xxx attractant light

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

danr
Site Admin
Site Admin

xxx attractant light

Mesaj de danr » 23 Oct 2006, 20:35

pe cabelas sunt o gramada de "device-uri" de iluminat, pentru a atrage pestii
aici
neoane, lanterne submersibile pe diverse culori, etc
la ce dumnezeu le-or folosi ?

oare rapitorii nostrii or fi atrasi de o super-lumina scufundata noaptea sub barca ?

Teoo
senior
senior

Mesaj de Teoo » 24 Oct 2006, 06:59

Exista o balta in apropierea orasului Alba Iulia, in care se mai gaseau stiuci fumoase anii trecuti.
De vreo 3 ani insa doar marlite, rar cate un exemplar de 1 kg.
Frecventez destul de des zona.
In apropiere a aparut o balastiera , asa ca intr-o zi am inceput sa stau de vorba cu paznicul balastierei.

Mi-a povestit cum se braconeaza balta.
Vin baietii cu un far mare ( o lumina puternica) , o pun pe apa intr-o zona cu apa mica si in scurta vreme apar si stiucile atrase de acea lumina.apoi dotati cu furci inteapa stiucile si le scot afara.

Cert e faptul ca stiuca cel putin ar reactiona la surse de lumina puternice.

Danoc
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Danoc » 24 Oct 2006, 07:29

Probabil este valabil si pt alte specii. Se stie de braconatul la pastrav...asemanator cu ce a descris Teoo.
De altfel tin minte ca si la concursurile la crap, care se desfasurau si pe perioada noptii, se interzicea ca sursa de lumina ce o foloseai pe mal pt monturi si alte pb, sa fie directionata pe apa sau sa aiba o intensitate prea mare. Probabil din aceleasi motive.

AxA
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AxA » 24 Oct 2006, 08:17

Am auzit si eu "legenda" asta, chiar am pescuit mai demult cu farurile masinii spre apa dar asta ptca a vedea ce dracu bag in carlig, nu ca as atrage vre-un peste. Nu am prins nimic atunci, oricum ;) deci nu pot sa confirm mitul :p

P.S. Am vazut de curand un filmulet facut undeva unde se vorbeste portugheza....mergeau oamenii noaptea pe garla cu barca si cu un proiector maturau apa, niste pesti (multi) sareau metri intregi pe deasupra apei la vederea luminii si din ei o parte nimereau direct in barca ...si nu putini, oamenii au umplut fundul barcii in 5 minute , se fereau sa nu-i loveasca , mai sareau si bucati de peste juma de kil si nu e prea placut sa-ti iei un asa proiectil peste ochi ;) Cine e curios poate sa caute pe DC++ "light fishing" .

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 24 Oct 2006, 08:30

Pe mare se practica un astfel de pescuit cu lumina. Pe apa dulce nu am intalnit. Asta insa nu inseamna ca nu exista. :lol:

Teoo
senior
senior

Mesaj de Teoo » 24 Oct 2006, 08:31

Am vazut si eu filmul.E haios.
Mi se pare ca la " Cafenea " , unul din membrii a pus link-ul , unde-l gasiti.

Diver
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Diver » 24 Oct 2006, 08:33

Am facut mai multe scufundari de noapte, in mare, in zone in care ziua colcaiau pesti diferiti.
Cu toate ca aveam lanterne puternice cu halogen sau xenon-HID (50-70W) nu am sesizat ca pestii sa fie atrasi de lumina.
Poate totusi are vreun efect la anumite specii si in anumite zone?!?
Sau poate se adreseaza unor specii ce se hranesc cu sepii, meduze sau alte chestii chemioluminescente.

Diver

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 24 Oct 2006, 11:14

deci, la pastrav se braconeaza cu lumina puternica; braconierii ii vad in apa si ii iau la furca, deci nu sunt atrasi de lumina

la crap in concurs se interzice lumina pentru a nu speria pestii, nu pentru ca i-ar atrage

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 24 Oct 2006, 11:20

si la scobar se braconeaza noaptea cu lanterna si furca, cand sunt la depunere, dar nu pt a-i atrage cu lumina ci pur si simplu pt. a-i vedea.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 24 Oct 2006, 11:21

poate ne spune nea` Jean cum e cu lumina, ca din cate am inteles, el mai pescuieste noaptea la lumina reflectoarelor....
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Scrie răspuns