furajarea pestelui
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
-
- utilizator nou
furajarea pestelui
salut.... ma numesc sebi sunt din falticeni si am 15 ani si am in curte la bunica mea un iaz de vreo 30 m lungime si 15 latime si adanc de la 40cm pana la 1,80-2,00 m si am pus in primavara asta 25 kg de crap (puiet ) si nu prea au crescut vrea sa imi spuna cineva ce fel de macare sa le dau sa creasca mai mult eu le dadeam cate 2 mamaligi la 2 zile si nu prea au crescut ce fel de mancare sa le dau
-
- junior
-
- veteran
Tudore, pt ca bietul om sa poata largi iazul ala "cu cativa km" are 2 solutii: fie angajeaza vreo 200-300 de oameni si atunci poate sa ridice si o piramida ca cea a lui Keops, fie prinde pestisorul de aur si ii cere sa mareasca iazul. ca daca se apuca singur va termina munca prin 2080, asta daca nu vine sfarsitul in 2012 cum zisera maiasii.tudor scrie:In biotopurile mici nu vei avea nici odata peste mare. Largeste si lungeste iazul cu cativa kilometri si situatia se va schimba.

Salut .
Cam ce greutate , lungime au crapi cu care ai ,,populat"?
Crapi nu cresc de azi pe maine cat alti pesti , ritmul lor de crestere este unul destul de mic Ei incep sa aiba o dezvoltare mai mare doar dupa 2 ani . Nu am acum acrtea acasa sa-ti dau date exacte , dar poate ti-o cumperi si tu. http://www.buybooks.ro/cresterea-crapului.html
Trebuie sa le faci un furaj mai consistent in substante nutritive :
-Faina de malai
-Faina de soia
-Faina de grau
-Faina de porumb ( daca gasesti)
-Faina de peste
-Srot de floare
-TTX
Despre cantitate la o masa nu stiu ce sa zic . Credca un 5 kile la o masa ajunge . Sa nu le dai de mancare diminetza , doar seara chiar cand soarele incepe sa apuna ca-m pe la 9 vara . Si sa nu mai furjezi dupa ce apa scade sub 15 grade .
De unde iti intra apa in iaz?
Ai posibilitate de recirculare continua ?
Daca mai ai si alte intrebari punele si o sa-ti raspund!
Crapi nu cresc de azi pe maine cat alti pesti , ritmul lor de crestere este unul destul de mic Ei incep sa aiba o dezvoltare mai mare doar dupa 2 ani . Nu am acum acrtea acasa sa-ti dau date exacte , dar poate ti-o cumperi si tu. http://www.buybooks.ro/cresterea-crapului.html
-Faina de malai
-Faina de soia
-Faina de grau
-Faina de peste
-Srot de floare
-TTX
Despre cantitate la o masa nu stiu ce sa zic . Credca un 5 kile la o masa ajunge . Sa nu le dai de mancare diminetza , doar seara chiar cand soarele incepe sa apuna ca-m pe la 9 vara . Si sa nu mai furjezi dupa ce apa scade sub 15 grade .
Re: furajarea pestelui
o mamaliga cate kg avea?sebastian94 scrie:eu le dadeam cate 2 mamaligi la 2 zile si nu prea au crescut ce fel de mancare sa le dau
Imi cer scuze, insa trebuie sa te contrazic in cateva privinte:Ovi_1919 scrie:Salut .
-Faina de malai
-Faina de soia
-Faina de grau
-Faina de peste
-Srot de floare
-TTX
1. Pentru furajarea cerealiera nu se folosesc fainuri de porumb, garu sau soia. Astea se administreaza in functie de marimea pestilor (uruite sau intregi cu exceptia soia care se administreaza numai uruita si numai dupa ce a fost prajita).
2. Ritmul cel mai pronuntat (alert) de crestere este de la 0 la vara 3. Cu o furajare cerealiera (nici asta nu se face intamplator) cresterea puietului de la 5gr (predezvoltat) pana in prima toamna (puiet de vara 1) la fi pana la cca 100gr/bucata. Aceasta greutate atinsa (de 100gr) depinde de structura si partitiile cerealelor precum si de cantitatea de furaje administrate zilnic (de la 2% pana la 5% din masa vie = masa de furajat). Trebuie tinut cont ca furajele cerealiere nu sunt digerabile 100% de pesti motiv pentru care se face pauza de 1-2 zile in furajare. Era sa uit faptul ca tainul zilnic se imparte in 2-6 mese depinzand de marimea pestilor si de temperatura apei
3. Ritmul de crestere cu furaje granulate (extrudate) speciale devine mult mai alert puietul ajungand la stadiul de vara 1-a cu o greutate de 300-500gr
4. In vara a 2-a puietul furajat cu cereale poate atinge greutati de 800- 1200gr. Puietul furajat cu extrudat ajunge la 3-4000gr fiind bun pentru consum
P.S. Sunt enorm de multe de spus si nu am timpul necesar sa o fac. Eu cred ca baiatul care-si creste pestisorii cu mamaliga o face mai mult in joaca necautand sa obtina performanta... care oricum in bazinul amenajat de el...
feugene uh inc alitate de ce vorbesti ? patrion de iaz sau ?
infromatile date de tine sunt corecte doar ca
in balta lui ori cat de corect ar furaja no sa se intample asa performante
asta e cam falsa nu amagi omulajungand la stadiul de vara 1-a cu o greutate de 300-500gr
4. In vara a 2-a puietul furajat cu cereale poate atinge greutati de 800- 1200gr. Puietul
Am avut o balta pana in urma cu putin timp si m-am ocupat exclusiv de cresterea intensiva a crapului. Nu sunt inginer piscicol... am alte studii superioare si o alta meserie. Din citatul tau nu am inteles chestia cu "cam falsa". Iti repet faptul ca la o furajare judicioasa cu extrudate pana la jumatatea lui octombrie puietul este dus lejer in 500gr. Daca se prinde un an calduros, precum 2009, furajarea poate continua chiar si dupa jumatatea lui noiembrie puietul ajungand la 800gr sau chiar mai mult. ATENTIE!!! ce am scris acum este pentru puiet de vara 1-a. In cazul bazinului de 450mp sau de cca 450mc, cu un flux de apa corespunzator poate atinge aceste performante fara nicio problema cu cele 25kg de puiet introduse.Ovi_1919 scrie:feugene uh inc alitate de ce vorbesti ? patrion de iaz sau ?
asta e cam falsa nu amagi omulajungand la stadiul de vara 1-a cu o greutate de 300-500gr
4. In vara a 2-a puietul furajat cu cereale poate atinge greutati de 800- 1200gr. Puietul
Eu nu fac referiri la furajarea cerealiera ca nu m-a interesat niciun moment. Pentru mai multe informatii despre acest tip de furajare se poate citi cartea scrisa de prof. Bura.