu"]La Maru se anunta peste 4 ani golirea de fund.Dar aici s-a cam terminat cu pastravii,mai sunt exemplare mari dar rare ce au scapat in timp,desi cica se prind si exemplare ca palma,deci probabil ca se mai reproduc eficient.Ma gandesc insa la Vidra daca se face golire la anu sau peste 2 ani ce dezastru va fi.[/quote]
din pacate a inceput golirea :(( e foarte scazuta apa
din pacate a inceput golirea :(( e foarte scazuta apa
Asa e in fiecare vara-toamna...se goleste pana pe la jumatate..si apoi iar revine in cote normale...MAYER_MARYUS scrie:din pacate a inceput golirearazvan cristescu scrie:La Maru se anunta peste 4 ani golirea de fund.Dar aici s-a cam terminat cu pastravii,mai sunt exemplare mari dar rare ce au scapat in timp,desi cica se prind si exemplare ca palma,deci probabil ca se mai reproduc eficient.Ma gandesc insa la Vidra daca se face golire la anu sau peste 2 ani ce dezastru va fi.( e foarte scazuta apa
PS. Au fost niste cunoscuti in weekend la Poiana...au prins pastraviori cat palma, dar pe rau in sus. Nicio bucata mai rasarita, demna de retinut.
- pastravarul 77
- utilizator constant
Am fost sambata la Poiana Marului lacul e scazut si am dat pe Sucu ca pe Bistra e interzis anul asta. Raul Sucu are pastrav mult dar mic si foarte mic am prins doar la musca cam 30-35 de Pastraviori din care nici unul bun de oprit. Apoi am schimbat pe Blinker si am mers cam 7-8 km in sus de la lac am avut doua atacuri ratate si unul prins care l-am si oprit 350-400 gr. Asta a fost tot.
Dar ca si iesire a fost splendid 

-
- veteran
Sa stii ca e si vina pescarilor ca sunt atat de multi pastravi mici! Sunt multi care prind si pastreaza pastravi de 18 cm (in ideea ca "ce domn'le, peste 1 luna ar avea 20, asa ca daca tot l-am prins") sau si mai mici si de aceea nu prea ajung sa mai creasca la talia legala. Mie niciodata un paznic nu a vrut sa imi masoare pestii! In Franta in Pirinei umblau cu ruleta la ei, fara gluma! Si daca te prindeau cu pesti subdimensionati era tambalau mare!pastravarul 77 scrie:Am fost sambata la Poiana Marului lacul e scazut si am dat pe Sucu ca pe Bistra e interzis anul asta. Raul Sucu are pastrav mult dar mic si foarte mic am prins doar la musca cam 30-35 de Pastraviori din care nici unul bun de oprit. Apoi am schimbat pe Blinker si am mers cam 7-8 km in sus de la lac am avut doua atacuri ratate si unul prins care l-am si oprit 350-400 gr. Asta a fost tot.Dar ca si iesire a fost splendid
- pastravarul 77
- utilizator constant
Aici trebuie sa i-ti dau dreptate din pacate
. In Rominia pescuiesc de 30 de ani si sincer sa fiu am fost controlat de maxim 10 ori si niciodata cu ce pescuiesc si ce pesti am prins. In Elvetia mi-a verificat si ancora de la blinker sa vada daca are contre sau nu ( acolo nu ai voie cu contre dar ai voie cu momeli naturale). In schimb a fost foarte politicos mi-a multumit si mi-a dorit Fir Intins.

Cam povesti cu golirile de fund pentru barajele mari. Adica:
Vidra 1970 cu goliri totale = 0
Bicaz 1960 cu goliri totale = 0
Vidraru 1965 la fel 0
Barajul Vidra, chiar si in cazul in care barajul ar fi golit pana la cota de 1203mdm corespunzatoare pragului, ar mai ramane un nivel de 17m pana la talveg.
Nu prea vad sensul utilizarii golirii de fund. Aceasta are 2 vane plane in serie care permit revizia tehnica a ambelor. Costul operatiunii ar fii imens pentru ca s-ar suspenda folosirea CHE Ciunget pentru mai bine de 1 an. Si nu mai amintintesc de acumularile din sistemul complex care aduna apa adica Galbenu, Petrimanu, Balindru, Jidoaia...
In afara de imensul impact economic (~600MW dusi pe ...apa) ar mai fi impactul ecologic si de mediu. Se vor reutiliza albiile Lotrului, Voinesitei si Latoritei care vor trebui sa struneasca un debit minim de 80mc/s apa (pana la atingerea pragului golirii de fund se adauga debitul preluat de golire) ... adica = viitura.
adiwolf: am fost sapt trecuta pe Vidra cu sonarul si am vazut pastravi pana la 35m. Eu NU am prins pastravi care care patrulau la o adincime mai mare de 5m... de altfel nici nu cred ca se hranesc mai jos.
Vidra 1970 cu goliri totale = 0
Bicaz 1960 cu goliri totale = 0
Vidraru 1965 la fel 0
Barajul Vidra, chiar si in cazul in care barajul ar fi golit pana la cota de 1203mdm corespunzatoare pragului, ar mai ramane un nivel de 17m pana la talveg.
Nu prea vad sensul utilizarii golirii de fund. Aceasta are 2 vane plane in serie care permit revizia tehnica a ambelor. Costul operatiunii ar fii imens pentru ca s-ar suspenda folosirea CHE Ciunget pentru mai bine de 1 an. Si nu mai amintintesc de acumularile din sistemul complex care aduna apa adica Galbenu, Petrimanu, Balindru, Jidoaia...
In afara de imensul impact economic (~600MW dusi pe ...apa) ar mai fi impactul ecologic si de mediu. Se vor reutiliza albiile Lotrului, Voinesitei si Latoritei care vor trebui sa struneasca un debit minim de 80mc/s apa (pana la atingerea pragului golirii de fund se adauga debitul preluat de golire) ... adica = viitura.
adiwolf: am fost sapt trecuta pe Vidra cu sonarul si am vazut pastravi pana la 35m. Eu NU am prins pastravi care care patrulau la o adincime mai mare de 5m... de altfel nici nu cred ca se hranesc mai jos.
dupa cum spui tu ,cu golirea de fund a barajelor montane,cam ai dreptate si ma gandesc in primul rand la pierderea acelor megawatti si nici decum la impactul ecologic si de mediu,pe astia ii doare in ....... de treaba asta,dar cand e vorba de bani.........aditzu scrie:.........

referitor la faza cu adancimea unde stau pastravii,se pare ca m-am edificat,adica pot ajunge si la adancimi de 30-40m dar nici decum la 70-100m cum sustinea cineva(defapt de la o asemenea afirmatie a plecat si curiozitatea mea)
binenteles ca nu m-am gandit nicioadata sa ii caut la o asemenea adancime si nu mi-a trecut prin cap ca se pot hrani la adancimea aia.
-
- senior
In Apuseni sunt citeva acumulari mari, in cascada: Belis - Fintinele, Tarnita, Somesul Cald si Gilau. Din acumularea Gilau ( cea mai mica) apa se scurge in Somes ( Cluj).
Anul acesta acumularea Somesul Cald a fost golita in intregime ( se circula cu camionul pe fund !). Nu au ramas gropi si nici pesti morti.
Am intrebat un constructor: ce s-a intimplat cu pestii? Raspunsul a fost ca sau dus in acumularea Gilau.
Nu cred, deoarece nu incapeau acolo. Nici pe Somes nu sunt.
Ma tot intreb ( si nu retoric !) unde sunt pestii ?
Mi-a povestit cineva ca, distribuitorii de lazi frigorifice nu au mai facut fata cererii din zona.
Brusc, locuitorii din Gilau si satele din jur, au hotarit sa-si complecteze setul de electrocasnice cu lazi frigorifice!
Sa fie o poveste rautacioasa ?
Anul acesta acumularea Somesul Cald a fost golita in intregime ( se circula cu camionul pe fund !). Nu au ramas gropi si nici pesti morti.
Am intrebat un constructor: ce s-a intimplat cu pestii? Raspunsul a fost ca sau dus in acumularea Gilau.
Nu cred, deoarece nu incapeau acolo. Nici pe Somes nu sunt.
Ma tot intreb ( si nu retoric !) unde sunt pestii ?
Mi-a povestit cineva ca, distribuitorii de lazi frigorifice nu au mai facut fata cererii din zona.
Brusc, locuitorii din Gilau si satele din jur, au hotarit sa-si complecteze setul de electrocasnice cu lazi frigorifice!
Sa fie o poveste rautacioasa ?