furajarea pestelui
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
Ovi_1919 scrie:Ok eu nu lucrez cu puieti de o vara ci de 2 care au a vut o furajare pe baza de cereale facuta ca la carte cu indrumare unui inginer piscicol , iazu are 1hectar si cantitatea de peste nu o stiu exact . Crapi au intre 500-700 de grame dar sant si care au ramas mai mici .
Intotdeauna vor ramane si mai mici... Nu toti au aceiasi crestere. La mine in 3 luni de furajare (puietul avea intre 4 si 7mm) varfurile au fost la aproape 400gr dar am avut si exemplare de 200gr. Am considerat media ca fiind de 300gr (cu toate ca era mai mare).
Pentru un iaz de 1ha nu stiu in ce masura ar merita sa cresti cu furaje extrudate pestele de vara a 2-a pentru a-l face de marime comerciala, totusi ai castiga 1 an. Acum depinde si de valoarea chiriei... ma rog... a regiei pentru a vedea daca ar merita sa renunti la cereale avand in vedere ca furajarea extrudata te-ar costa de 3 poate 4 ori mai mult. In locul tau as trece pe "productie" de puiet vara 1 furajat cu extrudate, la iazul tau de 1ha putand obtine o productie de cca 6t sau chiar mai mult daca ai posibilitatea unui debit mare (apa sa o poti schimba saptamanal) si o calitate buna a apei la intrare.
Ca si sfat pentru tine, tinand cont ca pana acum ai optat pentru furaje cerealiere) este sa nu mai folosesti soia ca atare ci sa incerci sa procuri srot de soia (are 48% proteina si grasimi cca 15%). Intr-un post anterior am scris ca soia cruda este digerabila de pesti maxim 50%, iar asimilarea este foarte mica. In cazul in care o prajesti se mai ard din fibre si celuloza crescand randamentul furajarii. In loc de faina de peste care-i scumpa si se gaseste destul de greu, iti recomand faina din oua si faina din carne care stau mai bine cu concentratia proteica si este mai asimilabila. Iti recomand sa reduci graul la maxim deoarece strica calitatea apei si de asemenea este greu digerabil. Chiar daca puietul crescut de tine este de vara a 2-a (au capacitatea de a inghiti boabe mari) iti recomand sa uruiesti cerealele administrate si inainte de administrare sa pe tii la inmuiat minim 1 ora. De asemenea iti recomand ca tainul zilnic sa-l imparti in 3, in felul acesta ajutand crapii sa asimileze mai bine hrana si sa reduci perioada de pauza 1-2 zile pe saptamana (ar trebui sa-i tii la post negru).
Nu ar strica daca o data pe saptamana ai arunca in iaz o lopata de gainat (imprastiat) timp de 6 saptamani. Sunt multe de povestit insa se apropie Revelionul si... La multi ani!!! tuturor cititorilor.
P.S. Pacat ca nu esti de mai aproape de Bucuresti sa te pot ajuta mai mult decat cu niste sfaturi (idei) amarate.
-
- utilizator nou
Asta inseamna ca ai cca 250 baboi in iaz. Daca-i furajezi corespunzator, incepand cu septembrie pana ingheata trebuie sa scoti jumatate dintre ei. Chiar si asa iti trebuie un debit de primenire a apei astfel incat in 2-3 saptamani sa poti inlocui toata apa din iaz => un debit de 0.8 - 1mc/h Poti reduce debitul la mai putin de jumatate daca ai posibilitatea aerarii + recircularea si filtrarea apei.
-
- utilizator nou
-
- utilizator nou
-
- utilizator nou